Zajímavosti
Ilustrace

Láska na první pohled nemusí být jen mýtus z pláten kin

Viděli se toho dne poprvé v životě a hned věděli, že prostě patří k sobě. Zdá se vám to přitažené za vlasy? Ano, bytostně racionální typy lidí odmítají, že by něco podobného bylo vůbec možné.

Jiní zase věří, že ji jednou potkají a utěšují se tím, když se nějaký vztah nevydaří nebo nedopadne dlouho očekávané rande podle původních představ. Může skutečně jeden upřený pohled změnit celý život? A má opravdu nějaký smysl hledat takovou lásku, u které víte v prvním okamžiku, že je prostě tou osudovou, jedinou a napořád?

Argumentů, proč by neměla existovat, je celkem dost

Dva lidé se potkají, ale nevědí o sobě nic víc, než jak vypadají – a zda jsou si sympatičtí, to přeci dává jasnou logiku. Jistě je zde přítomna vizuální přitažlivost, ale o svém charakteru, smyslu pro humor nebo dalších důležitých věcech pro vztah nevědí vlastně zhola nic. Skoro jako by to byla internetová seznamka, u které poprvé kliknete na nějaký profil, co vás okouzlil už na první pohled. Informace, které se zde dočtete, jsou spíš povrchního rázu a nečekáte, že se z nich dozvíte něco navýsost důležitého. Spíš zkusíte odepsat, domluvit si rande a uvidíte až v osobním kontaktu, nakolik je v profilu napsána skutečnost a nakolik spíš osobní sebechvála.

zamilovaný pohled

Láska na první pohled je podle mnohých spíš založena na fantazii než na realitě. Lidé pohlednou klamnému zdání, které si spíš vsugerovali, než aby bylo skutečně pravdivé. Jejich vize je celkem nespolehlivá a je založená hlavně na idealizaci, krátkodobé iluzi, která vyvolává pocity štěstí. Atraktivita zde hraje velkou úlohu a podle několika posledních studií propadají podobnému typu lásky spíše pánové. Proč?

Krása zaujme už na fotce, ale jak se orientovat dál?

 

Důvodem je právě fyzická přitažlivost, která se změní spíš po delším časovém období, takže v podobném vztahu pak mohou setrvat déle – a vlastně i spokojeně. Dámy se zase nechají ovlivnit spíše čichem. V obou případech si vlastně vybírá příroda, i když to asi nezní moc romanticky. Cílem je totiž jako u všech dalších savců co největší počet zdravých potomků. Což ale v dnešní době, kdy je planeta víceméně přelidněná, není zrovna důležité. Takže, i když zní láska na první pohled jako velmi krásné slovní spojení, podvědomě si vybíráme pomocí řady dalších atributů. Je to třeba kvalitní imunitní systém, což se pozná kupodivu po čichu. Zkrátka – někdo nám voní a někdo zase nikoliv, mozku se tak vyšle okamžitý signál, jestli je ten druhý kompatibilní nebo ne.

Šanci láska na první pohled samozřejmě má, i když bude mít úspěch v menším počtu případů, než na plátnech kin nebo stránkách románů. Co o tom říká věda? I ta totiž může analyzovat seznamování a mnohdy se úspěšně trefuje.

dívka v červených šatech

  • Vousatí muži u dam skutečně letí. Stačí tedy lehké strniště, ne zrovna metrový plnovous.
  • Ženám sluší červené šaty a muži je pak vnímají jako svůdnější, ale také silnější než jiné.
  • Symetrický obličej dává mnohem lepší šanci na seznámení, naznačuje lepší genovou výbavu.
  • Dámám se líbí muži s jizvami – to je totiž znamení mužnosti, alespoň dříve to tak platilo.

Vidíte, jak nás příroda šálí?

Je to někdy až do takové míry, jakou bychom nebyli vědomě ochotni připustit. Zamilovat až po uši se přitom můžete už na první schůzce, ani nebudete vědět proč, ale věda už bude mít přeci jen alespoň trochu jasno. Bude proto vhodné se na rande číslo jedna připravit co nejlépe, a pokud to nevyjde – jsou tu přeci další možnosti a rozhodně není důvod se nějak vzdávat předem. Pozor ovšem na příliš pozitivní první dojem, protože pak byste mohli protějšku dokonale propadnout. A protože není všechno zlato, co se třpytí, v partnerském vztahu pak můžete dojít ke značným škodám. Bylo by totiž nezvyklé, kdyby se tímto stylem nepodařilo narazit na typ, který bude podobné situace přímo zneužívat. Nakonec, když se mu taková věc nabízí přímo na stříbrném podnosu?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz