Vztahy
Ilustrace

Jen jeden partner? Polyamorie s sebou nese úplně jinou představu

Když randíte s jedním člověkem, ale brzy si začnete něco i s dalším – a pak se možná přidá ještě někdo. Přesně o tom je takzvaná polyamorie, kdy se na věrnost jednomu partnerovi opravdu nijak nehraje. Naopak, je dost dobře možné, že s jedním žijeme a s dalšími se svobodně vídáme, podobnou volnost pak dopřejeme i partnerovi.

Totiž, když je třeba si vybrat jednoho člověka pro život, zjistíte, že možná potřebujete vlastně oba dva – a právě tady jsou kořeny něčeho, co se zcela vymyká zažitým představám o monogamii.

Otevřený vztah, zn. Všichni o sobě vědí

Doma jsme vlastně spokojení, ale něčeho se nám nedostává – povolenka na flirt seznamku na sebe potom nenechá dlouho čekat, zvláště pokud jde vlastně jen o sex. Ale co když ne? Někdy je ve hře také milostný trojúhelník (případně i mnohoúhelník), kdy o sobě všichni členové dobře vědí a chovají k sobě vzájemný respekt. Někdy se tomu také, slovy Facebooku nebo seznamovacích portálů, říká „otevřený vztah“ a jde o skutečný trend pro 21. století.

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Tento svazek nemusí nutně stát a padat na ložnicových radovánkách, protože nejde vždy o sex, ale někdy také o jakési „přátelství“, něco nového, co doma vlastně není k mání, zvláště po delší době strávené pod jednou střechou. Pokud je člověk zamilovaný, má proti zamilovanosti č. 2 jakousi imunitu, ale po řadě společných let už je vztah v jiné fázi, a právě polyamorie má před sebou docela dobrou šanci.

Jsou vůbec lidé od přírody monogamní?

Špatná zpráva – člověk tu není jen pro jednu jedinou lásku, naopak, lásek může být za život klidně i celá řada, byť jedna je třeba tou opravdu „životní“. Monogamie není u člověka zcela přirozenou záležitostí a dá se říci, že je vlastně zčásti i vnucená a mnoho lidí s ní má přímo problém. Střídavá domácnost? Láska ve třech v jednom bytě? I to se někdy dá dočasně naplánovat, ale většinou zůstává pravdou, že spolu žijí dva lidé – a ten třetí je do počtu, což se jistě dříve nebo později ukáže.

Ilustrace 1

Zapotřebí jsou v takovém soužití pořádné dávky tolerance. Když už si jednou povolíte profil na flirt seznamkách, mělo by být jasné, že se do takových akcí mohou pouštět oba – a bez nějakých zcela zbytečných otázek. Vztah je pak věcí svobodné volby a kdykoliv je možné jej ukončit, tak zkrátka mluví život. Nekonvenční vztahy také začínají a končí, dávají spolu dva lidi, kteří nemají zcela vážné úmysly a vstupují do partnerství s tím, že pro sebe nebudou ti jediní. Je to tak fér? Určitě ano, ale musí si všechny detaily vyjasnit už na začátku, aby nedošlo ke zbytečným hádkám a nepříjemnostem.

  • Dva rozhodně nejste – budete minimálně tři a je nutné alespoň zpočátku krotit žárlivost.
  • Tolerance je cílem, protože jinak spolu žít ve trojúhelnících nemůžete. Alespoň ne dlouho!
  • Spontánnost je příjemná, zvláště pokud nemáme velká očekávání a jen se dobře bavíme.

Otevřená komunikace je klíčem úspěchu

Ilustrace 2

Žádná povinnost, žádné prstýnky a sliby (věčné) lásky, která stejně může mít velmi pravděpodobně klesající tendenci. Normy společnosti nemají šanci, protože vy si chcete žít podle sebe. Polyamorie je hlavně o svobodě a nemá v sobě zakořeněný strach z následků nebo okolí a jeho názorů. Není důvod, abyste své jednání obhajovali – je vám příjemné, stejně jako partnerovi – tudíž žádná sociální šablona pak nemá šanci. Společnost nakonec nemá co řešit nějaké vaše vztahy, že?

Už to ve vašem vztahu není takové, jako na začátku? Nikde není psáno, že přestup k polyamorii něco vyřeší – jde jen o jednu z možností, jak ke vzniklé situaci přistoupit. Můžete také začít o něco více komunikovat, svěřovat se a snažit se vyjít si vstříc, což bude jistě znamenat obrat k lepšímu. Trávit spolu volný čas je přece to vůbec nejlepší, ne?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz