Vztahy
Ilustrace

Vztah, kde už nejsou jen dva aneb jak to všechno ustát

Jak se vlastně rozhodnout, když milujete oba partnery a nenapadá vás žádný plán, jak tuto ožehavou situaci vyřešit?

Je vůbec nějaké řešení ještě reálné, když se dostanete do podobných komplikací a je snad možné zamilovat se do dvou lidí najednou, se stejnými emocemi a intenzitou? Vztah, kde jsou tři lidé, přitom vznikne velmi snadno – a často i dost neplánovaně, zkrátka, osud si vybral svou cestu a nemůžeme jej zásadním způsobem obejít

Jedno seznámení nezafungovalo, hledáme si další

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Někoho už máte, ale po pár měsících zjistíte, že jste vlastně naprosto nesourodým párem. Proto se snažíte vyhledávat přítomnost dalších lidí, odreagovat se a najednou – zjistíte, že už pomalu začínáte chodit s někým novým. Jak ale dořešit předchozí vztah? Na toho prvního přitom určitě jen tak ze dne na den nezapomenete, protože k němu pořád něco cítíte. Nebo jste naopak v situaci, kdy se váš partnerský vztah pomalu hroutí a vy se cítíte odstrčení na vedlejší kolej? 

Možná na ní opravdu jste – i kdybyste zrovna neprocházeli partnerskými problémy, je milostný trojúhelník v podobných situacích častým jevem. Jde o nevěru, ve které vyhrávají nanejvýš dva, ale za cenu těžkých ztrát. Třetího pak situace zažene do kouta a donutí odejít ze vztahu, v nějž věřil. A i když se původní partnerství rozpadne, možná se nevěrníci budou chtít kajícně vracet, alespoň po jisté době, když jim spadnou růžové brýle a zjistí, že udělali osudovou chybu. Jenže, známost, která měla velkou trhlinu, se může jen těžko úplně zacelit, i když čas má někdy velice hojivý efekt…

Začátky bývají hezké, snad jako v každém vztahu 

Ilustrace 1

Vztah ve třech se dá dokonce popsat v několika po sobě jdoucích bodech – v mnoha případech jde totiž o stejné rysy v chování, jako bychom snad byli na něco podobného až naprogramovaní. Vlastně, lze hovořit o třech fázích, v čem jsou zajímavé? 

  • 1. fáze je provázená nadšením, kdy si myslíte, že v případě potřeby prostě ten vedlejší vztah ukončíte – a máte vše pod naprostou kontrolou (pocit podobný, snad jako při užívání drog). Budete mít volný čas jen pro něj či pro ni, jde o úplně jiného člověka, než jakého máte doma. 
  • 2. fáze aneb trochu zamyšlení se nad svým konáním. Můžu se vůbec rozhodnout správně? Mám s nynějším partnerem doma děti a nechci je opouštět kvůli nějaké nové lásce, kterou ještě neznám dostatečně dlouho? Co morálka, nezačne se v tuto chvíli dobývat do svědomí?
  • 3. fáze znamená obvykle finální rozhodnutí. Vše můžete ještě přehodnotit a vrátíte se domů nebo se rozhodnete odejít, to je už na vás – každopádně nebude dobré s vyřízením situace moc otálet. Jste už vlastně smíření s tím, že minimálně jeden člověk bude kvůli vám zklamán. 

Jak dlouhou dobu může milostný trojúhelník vůbec fungovat?

Ilustrace 2

Partnerova nevěra nebo naopak vaše pochybení – jak dlouho to lze tolerovat, než všechno ukončíte? Zpravidla nejde o záležitost, která se vyřeší v řádu hodin, jedním jediným prásknutím dveří. Zvláště pokud máte společné bydlení nebo už jste založili rodinu, je vše podstatně složitější. Emoční vypětí totiž nikoho netěší, ale pokud jsou ve hře ještě děti, problémy se násobí. Právě kvůli nim se budete muset i nadále vídat, i když třeba sporadicky, ale komunikace bude zkrátka nutná a neobejdete se bez ní.

Milenecký vztah se dá utajit klidně i celé roky, ale je prakticky jisté, že bude jednoho dne odhalen. Jak se z něj dostat ven? Láska je bohužel jen pro dva – alespoň tak mohou být ve vztahu všichni šťastní a spokojení, i když ani tohle není nějak automatické. Univerzální návod bohužel není, situaci ale musíte vždycky řešit s chladnou hlavou. Pokud zbytečně rychle spálíte mosty, riskujete totiž nejen svůj osud, ale i duševní pohodu vašich dětí a blízkých, kteří si budou dělat velké starosti. Někdy nepůjde vyřešit podobnou věc bez pomoci psychologa, takže se v případě skutečné nouze nebojte obrátit na různé specialisty…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz