Zajímavosti
Ilustrace

DigiD8 – Prevence nebo eugenika?

Eugenika nebo prostě jen praktická aplikace na zastavení šíření genetických onemocnění? Nová aplikace DigiD8 je více než kontroverzní. Tato seznamka by totiž měla fungovat na dost neobvyklém principu.

 

Seznamku chce spustit hardvardský genetik George Church, který založil i stejnojmennou firmu. Pomocí seznamky chce zabránit tomu, aby spolu měli děti lidé se stejnými predespozicemi k dědičným nemocem a omezit tak rození postižených dětí.

A jak by seznamka fungovala? Při vstupním testu by se kromě klasických otázek zabývajících se koníčky, vzhledem či zaměstnáním uživatel podrobil také genetickému testu, který odhalí jeho dědičné predespozice pro asi 120 nejzávažnějších nemocí. Aplikace mu následně vybere vhodný protějšek tak, aby se predespozice pro genetické poruchy a choroby nepřekrývaly. Výsledek testu přitom nebude znám ani klientovi ani potenciálním partnerům. Uživatel se zkrátka v hledáčku buď objeví nebo ne. Church tvrdí, že z dvaceti potenciálních partnerů vyloučí genetický test v průměru jednoho. Uživatelům by opět nebyla poskytnuta informace, kdo byl z výběru vyloučen a proč.

dna

A jak to vlastně s dědičnými onemocněními funguje? Člověk může být gen, vlohu pro konkrétní dědičnou chorobu, aniž by se u něj nemoc projevila. Záleží totiž jednak na tom, zda tuto vlohu měli oba rodiče nebo jen jeden a samozřejmě též na dalších faktorech. Pokud má predespozici pro dědičnou nemoc jen jeden z partnerů, je šance projevení se choroby u dítěte mizivá. Pokud jí mají oba, zvyšuje se na 1:3. V zásadě se tedy dá říct, že se partnerům se stejnou vlohou pro dědičnou nemoc narodí v průměru tři zdravé děti na jedno nemocné. V „normálním“ životě je to tak trochu risk – nikdy nevíte, jaké predespozice máte vy či váš partner, právě tato „nešťastná střetnutí“ by měla Churchova aplikace omezit. Navíc Church tvrdí, že díky zachování anonymity by nikdo nebyl ostrakizován jako přenašeč dědičných onemocnění a ve výsledku může uživatel vyjít jen s pozitivním – jistotou, že jeho partner nemá stejné predespozice pro ta nejhorší dědičná onemocnění.

Genetikův krok ale rozvířil zuřivou diskuzi. Lidé se totiž bojí nástupu eugeniky, tedy systému, kdy je povoleno mít děti jen těm, kdo jsou geneticky vhodní. Navíc někteří postižení mají pocit, že je Church vnímá jako nevhodné a podřadné. Church sám přitom trpí několika vrozenými chorobami a nikdy to nevnímal jako své mínus, naopak byl rád, že mu to dává nové rozhledy.

Zda ovšem seznamka DigiD8 bude mít úspěch, to ukáže až čas a klienti, kteří o ní musí projevit zájem. Zatím se přepokládá, že tento projekt neuspěje, protože lidé se při seznamování nechtějí řídit chladnou kalkulací, ale spoléhají více na dojmy a emoce.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz