Vztahy
Ilustrace

Manipulátor vás vždycky přemluví, jak se jim bránit a seznámit se podle představ?

Někteří lidé to dovedou a jde pro ně spíš o takovou druhou přirozenost. Umí se přetvařovat, perfektně balamutit, skrývat svá slova do hedvábných šál – ani se nenadějete a už jste v jejich moci.

Bohužel, bývá těžké takové osoby odhalit, zvláště pokud jsou našimi dlouholetými přáteli a umí se hezky maskovat. Pak jim důvěřujeme skoro automaticky, aniž bychom si je, jakkoliv prověřovali. A právě to je naší největší chybou. Takže, jak se bránit manipulátorům, a to nejen při procesu seznamování se s novými lidmi?

Zkuste být originální, snažte se také naslouchat

Ilustrace 1

Nikde není psáno, že nemůže být legrace – druhé můžete i trochu popichovat, samozřejmě v tom dobrém. Na online seznamce se určitě nevyplatí, když hned vybalíte všechny karty a dáte najevo, že jste z potenciálního protějšku doslova vykolejení. Taková taktika nezapůsobí, ba naopak, může být spíše trochu kontraproduktivní. Výhodou je také originalita, protože když budete jiní než ostatní, rázem začnete působit jako maják – čnět nad dalšími profily tak, že si vás někdo zaručeně všimne. Možná to bude i někdo podobně zajímavý, proč vlastně ne?

Komunikace a naslouchání aneb i tohle je na každé online seznamce klíčové. Když protějšek přimějete mluvit, je napůl vyhráno – rozeberte klidně cokoliv, co se na prvním rande rozebírat dá, klidně třeba i domácí zvířecí mazlíčky. Trochu romantiky neuškodí, ten druhý se zkrátka nesmí nudit. Pokud se tak stane, rande je na půli cesty k nezdaru a jen opravdu obratný řečník by všechno ještě zvládl zachránit.

Manipulace na tisíc způsobů, začíná to výčitkami

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Nejčastější začátek manipulativních lidí? Výčitky! Budou vám tvrdit, že jste k ničemu, tak dlouho, dokud pevně neuvěříte, že by to vlastně mohla být pravda. Manipulace je ale určitě možná i takzvaně non-verbálně. Sice ne tak jako naši nejmenší (vztek, zuřivý pláč, dupání v supermarketu), ale přeci jen, právě tady se rodí první manipulace – když procházejí, bude je člověk používat čím dál tím častěji a přenesou se třeba i do dospělých mezilidských vztahů.

Někteří manipulátoři to zkoušejí i přes lichotky – neupřímný kompliment a pak hned zavalení žádostmi všeho druhu, aby mu takové chování prošlo snáze a možná získal i nějakou výhodu. Faleš ale do vztahů nepatří, proto si dávejte pozor, když se s něčím podobným setkáte. Jiní manipulátoři však zastrašují a vyhrožují, takže snad jsou lichotky a úkolování přeci jen o něco příjemnější…

Vydržet s manipulátorem je těžké, odejít těžší

Ilustrace 2

Vztah s někým, kdo je zdatným manipulátorem, je velmi složitý – takový člověk už má promyšlené dva tahy dopředu, je skvělým životním šachistou a dovede partnerovi udělat ze života skutečné peklo na zemi. Všechno chce řídit a nesnese, když se mu do jeho scénáře někdo plete nebo dělá obecně něco, co se mu moc nezamlouvá. Jaké jsou obvyklé znaky manipulátorů, čím se konkrétně vyznačují?

  • Druhé lidi spíš shazují. Ať už v jejich přítomnosti nebo za zády, nezáleží přitom na tématu.
  • Je velmi dobrý ve výběru dárků, pořád nějaké nosí, lichotí všem okolo a snaží se zavděčit.
  • Velmi rád mluví hodně obšírně. Nevyjadřuje se přímo k věci, ale vyžaduje odpověď na své otázky hned – bez váhání. Vyžaduje též po ostatních, aby byli přímo dokonalými lidmi.
  • Partnerova rodina? Ta mu vadí ze všeho nejvíce – prohlédne totiž zpravidla jeho úmysly.

Obrana je celkem složitá, avšak ne nemožná. Pokud nejste psycholog z povolání, možná bude i těžké takového manipulátora vůbec odhalit – nepozná se to totiž nejen přímo z profilové fotky na seznamce, nejen při rande naslepo, kde prohodíte pár vět – celý proces je mnohem složitější. Manipulace milovanou osobou je nejhorší, protože si ji odmítáme připustit. Rozpadl by se svět tak, jak jsme jej dosud vnímali, nutil by nás vystoupit z komfortní zóny. A pak obavy ze samoty nebo neúspěchu v lásce obecně, je tohle žádoucí? Mimochodem, manipulátorem jistě nemusí být jen partner, může to být nějaký kamarád, do této škatulky mohou spadat dokonce i někteří příbuzní.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz