Tipy a návody
Ilustrace

Bipolární porucha a vztahy: Jde to vůbec nějak vydržet?

Jsou různé, nebývají jednoduché – ano, partnerské vztahy, v těch rozhodně není někdy nouze o napětí a mimořádná překvapení. Jako třeba tehdy, když je jeden z partnerů duševně nemocný. Takzvaná bipolární porucha znamená změny chování, manické stavy střídají momenty prudkého útlumu a projevy skepse, socializace takových lidí je bohužel nepoměrně složitější než u běžné populace.

Berou léky, zažívají různé psychoterapie. Jak taková věc ovlivní jejich vážný vztah?

Oč vlastně jde, když se řekne…

Někdy se jí také přezdívá maniodeprese, tento starší pojem se používal běžně ještě v minulé generaci, dnes se nejčastěji dočteme o bipolární poruše. Jde vlastně o stav, ve kterém se střídají nálady extrémního rázu – obrovská porce energie na jednu stranu a těžká deprese naopak na stranu druhou. Prudké změny mají vliv nejen na aktivitu jedince, ale i na jeho chování. Nemusí pak pokaždé uvažovat s opravdu čistou myslí. Bipolární porucha je diagnostikována většinou teenagerům, ale i mírně starším.

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Obtížnější je fakt, že se příznaky mohou v čase měnit a nejsou vždycky stejné nebo podobné. Zkrátka a dobře – i tady jsou různorodé osobnosti. A jak si počínat ve vztahu, pokud touto duševní chorobou sami trpíte? Rozhodně před partnerem nic neskrývejte. Vyjasnění hned na začátku je velmi důležité. Jinak se může zdát, že něco tajíte a rozchod je pak jediné možné řešení…

Ilustrace 1

  • Léčebný plán tu není jen tak pro legraci. Měli byste se mu maximálně věnovat a snažit se jej naplňovat. Nejen díky tomu se totiž postupem doby omezí příznaky, což partnera jistě potěší.
  • Mluvte s partnerem o všem, co vás trápí. Jste tu pro sebe v dobrém i ve zlém, nebo snad ne? Právě proto není třeba mít tajnosti, popište, co od vás může čekat, pak nebude překvapen.
  • Upřímnost a otevřenost. Dva důležité faktory, které ve vztahu pomohou přečkat různá kritická období. Neváhejte požádat partnera či partnerku o pomoc, pokud to tak právě cítíte!

A jak se s tím vyrovnat, pokud jste z páru naopak ten, kdo bipolární poruchu nemá? Pravda, na prvním rande to nepoznáte, místa, kde se seznámit, také může navštěvovat prakticky úplně kdokoliv, najdete zde určitý vzorek populace – a můžete se sami rozhodnout, s kým se dáte do řeči. Jednoduše řečeno, bude to těžké, ale každá podobná zkušenost vás může jen zocelit a když toho druhého milujete, není přece co řešit, že?

Bude to chtít výjimečnou porci trpělivosti

Ilustrace 2

Máte domluvené rande, ale partnerovi zrovna přichází období, které bude téměř jistě znamenat výraznou proměnu nálad. Co s tím? Jediná rada – přetrpět, dýchat zhluboka, říkat si, že partner za tohle vlastně nemůže. Musíte jej podpořit v léčebném plánu, a ne dělat další a další potíže, promluvte si také s lékařem. Právě díky němu se partnerské vztahy těch, kteří trpí bipolární poruchou, nemusejí rozpadat hned poté, co se objeví diagnóza. S láskou je vždycky šance na zlepšení, ať to na začátku vypadá úplně jakkoliv.

Bipolární porucha je obvykle dědičná, svůj vliv může mít počet členů širšího rodinného kruhu, kteří trpí depresemi nebo přímo tímto onemocněním. Mezi příznaky může patřit i navazování poměrně povrchních známostí, člověk poté často střídá partnery a nemá s takovým jednáním vlastně ani ten nejmenší problém. Vlastně, proč také? Je upovídaný a v manických stavech přímo okouzlující, vždyť překypuje energií a můžete na něm skoro až oči nechat. Plní vtipu, ale současně jako by se vůbec nesoustředili, když se zadíváte trochu hlouběji – přitom perfektní kondice, pocit neporazitelnosti a dobrá nálada (která nicméně vydrží jen do času). Zprvu bezprostřední a komunikativní, později pak naštvaný z každé maličkosti. Lidé jsou různí, to je jistě pravda – tady to chce ke zvládnutí trpělivost.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
5 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz