Zajímavosti
Ilustrace

Empat: Jaké to je být s ním ve vztahu?

Do takového člověka se zamilujete snadno, je citlivý, ohleduplný a dává přednost ostatním před svým egem. Jak se ale ve vztahu s někým podobným chovat?

Mají v sobě horu empatie, ale nestarají se potom o sebe, ztrácejí energii a jejich schopnost do kohokoliv se vcítit je přímo až vyčerpávající. Cíl je jediný, nepředělávat člověka jako takového o 180 stupňů, ale spíš naučit jej, aby také někdy myslel i na svoje štěstí…

A jak se vlastně pozná, že je někdo empatem?

Nálady se mění – a někdy dost prudce, podle toho, v jakém okolí se empati zrovna nacházejí. Může to být způsobeno nejen osobním kontaktem, ale třeba i komentáři nad profilovou fotkou na seznamce, online prostor je stejně „nakažlivý“ jako běžná realita. Někdy přecházejí tyhle změny nálad až do fyzické bolesti, silně empatičtí lidé cítí utrpení jiných, i kdyby to bylo třeba v nějakém filmu. Silná únava a nesnášenlivost k jakýmkoliv drbům, empati druhé nesoudí a naopak – snaží se o pískání roviny, když si vypůjčíme žargon sportovních rozhodčích. Zažívají to, co jiní v jejich okolí, doslova na vlastní kůži. Je to ale tvrdý nápor na duši, který se pak bohužel promítá i do osobních vztahů…

Na rovinu – empati chtějí lásku, potřebují ji k životu, ale je to s nimi možná složitější než s kýmkoliv jiným. Je to s nimi hodně podobné jako se silnými introverty, ačkoliv cítí niternou potřebu vztahu a snaží se mu pak věnovat na maximum, potřebují i čas, který budou věnovat sobě – prostě proto, aby si dobili energii a mohli i nadále fungovat v tomto světě.

Co vyžaduje? Jednoduše – naprosto čestný vztah

Ilustrace 1

Před empatem nic neschováte, neukryje se mu žádná závažná myšlenka, neustále bude klást otázky, se kterými se nakonec dostane k pravdě. Nesnažte se ho proto balamutit, lhát mu, neříkat pravdu nebo mu rovnou svým chováním vědomě ubližovat – poznal by to dříve, než vůbec čekáte. Je opravdu až mimořádně citlivý a dokáže se zabývat vašimi problémy, aniž by měl kdy čas na ty svoje. Ale lži, ty opravdu tolerovat nebude. Má mimořádně bohatý emoční svět, který se nemusí vždycky projevovat navenek.

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Ve vztahu s mimořádně empatickým člověkem se nevyhnete zevrubnému rozebírání svých pocitů. Tahle analýza ale může být povznášející, objevit sebe sama je přece pro život opravdu důležité, jak ve dvaceti, tak třeba i ve čtyřiceti. A jaký ještě empat bude? Může se u něj projevit třeba i nějaké nadání pro umění?

  • Miluje lásku. Má rád pozitivní emoce obecně a láska k nim bezesporu patří, nebo snad ne?
  • Umělecký zájem se jistě nevylučuje, spíš naopak – hudební skladatel, spisovatel, malíř, i ti se řadí často mezi empaty. Vlastně je to pro jejich povolání dokonce i svého druhu nutností.
  • Energii nachází i v přírodě. Běžně si v ní takzvaně dobíjí baterie, takže procházky jsou vítány!

Empatický člověk chce dotyky, chce verbální stimulaci – tedy povídat si, mazlit se a podobně – o něco více než jiní. Jindy zase potřebuje poměrně dost času na to, aby se uklidnil a „dal zase do pohody“. Takže, sečteno a podtrženo, vztahy s empaty jsou složité, ale na druhou stranu vám mohou opravdu hodně dát – takové zkušenosti jsou k nezaplacení. Milovat empata je vždycky trochu nevyzpytatelné, nevíte, kam přesně se dostanete a rozhodně se nedívejte společně na horory nebo TV zpravodajství plné násilí a krve. Je to praktické, protože by pak mohl jen těžko v klidu usínat…

Nebojte se, všechno vás rozhodně obohatí

Ilustrace 2

Pocitová otevřenost, život s člověkem, co je na první pohled tak trochu mimo běžnou realitu. Svět je hlavně o objevování nových věcí a obohacení duše – tady se vám obojího dostane v míře větší než vrchovaté. Nebojte se nových prožitků, protože jen tak může duše růst, i kdyby to někdy bylo trochu zvláštní.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz