Informace
Ilustrace

O samotě nebo spíš ve vztahu, čemu dáváte přednost?

Co je lepší, zůstávat single nebo naopak jít do něčeho vážnějšího? Tohle je otázka, na níž není zcela jednoznačná odpověď, zvláště pokud se ptáte různorodých věkových a sociálních skupin. Sto lidí znamená sto chutí, jak praví známý slogan a nejinak tomu pochopitelně je a bude i v případě osobních vztahů.

Musíte se oženit nebo vdát, zůstat mezi svobodnými? Rozhoduje i jakési životní přesvědčení, nastavení z rodiny, někdy dokáže do konkrétní situace vmanévrovat třeba i názor přátel.

Je pravdou, že osamělost ubíjí tělo i ducha

Ilustrace 1

Cítíte se zcela sami? A to i kdybyste zrovna byli toho času ve svazku manželském? Bohužel, pocit spojený s osamělostí je obrovským náporem pro zdraví, pochopitelně nejen to fyzické, ale především pak duševní.  Pocit osamělosti je častý i po rozchodu a nějak jej překonat bude jednou z nejtěžších věcí v našich životech. Přesto se není důvod vzdávat předem, se vším se dá bojovat…

Jaké jsou obvyklé příčiny osamělosti v partnerství či manželství? Na startu je zamilovanost, spoustu vášně, pořádná porce radosti z vyplavených endorfinů, kdykoliv svého miláčka vidíme přicházet k nám. Řada párů se ale bude nějak měnit, nové záliby, noví lidé v našich životech, spoustu změn i po příchodu dětí, to vše se podepíše. Může se pak ztratit jiskra, kontakt je po letech už docela jiný než na samém začátku. Myslíte si, že se výborně znáte a nepotřebujete už vztah dál budovat. Jenže tohle je docela častý omyl, který pak vede k nečekanému rozpadu manželství. Proč? Jednoduše už spolu tolik nekomunikujete.

Osamělost v dlouhodobém vztahu aneb klasická situace

Co když jste svoji už roky, a přesto se cítíte osaměle, jako kdyby vztahy byly tak těžké, že už je nehodláte dál rozvíjet? Osamělost spočívá i v odloučení od partnera, který je na služební cestě nebo zkrátka není nějakou dobu poblíž, přičemž jste na něj jinak dennodenně zvyklí. Lidé žijící právě v takových dlouhodobých vztazích pak hledají různé psychology a poradce v domnění, že si s partnerem už nerozumějí a chtějí celé věci přijít už konečně na kloub. Proč jsou vlastně lidé sami? Roli může hrát i řada důvodů, se kterými se můžete setkat i na online seznamkách. Ale někdy jsou to jenom fráze…

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.
  • Láska není, prostě na ni nevěřím. Co potom takový člověk vůbec hledá na seznamkách?
  • Nejsem dost dobrým člověkem na to, abych měl partnera. Tady bude ještě hodně práce!
  • Můj ideální partner jednoduše neexistuje. Možná ne podle současných parametrů. Co třeba snížit nároky a porozhlédnout se trochu více kolem sebe? Lidé prostě nejsou dokonalí…

Samota někdy neuškodí, čas strávený takto pomůže ujasnit priority, myšlenky, utřídit plány do budoucna – ale jednou zkrátka musí skončit, protože potom potkáme někoho, kdo za to skutečně stojí. Podívejte se třeba na seznamku Praha, kde můžete najít zajímavý protějšek už jen proto, že jde o největší město v republice. A samozřejmě, najít toho pravého či tu pravou můžete i ve své lokalitě.

Osamělost versus vztah, co vůbec nefunguje

Ilustrace 2

Někdy si zase zhluboka oddechneme, když skončí vztah, který nám vůbec nic nedával a spíše jen škodil. Přehodnotit postoje, ukončit, co nefunguje a nijak vám neprospívá, to je bohužel někdy nutné nejen v osobních vztazích, i když s sebou takové jednání určitě přinese i trochu rozčarování. Bolest spojená s rozchodem pak přejde, když poznáme po čase někoho nového. V každém případě platí, že člověk je tvor poměrně sociální a dlouhodobou samotu určitě nesnáší zrovna s lehkostí. Ovšem, není se čeho bát. V době internetu mají velké šance i bytostní introverti, kteří se jistě časem zorientují a naberou sebevědomí, které se jim při procesu seznamování určitě vyplatí.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 2

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz