Vztahy
Ilustrace

Vrátit se s bývalým partnerem k sobě aneb dvakrát do stejné řeky

Rčení, které pochází už z dob antiky, dnes dostává nové a nové rozměry. Například v rovině vztahové, protože se znovu scházejí po letech nejen rozhádaní rodiče s dětmi nebo bratr a sestra, ale také bývalí partneři, kteří pro sebe kdysi byli vším, pak si přestali rozumět a bouřlivě se rozešli.

Protože však čas zahojí všechny rány, jak říká zase trochu jiné úsloví, stále častěji se dává šance číslo dvě. Jste dospělejší, starší, jednoduše vyzrálejší a máte o životě úplně jinou představu než v pětadvaceti, kdy vztah poprvé skončil. Dáte mu ještě šanci, má to vůbec smysl? Odpověď je tady jen a jen na vás samotných…

Několik upřímných otázek určitě napoví mnohem více

má to smysl?

Partnerský vztah skončil, ale proč vlastně? Pokud se máte vrátit k sobě, musíte mít přesně jasno v tom, proč jste se rozešli – jinak vztah půjde brzy zase do těch stejných a dříve zavedených kolejí. Vaše známost sice může mít trochu jinou podobu, ale zdánlivě je vše při starém, začnete tam, kde jste skončili. První otázka proto zní – jak dlouho jste byli jeden bez druhého? Šlo o hodně dlouhou dobu nebo jen pár měsíců? Právě tady může být skrytá pravda, která bude třeba trochu bolet, zvlášť když zvažujete návrat. Možná jste si vzájemně dost ublížili. Ale nikdy není pozdě věci napravit a možná vám osud dal šanci napravit karmu, kdo ví?

Dotaz číslo dvě – kvůli čemu jste se vlastně rozcházeli? I tady je velmi důležitá upřímná odpověď, klidně o tom přemýšlejte celý večer. Máte čas, nikdo na vás netlačí. Budete muset za svoje přijmout i chyby, kterých jste se v minulosti dopustili aneb nikdo není zcela bez viny, když se vztah zničehonic začne rozpadat. Jste vůbec schopni zapomenout na minulé křivdy a dále se v nich nenimrat? A změnilo se ve vašich osobnostech něco nebo je bývalý partner stále ten nenapravitelný puberťák, do něhož jste se zamilovali před deseti lety?

Kolik se toho vlastně změnilo, když jste se neviděli…

závislost

Oba máte jinou práci nebo také životní cíle. Kde došlo ke změně? Jeden z vás zhubnul, pořídil si vlastní bydlení, možná změnil své chování a je teď dospělejší. Bude to ale dost na to, abyste se opravdu vrátili k sobě? Analyzujte všechny změny, pěkně jako jeden velký celek. Je v tom puzzle dost dílků, které poznáváte a dokážete se s nimi ztotožnit? Pak bude vše na nejlepší cestě k návratu. Teď už jen najít znovu společnou řeč…

Minulost byste už řešit neměli, co se stalo – to se stalo. Nevrátíte nic a můžete se dívat jen do budoucnosti, ne se zabývat minulými křivdami jako staré šlechtické rody někde na Korsice. Nesmíte si nic vyčítat, po letech je to stejně všechno tak jiné, že by ani nějaká výtka, byť by byla dobře myšlená, neměla ani moc smyslu. A co byste ještě měli všechno zvážit, jaké další věci jsou hodně důležité?

  • Kolik vám bylo, když jste se dali dohromady? Možná náctiletí, možná lehce nad dvacet. V každém případě si můžete říci, že jste byli moc mladí a teď by byla šance na něco nového.
  • Mohla za rozchod nevěra? Pokud jde o nymfomanku nebo sukničkáře, zřejmě toho druhého nikdy nepředěláte. A že ten, kdo podvedl, se dokáže do budoucna poučit? No, možná ano…
  • Nemáte náhodou společné děti? Mnoho vztahů se lepí jen kvůli nim, ve snaze zajistit lepší život. Ale pozor, pokud se k sobě vrátíte jen kvůli dětem, začnete se hádat už první den.
  • Začalo to jít z kopce kvůli alkoholu či dokonce drogám? Tady je možné, že závislost je pořád tady, jen je lépe skrývaná. Vrácení se k takovému člověku byste měli velmi dobře rozvážit.

Možná se vám nepovedlo těch vztahů víc, vždyť i o tom je život – ne pokaždé se zadaří a někdy se smůla lepí na paty i pěkných pár let. Každý rozchod je pak těžší a těžší, nejedna seznamka vážné seznámení pak má často napilno právě díky vám. Musíte si uvědomit, že nic už nebude stejné, jako bylo na začátku, když jste se potkali poprvé. Chce to možná víc tolerance, když to prve nevyšlo právě kvůli podobným hádkám. Musí vám být spolu dobře, to je jasné – jinak návrat nemá žádného smyslu.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz