Tipy a návody
Ilustrace

Jak na skvělé první rande? O čem se vlastně začít bavit?

Žijeme ve 21. století, v době, kdy se tolik prosazovaná rovnost mezi muži a ženami promítá do snad všech sfér života. Ale i přesto jsou, zejména v oblasti randění, určité stereotypy a předpoklady, ze kterých se těžko vybočuje. Užít si schůzku a možná taky udělat základ pro další. I o tom přeci jsou první rande, provází je nesmělost a také určitá porce nervozity.

Pravděpodobně jste se seznámili přes internet, alespoň krátce si psali a teď jste oba souhlasili, že se sejdete tváří v tvář. A někdy nastává prekérní situace, co teď? Měli byste protějšek někam pozvat, zvláště pokud jste muž, ale místo volte zodpovědně a vše důkladně promyslete. Nic horšího tu snad totiž není, než špatný výběr lokality. 

Začíná to už zvaním na schůzku

Je zažité, že na rande zve vždycky muž. V devatenáctém století to byla věc absolutně samozřejmá, a i dnes se na to hodně lidí dívá stejně. Ženy očekávají, že budou pozvány – a že dotyčný vybere místo, čas a vše zařídí. Tak je to správně i dle etikety. To by muž měl vědět a počítat s tím, pokud chce svou vyvolenou pozvat na první schůzku. Dívky zkrátka většinou očekávají, že ten první krok udělá muž. Na druhou stranu ale to staví mnoho překážek. Někteří muži jsou nesmělí, bojí se. Na kluky je v dnešní době vyvíjen nesmírný tlak – nesmí ženu urazit a nechtěně ponížit tím, že by pošlapali její práva, přitom ale musí dělat tradiční kroky.

Chcete se seznamovat online? Nejlepší seznamky

Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vzdělaného partnera? Uživatelé od věku 25+ let.
eDarling logotype img-responsive
eDarling
Seznamka s registrací až na 25 minut, kde projdete osobnostním testem. Velmi vážná seznámení pro ty, kteří to myslí opravdu vážně.

 

 

Zvláště pro introverty to může být peklo. No a pak se samozřejmě může stát, že dotyčný muž si ženy nevšímá. Nenapadne ho o ní uvažovat, i když on se jí líbí. Tohle všechno by v tom případě byly patové situace. A jak z toho vybruslit? Jednoduše – žena se nesmí bát udělat první krok a dotyčného pozvat. Koneckonců o nic nejde, stejně si za dva měsíce ani nevzpomenete na to, kdo koho vlastně zval…

Jaké místo vybrat pro první rande?

Obecně je vhodné otevřené místo, kde jsou lidé – park nebo kavárna. Ideální je kupříkladu naplánovat společnou procházku. A co tradiční kino nebo divadlo? Výhoda obojího tkví v tom, že se intuitivně nabízí téma, o kterém se bavit. Problém ale je v samotném faktu, že místo toho, abyste se věnovali druhému a snažili se ho poznat jen sedíte vedle sebe a prakticky si pozornost nevěnujete. Na první rande kino zkrátka není nejlepší volbou.

Možností je skutečně hodně a tuhle pasáž necháme samozřejmě plně na vaší fantazii. Nejdete nikam na pracovní pohovor, spíš byste se měli nezávazně bavit. A tomu by také měl odpovídat milý tón konverzace, jinak žádné další příště už nebude (nebo se alespoň šance bude limitně blížit nule).

První rande

Vyberte takové místo, kde nebudou všechny zraky upřeny jen na vás, pokud jste totiž spíše introvert, mohlo by to být dost kontraproduktivní – a totéž samozřejmě platí o protějšku. Představám a zejména těm vskutku originálním se meze nekladou a nakonec, možná máte společný nějaký koníček a byla by škoda toho nevyužít. V divadle nebo na výstavě si můžete promluvit o zrovna viděném, totéž platí pro kino nebo zoologickou zahradu.

O čem se bavit? Témata mohou být různá, nebojte se ptát

Tip pro muže – řekněte ženě, jak jí to sluší. Každá to ráda uslyší. A rada pro ženy – neodmítejte poklonu. Některé ženy mají tendenci všechny lichotky odbývat jakousi podivnou falešnou skromností. „Ale ne, v těhle šatech vypadám tlustá“, „Dneska jsem se ani nestihla pořádně namalovat, vážně mi to nesluší“ apod. Ne, lichotku přijměte. Muži jsou obecně na tyhle podprahové psychologické hry méně vnímaví než ženy. A pokud vám tedy zalichotí a vy je odmítnete, budou zmateni. Co udělali špatně? Kde je chyba?

Chcete se seznamovat online? Nejlepší seznamky

Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vzdělaného partnera? Uživatelé od věku 25+ let.
eDarling logotype img-responsive
eDarling
Seznamka s registrací až na 25 minut, kde projdete osobnostním testem. Velmi vážná seznámení pro ty, kteří to myslí opravdu vážně.

Ostych na prvním rande vždycky hraje určitou úlohu, tedy pokud nejste absolutními extroverty. Můžeme vás však uklidnit, protože takto otevřeně se chová jen mizivé procento populace, introverti jsou nepochybně ve většině. Cíl je jasný, druhého trochu poznat a zjistit, jakým způsobem přemýšlí. A především, zkuste být maximálně pravdomluvní. V budoucnu by se to mohlo vymstít a zbytečné potíže ve vztahu si nikdo nepřeje. Nemluvte o počasí a snažte se prezentovat vlastní koníčky. Projevit zájem o protějšek se určitě vyplatí, zeptejte se, co mají dotyčný nebo dotyčná rádi a třeba najdete společný průsečík zájmů? Vyhněte se rizikovým tématům, řeči o financích a politice nikoho neohromí a v neposlední řadě je třeba dodat, že se možná protějšku vůbec netrefíte názorem do noty.

Jaké místo vybrat pro první rande

Témata by měla být spíše neutrální, snažte se o druhém něco zjistit a taktéž mluvit o sobě – co vás baví, co děláte apod. Křížový výslech ani sebestřednost zde nemají místo. Hovor by měl plynout přirozeně. Pokud se zasekne, což se téměř jistě stane, hlavně nepanikařit. Je dobré mít předem připravených pár témat „do zásoby“ právě pro tyto příležitosti. Vyhýbejte se bývalým vztahům a představám o současném vztahu. Protějšek by se mohl spíše zaleknout, že na to jdete moc hrr.

Tabu je samozřejmě téma sexu, to na první rande zkrátka nepatří. Nemluvte také o svých bývalých vztazích, vzbudíte tím jasný dojem, že ještě nemáte vše vnitřně dořešeno a nejste ani připraveni navázat nějakou další známost. Dá se tedy rozebírat spoustu různých témat, ale některá jsou prostě tabu. Sami se zamyslete nad tím, o čem by vám bylo příjemné promlouvat a co už je spíše takzvaně „přes čáru“.

Jak je to s polibkem?

Opět je zažité, že polibek by měl iniciovat muž. Jisté ale je, že by si oba měli dát najevo, že o něj stojí. Dostat se k sobě blíže, naklonit hlavu… Poněkud neobvyklý, ale ne špatný způsob je přímo otázka. „Smím tě políbit?“ Zejména na ženy to může působit i dost romanticky. A co se polibků týče – zvláště v případě dívek, u kterých se nepředpokládá, že za sebou mají kdoví kolik vztahů – na prvním rande ne francouzský polibek. Dívka se pak většinou spíše lekne a chudák chlapec opět neví, co udělal špatně. U takových schůzek stačí obyčejná pusa na rty – na jiné věci může dojít časem.Místo vybírá muž, alespoň je to tak správně podle sociologů a dalších odborníků

První schůzka by měla být v režii muže, což ostatně naznačují i slova specialistů na etiketu. Pokud jde o oblečení, lehká elegance, košile a polobotky, budou určitě to pravé. Nezapomeňte, že nezáleží ani tak na tom, jestli máte pěstěný plnovous nebo jste hladce oholeni, ale rozhoduje celkový dojem. Dámám můžeme poradit jediné – zvýrazněte ženskost a úspěch bude mnohem blíže.

Jak na první rande

Intimním otázkám se vyhněte, sex na prvním rande také nemusí do budoucna budit dobrý dojem (pokud jste se seznámili na seznamce pro zadané s cílem najít si milence nebo milenku, je to něco jiného) , ale to už samozřejmě necháme na vás, v tomto směru totiž ani žádná jednoznačná doporučení nejsou. I polibek nebo prostě jen stisk ruky je pokrok, ale nic by se nemělo zvláště uspěchat. Takže, sečteno a podtrženo, nemějte přehnaná očekávání a jděte si rande hlavně užít – neúspěch vyřešíte tak, že si v krátkém čase najdete jiný objekt, úspěch zase možná přeroste v krásný budoucí vztah.

A co dělak když první rande nevyjde podle vašich představ a zjistíte, že váš protějšek je někdo úplně jiný, než jste si dosud mysleli? 
Hlavně nezoufejte a nevzdávejte se po prvním pokusu, je normální že to nevyjde napoprvé. Zkuste se registrovat na seznamky pro vážná seznámení a začněte znovu. 

 

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
132 7

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz