Vztahy
Ilustrace

Digitalizace vztahů. Nakolik důvěřujeme umělé inteligenci, když přijde na seznamování?

Nová doba, nové technologie, všude samý progres. Sice ještě nechodíme na rande s robotickými ženami či muži, rozhodně nám ale umělá inteligence zásadně mluví do vztahů.

Nakolik důvěřujeme při výběru partnera technologii a jak změnila seznamování? Unikátní průzkum agentury Havas přinesl nečekané odpovědi. 

Digitální = jednodušší? 

Kdepak! Více než polovina z celkového počtu 13 tisíc respondentů se svěřila, že seznamování bylo před nástupem technologií, tedy dobou zhruba dvacet let do minulosti, jednodušší než dnes. 

chatování na tabletu

Není se ovšem čemu divit. Jak se říká “s jídlem roste chuť”. Digitální seznamování skrze internetové seznamky, seznamovací aplikace nebo sociální sítě je samo o sobě velmi jednoduché. Během dne je vytrvalý jedinec schopen oslovit desítky žen z celého světa. To je velká výhoda. Nevýhoda ovšem je, že pakliže tento jedinec nedisponuje adekvátní profilovou fotografií a na internetu má pár nepěkných záznamů, je velmi snadno po seznamování. 

Další nevýhodou potom je, že jsme-li denně schopni poznat tolik nových lidí, nebereme je vážně. Kvalita ustupuje před kvantitou. Nedáváme protějšku dostatek času, aby nás přesvědčil, jestli pro nás náhodou není ten pravý. Prostě u prvního selhání jdeme o dům dál. 

Očekávání

Lidé z celého světa využívají digitálního seznamování. Konkrétně průzkumu společnosti Havas se zúčastnili respondenti z 37 světa. Proč je využíváme, když nám seznamování neulehčují? Co od všech těch algoritmů očekáváme? 

Algoritmus nad srdce

algoritmus

Kupříkladu v Číně přesně polovina respondentů uvedla, že by při výběru své osudové lásky důvěřovalo více úmělé inteligenci než srdci. Ano, té inteligenci, kterou při nejlepším sestavil brýlatý programátor, který nikdy nesáhl na ženu. Stejně tak celých 56% Číňanů dává přednost technologii než vlastnímu úsudku. Věří totiž, že jim algoritmus lépe řekne, zda jsou zamilovaní a vztah má reálné pokračování. 

O jedno procento dotazovaných Číňanů dokonce vzneslo přání, aby jim seznamovací aplikaci umožnila seznamování na základě DNA. 

Seznamování je závod

Tinderella syndrom. Tak se nazývá jev pojmenovaný podle největší seznamovací aplikace Tinderu. Velkou doménou Tinderu je čas. Seznámíte se doslova se stovkou lidí a jediné na čem záleží, je jak rychle hýbete palcem zprava doleva. Profilové obrázky tam totiž doslova přehazujete jako vidlemi. Nelíbí? Další. Líbí? Pošli srdíčko a čekej, jestli se také líbíš. 

A právě tato rychlost je to, co definuje Tinderella syndrom. Tím se označuje situace, kdy se úspěšnost seznamování měří na počet srdíček, zpráv a jakéhosi “flirtu” dokázaného čísly v aplikaci, namísto toho, aby se měřilo, kolik lidí našlo skutečnou lásku. 

Závodíme se sexem

žena v posteli

Dalším závodem, který digitální seznamování přineslo je sex. Uveďme si to na příkladu. Petr poznal Martinu. Martina se intezivně seznamuje přes mobilní aplikace, kde si našla i zmíněného Petra. Petr se tedy domnívá, že Martina se seznámila a tedy vyspala už s celou řadu mužů. Na Petra je to velký tlak. Aby byl lepší nebo alespoň stejně dobrý jako jeho soci v lásce (čti posteli) byl by ochotný sex i trénovat. Skoro polovina respondentů by byla ochotná monitorovat svoji sexuální výkonnost, jen aby se mohla zlepšovat. 

Jiný kraj, jiný mrav

Jak už bylo řečeno, lidé se seznamují po celém světě. Někde důvěřují seznamovacím aplikacím méně, někde více. Kupříkladu 70 procent Francouzů je přesvědčených, že jejich osudová láska čeká na digitální seznamce. Oproti tomu 78 procent saúdských Arabů důvěřuje spíše vkusu a výběru rodičů než internetové seznamce. 

Jestli je v seznamování lepší preferovat seznamky nebo vkus rodičů je otázka budoucnosti. Nicméně technologickému pokroku se nevyhneme a pokud jde o internetové seznamky, jsou stále jen nástrojem a jejich užívání je jen v našich rukách. Jestli tedy bude využita jako forma nalezení pravé lásky pro její jednoduchost nebo jakýsi tréninkový program pro nadšené sexuální aktivisty, to záleží jen na lidech. 

Je potřeba také zmínit, že s růstem seznamovacích prostředků na internetu se pozornost upíná i na jejich bezpečnost. Preferujte tedy i při kvantitativním seznamování kvalitní ověření, zda skutečně jednáte s člověkem, kterým se zdá být.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Kristýna Kříčková

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz