Zajímavosti
Ilustrace

Zaměřeno na úzkost: Ovlivňuje lidskou psychiku i vztahy

Prostě trpíte – cítíte se velmi špatně, zmateni a panika je vaším vládcem. Potom může být diagnózou chronická forma úzkosti, která může způsobovat mnoho problémů, dokud není odborným způsobem léčena. Co když se projeví zrovna u vás?

Nebo se s ní bude muset popasovat životní partner? A jaké průvodní jevy úzkost vyvolává, existují nějaké indicie, že bují pod povrchem a může se tedy kdykoliv ozvat? Nepodceňujte ji, pokud jde o duševní poruchy, je bohužel smutným vládcem, Češi (a nejen oni) se s ní potkávají vůbec nejčastěji…

Čeká snad na každého, bohužel nejen na dospělé

Ilustrace 1

Projevit se může i u dětí, jindy zase trvá jen krátkou dobu a brzy odezní. Může být reakcí psychiky na nějaký velký duševní otřes a snad každý nějakou formu úzkosti zažije – ať už trvá jen hodinu nebo třeba několik dní. Existují však případy a rozhodně jich není nějak zanedbatelné množství, kterým je bohužel dáno se s chorobnou úzkostí potkávat daleko častěji. Pokud trvá už celé roky, může narušovat chod domácnosti. A když se tak stane, diagnóza nezní vůbec nijak vesele – je to totiž úzkostná porucha!

Ani dnešní medicína přesně nerozumí tomu, proč naše partnerské vztahy ohrožuje tato forma vleklé duševní choroby. Důvodem je zřejmě genetická podmíněnost, existují lidé, kteří mají o poznání větší předpoklady k rozvoji onemocnění – a pak už stačí jen spouštěč, který pomůže této skryté hrozbě na povrch. Ať už půjde třeba o nějakou konkrétní životní situaci nebo zdravotní problém, který se neodhalí včas a dostane se do pokročilejší fáze. Seznámit se s takovou duševní poruchou je těžké, vlastně spíš rovnou nemožné, protože protějšek by se mohl brzy vyděsit. 
Na prvním rande se může leccos ještě efektivně zamaskovat, ale pak už bude situaci velmi těžké nějak skrývat. Mimochodem, chronická úzkost může být ještě doprovázena dalšími těžšími duševními onemocněními, jako například těžkou depresí nebo bipolární poruchou. Jaké symptomy jsou pro chorobnou úzkost zcela běžné a typické? 

  • Nespavost a s tím spojená duševní nepohoda. Nadměrné pocení, napětí v duši, neklid i v běžných každodenních situacích. Nervózní chování, i když k němu není vůbec důvod. 
  • Slabost, nevyrovnanost, duševní letargie. Pocit strachu, jehož původce lze jen poměrně obtížně specifikovat. Obtížné soustředění, člověk spíš působí, jako by byl neustále „mimo“.
  • Škubání ve svalech, nebývale silné pocení, rychlejší srdeční tep, aniž by k tomu byla v okolí nějaká příčina. Rychlejší dýchání se obvykle dostaví také, stejně jako potíže s trávením. 

Ilustrace 2

Podobných problémů se však samozřejmě může dostavit ještě mnohem více. Dělá partner některé věci znovu a znovu, ačkoliv ho k tomu nevede zdánlivě žádný vnější podnět? I tohle souvisí s nějakým způsobem narušenou psychikou. A je už jen na profesionálech v oboru psychologie a psychiatrie, aby se s tímto problémem utkali.

Když trpí ve vztahu jeden, začne brzy i druhý

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Neléčená duševní porucha se může rozbujet do nevídaných rozměrů. A pozor, psychické choroby jsou, jak známo, velmi nakažlivé – a mohou způsobit i značnou nerovnováhu třeba i v dlouhodobém partnerském vztahu. Co vše se může například projevit v plné síle, když je jeden z partnerů vážně duševně nemocný? 

Za prvé, přijdete o hodně energie, doslova jako by se z vás vysávala všechny radost. Druhým z problémů je sobecké chování, jímž se bude partner vyznačovat. Nedůvěra k partnerovi je sice až krajní fáze, ale bez vzájemného respektu se neobejde ani pracovní vztah, natož potom ten dlouhodobý – partnerský. Vydrží vůbec vaše citové pouto, když dá osud do cesty právě takovouto překážku? Cítíte úzkost, aniž byste si o tom s partnerem promluvili? Začněte se o problému bavit s nejlepším přítelem, sestrou nebo rodiči. Pokud však seznáte, že nezvládnete ani to, je namístě pomoc odborníka. A rozhodně byste ji neměli nijak oddalovat!

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz