Vztahy
Ilustrace

Co je jen zamilovanost a kdy už můžeme mluvit o lásce?

Dva důležité pojmy, které každý zažil – a leckdo je vzájemně zaměňuje ve snaze lakovat si budoucnost doslova narůžovo. Přitom jde o dvě odlišné věci, protože zatímco zamilovanost po čase pomine, o lásce se dá v každém případě prohlásit, že má trochu trvanlivější charakter.

Přestože občas zabolí nebo se zdá nebýt spravedlivou, jde o dlouhodobý proces. Zamilovanost nás ale na začátku vztahu hodně pohání a je doslova motorem našeho každodenního života. Všimne si toho snad každý v okolí, ať už kolegové v práci nebo spolužáci ve škole. Ale po několika měsících obvykle silně vyprchává…

Velmi hluboké vnitřní propojení versus pomíjivý pocit

zamilovaný pár

Mezi zamilovaností a láskou je jasný rozdíl. Proč? Lásku můžeme cítit i k rodičům, domácím zvířatům nebo přátelům. Jde o spojení, které nerozdělí čas ani místo, o pocit, který je ten vůbec nejhezčí na světě. Vzájemná oddanost, přetrvávající klidně i celé generace. Což o zamilovanosti jistě neplatí, přesto i ta je velmi důležitá. Jestli začala na online seznamce nebo flirtem někde na koncertě či u baru, není zase tak klíčové – lidé se setkávají na různých místech, tedy samozřejmě nejen na internetu. Jak lze ještě jinak definovat zamilovanost? 

  • Fáze vztahu číslo jedna. Nelze ji přeskočit, protože vztah, co má opravdu smysl, si opravdu musí zamilovaností projít – teprve čas ukáže, jestli umíte být spolu i poté, co částečně odezní.

  • Je základem všeho, co se děje na začátku v ložnici. Vášeň a vzájemná touha, která je klíčem pro každý společný start vztahu. Musíte se navzájem přitahovat, jinak to nemá cenu, že?

  • Růžové brýle. Je jedno, že jsou prudce naivní, vy je prostě máte a každý den je nosíte. A to nejméně pár měsíců, než je sundáte a zjistíte, že je všechno trošku jinak. Ale jak moc jinak? 

Zamilovanost je pocit, co může skončit klidně i poměrně brzy. Láska se buduje o mnoho delší dobu a není tady ze dne na den, což plyne už jen z její přímé definice. Může mírně pohasnout, ale stále bude její plamen někde uvnitř nás – a je jen otázkou, zda se ještě dokáže víc rozhořet. Zamilovanost praskne po pár týdnech, měsících a možná i letech jako balonek, kdežto láska je pocit, kdy dva lidé vědí, že k sobě odjakživa patří a chtějí spolu strávit i mnoho let. Důkazem, že to nemusí být vždycky jen o sexu, jsou páry seniorů, co spolu stráví život, a ještě ve stáří jsou k sobě přímo připoutáni.

A co když jsou růžové brýle už dole? 

růžové brýle

Je to trochu jako vystřízlivění po alkoholickém mejdanu a bohužel také může být i podobně nepříjemné. Někdy je to po měsíci, jindy po čtvrt roce nebo ještě trochu později. V každém případě si můžete být jistí, že jednou taková věc prostě přijít musí a nebude si dopředu vybírat žádné konkrétní datum v kalendáři. Všimnete si skutečností, co jste dřív prostě nevnímali nebo je měli za celkem podružné a nebude vám z nich právě do smíchu. Na druhou stranu, každý má své chyby a jedině s tím, že si stanovíte priority, budete ve vztahu šťastnější. Někdy se opravdové povahové rysy odhalí až po letech a mějte na paměti, že nikdo není dokonalý – i když to tak ty první čtyři měsíce opravdu vypadalo a rádi na společné začátky vzpomínáte dodnes…

Kvůli čemu že se do vás ten druhý zamiloval? Vzájemná sympatie přerostla posléze v lásku, ale ta první jiskra mohla být vlastně úplně v čemkoliv a možná se pravdu dozvíte až po letech. A jistě, možná se jí také od srdce zasmějete. Ale když první rande nevyjde, rozhodně to berte spíš jako osobní zkušenost, co vás do budoucna posílí. Zpočátku to bude trochu těžké, ale nebudila vaše vášně spíš slepá zamilovanost, protože s tím druhým byste zdaleka nebyli šťastní? Vše poznáte až po čase, možná už budete v jiném vztahu a řeknete si – ještě, že to tenkrát dopadlo přesně takhle!

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz