Tipy a návody
Ilustrace

Jak se vyrovnat s rozchodem? Projdete si těmito fázemi

Každý rozchod bolí. Někdo se s ním vyrovnává jednodušeji, pro někoho jde o něco, s čím si vůbec neví rady. Ačkoliv jde o situaci, která se po celém světě stává denně a téměř každý z nás si alespoň jedním rozchodem během svého života projde, nejde o nic příjemného. Jak se vyrovnat s rozchodem?

Rozchod s někým milovaným je jedním z nejvíce depresivních zážitků v našich životech. I tak jde ale o něco, čím si projde snad každý z nás a i mnohé fáze našeho porozchodového chování se opakují. Pokud chcete být schopni navázat v budoucnu nový vztah, musíte se nejdříve vyrovnat s tím bývalým.

Fáze, kterými si projde každý

Určitě jste už zaslechli, že téměř každý rozchod se skládá z několika fází, kterými si musíme projít. Je pravda, že někdo si projde všemi, další zas jen něčím z níže uvedeného. Ať už je to jakkoliv, rozchod není ničím příjemným a každý se s ním vyrovnává jinak dlouhou dobu. Někdo je v pořádku za dva měsíce, někdo ani po dvou letech ne.

Fáze číslo 1 – Skrytá část před rozchodem

Jde o něco, co se děje ještě před samotným rozchodem. Jde o chvíli, kdy se nám náš vztah pomalu rozpadá pod rukama, ale ještě pořád se jej snažíme zachránit, i když mnohdy zbytečně. Právě naopak – svojí až neohrabanou snahou jen přiléváme do ohně a toho druhého ještě více utvrzujeme o tom, že je rozchod nevyhnutelný. I když to my sami ještě vůbec netušíme. V této chvíli si partneři mohou dělat i drobné naschvály a navzájem se očerňovat.

Fáze číslo 2 – Rozchod na dosah

První fáze probíhá jen v hlavě partnera a my o ní nevíme. Zato v druhé fázi jde poznat, že se něco děje. Partner na rozchod myslí stále víc a pomalu se připravuje na to, až vám oznámí, že je konec. Protože vy jste v plné snaze vztah napravit, může pro vás být oznámení o rozchodu jako blesk z čistého nebe. Poté, co se o rozchodu dovíte, nastává chvíle, kdy se snažíte vše napravit. Často pak reagujete naprosto impulzivně a beze špetky rozumu.

Fáze číslo 3 – Pokud o záchranu

Opuštěná osoba se snaží o zachránění svého vztahu, kdy je ten, co o rozchodu rozhodnul, jasně proti. Ten, co se o rozchod postaral, odmítá veškeré pokusy opuštěného o záchranu.

Fáze číslo 4 – Mozek pracuje na plné obrátky                                           

Lidská mysl je opravdu složitá, proto není divu, když se nám v hlavě začnou tvořit nejrůznější fantazie o tom, jak by všechno mohlo dopadnout. O tom, jak by všechno mohlo po nápravě fungovat. Mozek opuštěného se snaží tyto myšlenky přetvořit do reality – jde o obrannou reakci.

Fáze číslo 5 – Role se mohou obrátit

Poté, co opuštěný všechnu svoji snahu vzdá, ten, co rozchod navrhnul, začne přemýšlet, co dalšího se stane. Poté, co už se nic neděje, se může stát, že projeví opětovný zájem on. V tuto chvíli je však opuštěná osoba většinou vyrovnaná a o další pokus zájem nemá.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
7 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz