Tipy pro ženy
Ilustrace

Co se v mládí naučíš aneb užitečné rady mezi ženami

Naslouchat tomu, co řeknou maminka s babičkou, je mnohdy velmi užitečné, i když se časy mění a dnešní společnost je na první pohled úplně jiná, než jaká byla poválečná generace nebo společnost žijící v období tzv. normalizace.

Ze starších a zkušenějších se jistě vyplatí vzít si příklad, protože už jen uvažování nad ním může být hodně inspirující pro budoucnost. Ani věkový rozdíl a jiná epocha nemusí nutně znamenat, že se prarodiče nebo rodiče pletou a mluví takříkajíc úplně mimo mísu.

Generace X versus generace Y – jak se k sobě mají?

Ilustrace 1

Obecně platí, že generace označovaná písmenem X se snaží dávat rady generaci Y, která si jich ale někdy neváží a jindy je docela zpochybňuje jako liché. Generace X se narodila mezi roky 1965 a 1980, Y je patřičně mladší – v občance má uveden letopočet 1980 až 1995, dle některých zdrojů přesahuje až do nového milénia. První rande dnes už vypadá úplně jinak, stejně jako další aspekty soužití dvou lidí. Řeč je třeba o tzv. rychlovkách, které mohou stát na začátku vztahu, ale také přinášet značné problémy, pokud se jeden z těch dvou opravdu zamiluje. A ten druhý se doslova vypaří ze světa (tedy spíše, zorného pole).

Dnes jsou ženy odvážnější než dříve, umí být i hodně otevřené, ale pokud jde o emoce, principy jsou tady i kvůli přírodě pořád jedny a tytéž. Minisukně na první rande moc nepatří, raději počkejte, až se budete vedle toho či onoho pána cítit opravdu příjemně a vnímat duševní souznění. Na to, aby vešel do dveří, je určitě ještě spoustu času. Někdy je přeci jen lepší se navzájem poznat a teprve pak dát průchod dalším emocím – žena touží v principu po emočním bezpečí, citové spojení je opravdu klíčové, a to naprosto nezávisle na století, politických poměrech nebo dalších věcech.

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Život bez čekání? To může přinášet jisté problémy…

Jak sbalit chlapa? Hlavně ne moc rychle, protože všechno má svůj čas – nesmíte si myslet, že po sexu na prvním rande je hotovo, celý proces by měl za ideálních podmínek vypadat přeci jen o trochu odlišněji. Příležitosti je teoreticky dost, ale ženy generace X radí jasně: zpomalte životní tempo a zkuste si vše víc vychutnat. Kolem vás kvetou růže a jen probíháte, místo toho, abyste si pořádně přivoněla. Není to potom škoda? Jsou vaše touhy a touhy nového partnera shodné? Rozumíte si i po duševní stránce, tedy jinak řečeno, také mimo postel?

Generace Y je posedlá telefonem, pokud mají poblíž smartphone, nevěnují se už ničemu dalšímu. Až čtyři z deseti lidí patřících k této skupině vykazují známky netolismu, tedy chorobné závislosti na internetu. Čtou si zprávy ze světa, drby kolem celebrit, o sportu nebo zdravé výživě, hrají také různé hry. Pravda, usnadňuje nám to život a neradi bychom se mobilu vzdávali, jak vlastně ale tahle elektronika ovlivňuje naše mezilidské vztahy? Dva si sednou na rande a drží v ruce celou dobu mobil, to je bohužel úplně typická ukázka dnešní mladé generace.

Sdílení na sociálních sítích? Ano, ale…

Ilustrace 2

Nechlubte se vším, co děláte, nesdílejte každý moment ze svého niterného světa online! I to by jistě řekly zástupkyně starší generace té mladší, která je někdy až posedlá sociálními sítěmi. Na zdi Facebooku, pokud nemáte patřičně upravené nastavení soukromí, může vidět doslova každý všechno. Údaje o minulých láskách, možná i hádky s nimi, oblíbená místa, sportovní kluby, restaurace, a především pak spoustu fotek, z nichž některé mohou být i trochu intimnějšího charakteru. Skryjte očím veřejnosti vše, co považujete za opravdu osobní – někdy totiž platí, že čím méně bude okolí vědět, tím také lépe!

Pokud totiž randíte, je namístě ukazovat svůj nynější obrázek, nikdo by neměl mít přístup k vašemu Já před deset nebo patnácti lety, kdy byla životní fáze úplně jiná. Nejde jen o jakési „ztrapnění“, neukazujte ze své minulosti víc, než opravdu chcete. Méně sdílnosti na sociálních sítích obecně je zkrátka a dobře výhodou.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz