Vztahy
Ilustrace

Vztah a věk, je tento rozdíl mezi partnery opravdu podstatný?

Láska si nevybírá podle čísel, ale o vztazích, kde jsou oba věkově třeba i dvacet nebo třicet let od sebe, se vypracovávají různé vědecké studie. Své si myslí i společnost, která někdy podobné svazky přímo prvoplánově odsuzuje.

Každé zamilování má ale svou vlastní rozepsanou knihu a žádné neprobíhá za týchž podmínek než to předchozí. Pokud si dva lidé výborně rozumějí, nedostane je od sebe žádná živá síla. A když se dostaví silná zamilovanost, jdou všechny takové otázky až na druhou kolej…

Protiklady se přeci přitahují, ale co mají společného?

Existuje věk v občanském průkazu a také věk, na který se dotyčný člověk reálně cítí. A mezi tím může být samozřejmě určitý rozdíl. Přibývá padesátníků, kteří mají partnerku, co jí nedávno bylo dvacet a také naopak, mnoho mladých mužů hledá starší protějšek. V určitých případech je ale plnohodnotný vztah prakticky nereálný, až opravdu příliš velký věkový rozdíl, jako je například padesát let, nemá v dlouhodobém horizontu zrovna moc nadějí. V tomto případě – ruku na srdce – má vůbec smysl si něco začínat, když chcete vážný vztah na delší dobu, usadit se a mít děti? Každý člověk má vyměřený určitý čas a po sedmdesátých narozeninách je spíše prioritou klid než nové začátky, navíc s výrazně mladším partnerem.

 

Svou roli bude hrát i váš životní styl, protože očekávání společných potomků by nemuselo dopadnout reálně. Starší partner buď děti už z předchozího vztahu má, nebo je prostě a jednoduše nechce. Vztahy s velkými věkovými rozdíly často končí právě z podobných příčin, takže si ujasněte priority raději hned na začátku. Každý z vás bude v jiné životní fázi, a pokud bude jeden z partnerů stále žít u rodičů, asi nepůjde o zrovna dobrý start. 

Zeptejte se sami sebe, co byste vlastně nejradši

Než se vrhnete do vztahu s někým, kdo je o generaci starší nebo mladší, musíte plně porozumět svým potřebám a přáním. Každá generace má své hodnoty, výchovu a další věci, které ovlivňují každodenní život. Může pak být obtížné výsledný vztah dlouhodobě sladit. Zkuste si položit otázku, samozřejmě zcela nezávaznou a jen tak v duchu, co vlastně očekáváte od budoucnosti? Hledám milence? Mám z mnoha důvodů v oblibě zralé ženy? V každém případě, chce to velkou trpělivost. Co vám podobný vztah určitě dá? 

pár v rozdílném věku

  • Nadhled. Který z kontaktu s vrstevníky asi jen tak nezískáte. Je pravděpodobné, že se ve všem neshodnete, ať už jde o styl hudby nebo světonázor, takže je třeba brát vše s humorem. 

  • Trochu jiný pohled na svět. Starší lidé se umí radovat z maličkostí a často si prošli životními etapami, které na nás teprve čekají. Takže proč se trochu nepřiučit a nemít dobrý základ?

  • Zkušenosti. Samozřejmě, nejen v ložnici, ale zejména ty životní. V základní nabídce je tu totiž životní moudrost, stačí jen ochota učit se a dostatek projevené snahy, pak vše půjde samo! 

S kritikou je třeba počítat, nenechte se odradit

Ať už to budou vaši rodiče, bratr nebo třeba dobří známí, zaručeně se potkáte s někým, kdo vám bude podobný vztah neustále rozmlouvat. Připravte se proto na nepříjemné otázky kolem finančního zabezpečení nebo domácí erotiky, někteří budou zvědaví a jiní se zase budou spíš vysmívat. Sarkasmus bude třeba na denním pořádku, ale když nebudete reagovat, všechny podobné provokace přeci časem odezní. Blízcí to pochopí a známé nemusíte vídat tak často, minimálně do doby, než se nezklidní a nepřijmou vašeho partnera takového, jaký je. 

posměch

Ze začátku se možná po vás budou na ulici dívat lidé, ale postupem doby si na podobnou pozornost zvyknete a už vás rozhodně nevyvede z míry. Přemýšlíte o dětech? Měli byste se zaměřit na dobu, která přijde za patnáct nebo dvacet let. Jak se bude případný potomek cítit, nebude mu vadit, že má výrazně staršího otce? Zvládne váš partner rodičovskou úlohu i po sedmdesátce? Přesně to jsou otázky, které si musíte položit až na prvním místě. V každém případě je velmi důležitá komunikace, díky ní se dá mnoho věcí vyřešit. Každý má jiné očekávání od vztahu, což je celkem přirozené a nemluví pro to jen rozdíl generace. Když vše podrobněji rozeberete, máte mnohem větší šanci vše později vhodně sladit, aby třecích ploch a nepříjemností ve vztahu bylo výrazně méně.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz