Vztahy
Ilustrace

Žijete single: jaká jsou pro a proti podobného životního stylu

Přesně bychom měli předeslat, že nejde o nic špatného. Je přeci jen vaše rozhodnutí, jestli budete trávit svoje večery o samotě nebo s někým dalším.

Zvláště introverti se nechtějí nechat do ničeho nutit, ale tlak společnosti je někdy neúprosný a začnou si dříve nebo později hledat také nějaký protějšek. Jaká jsou pozitiva podobného života a co je spíše mínusem? Buď, jak buď, jednu variantu si budete muset vybrat – takže raději dočasně sami nebo si co nejdříve najít někoho vhodného?

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Nechcete se vázat? Tak se přece do ničeho nenechejte nutit, není k tomu důvod

Zadaní přátelé vám možná budou i trochu závidět. Jasně, sice mohou rýpat, ale je zde celá řada nepsaných výhod, o kterých asi nelze nijak polemizovat. Pojďme si proto zmínit největší benefity tohoto stylu života

  • Nemusíte brát na nikoho ohledy. Žijete doslova a do písmene jenom sami se sebou. Názor partnera vás nemusí zajímat, neboť prostě žádnou takzvanou vážnou známost nemáte.
  • Když jste mladší, nebude to nikomu vadit. Nevdat se už ve dvaceti znamenalo dříve určitý cejch, zvláště v devatenáctém století šlo o to, mít co nejdříve svatbu. Doba se ale změnila…
  • Peníze asi nebudou problém. Zatímco partnerský rozpočet je někdy napjatý, zvláště máte-li děti, single lidé si užívají život a financí mají vesměs pořád dost, nehledě na zajímavé zážitky.

Samozřejmě, tohle jsou dobré důvody, abyste alespoň nějakou část života zůstali o samotě. Nemusíte do ničeho nutně investovat, není třeba kupovat kojeneckou výbavičku, když vás potká radostná událost. Prostě chcete směřovat síly někam jinam než do budování vztahu, nakonec, podobné kratochvíle mohou ještě počkat, zvláště pánové mohou založit rodinu bez problémů i po čtyřicítce. Po společenské stránce není život single už žádné stigma, zvláště lidé pod třicet takhle žijí úplně normálně, a to i ve velkých městech. Někdy je to i cíl, nevázat se – neznamená to, že v sexuální oblasti musí tito lidé nějak strádat. Někdy je to spíše naopak…

A jaké tu máme nevýhody? Především to, že vlastně chybí určitý sociální kontakt

Mít společnost jen ze čtyř stěn je někdy vítané, ale dlouhodobě to naše sebevědomí spíš trochu frustruje. Přidají se i další problémy, ze kterých postupně vyplyne, že by přeci jen bylo lepší sdílet svůj život i s někým dalším. O jaké věci jde? Pojďme si tedy shrnout negativa toho, když se rozhodnete žít opravdu single se vším všudy.

  • Po třicítce to už možná nebude ono. Zatímco dvacetiletí mají kolem sebe často houf lidí, s věkem tahle skupina kontaktů postupně slábne. Budou prostě chybět společné zážitky…
  • Jste za sebe naprosto zodpovědní. A to i když se něco stane nebo třeba vážně onemocníte. Samozřejmě, nemalujme čerta na zeď, ale nemít se o koho opřít je někdy dost nepříjemné.
  • Biologické hodiny tikají. A to samozřejmě oběma pohlavím, i když bezdětná čtyřicetiletá žena má na potomka už velmi malou šanci a stejně starý muž je v podstatě v nejlepších letech.
  • Některé společenské akce nejsou pro jednotlivce. Když přijdete tam, kde se setkávají páry a jste single, bude to působit přinejmenším zvláštně. Akce pro rodiny je prostě akcí pro rodiny.

Vidíte sami, že single život má své výhody a určitě i jistá negativa. V každém případě však jde o vaše rozhodnutí, které musí okolí jedině respektovat – a nesnažit se vás „změnit k lepšímu“. Až se jednou rozhodnete, že byste rádi nějaký vztah, budete se cítit připraveni. Nechat se do něčeho nutit společností je to nejhorší, co můžete udělat…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz