Vztahy
Ilustrace

Vztah, co opravdu vydrží – jak se k němu dopracovat?

Snad všichni uroní slzu, když vidí nějaký dojemný hollywoodský příběh plný nekonečné lásky. A pak sami chtějí vztah, který by jen tak neskončil, jenže ne vždy to tak v reálném životě dopadá, že?

Jistě, bohužel, častější jsou vztahy, co vydrží kratší dobu, ať už pro vzájemné neshody, nevěru a další různé komplikace. Přitom bychom tak chtěli, ale neumíme to! Jen sedm procent savců žije ve vztahu, který nese prvky monogamie. A většina mladých dle různých studií a dotazníků nemá důvěru v nějaká opravdu dlouhodobá partnerství, prostě čekají, že jeden nebo druhý časem „selže“…

Mohou za to mimo jiné i hormony

Ilustrace 1

Podle českých statistik je to jasné – manželství trvá v průměru čtrnáct sezon, když to řekneme trochu sportovně. Když ale s někým opravdu souzníme, vyplavuje se hormon zvaný oxytocin a dává nám najevo vzájemnou blízkost a propojenost. Naprosto nemůže jít o totéž, jako při nějaké přelétavé lásce, která trvá jen pár nocí. Naopak, je to hluboký vztah plný niterného pocitu jednoty, který zažívají oba lidé. A určitě nejde jen o sex, ten se pak stává jen součástí celku nazývaného také spokojený a harmonický vážný vztah, který trvá celá léta.

Být sám? To ne, ani náhodou! Snad kohokoliv se zeptáte, odpoví navlas stejně, bez ohledu na věk, pohlaví, sociální zázemí a podobné aspekty. Proč potom je všude kolem tolik nevěry, proč se třeba na pracovišti začínají nové paralelní vztahy, když je nad slunce jasné, že nechceme stávajícího partnera nikdy ztratit? Přitom byste si měli být oporou i v těžkých chvílích a nerejdit po nějaké flirt seznamce.

Odcizení, to funguje nejen v přátelských vztazích

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Bohužel, když se dva lidé vzájemně nudí, odcizí se, nesdílejí spolu nic než to nejnutnější, složenky a péči o domácnost. Zkrátka a dobře nepodnikají nic, co by jejich vztah posílilo a utužilo. Odcizení je typické nejen pro kamarádství, ale i vážný vztah, zvláště pokud jste spolu už hodně dlouho a cítíte, že si už ani nemáte vlastně co navzájem předat. Jak tedy udržovat vzájemnou lásku, aby vzkvétala a jeden k druhému jste měli oprávněně respekt? Co pro to musíte udělat? Dáme vám pár tipů…

  • Dávat, ale i brát. Energie musí být v rovnováze, kvůli tomu nemusíte číst stohy esoterických spisů – rozumí se to samo sebou. Nezaměňujte ale lásku s nějakým výměnným obchodem.
  • Novinky a zase novinky, vztah musíte oživovat, kombinovat v něm zavedené a nové věci. Připomeňte si překvapení, kterými jste žili celý den, když jste ještě byli poprvé zamilovaní.
  • Sex je třeba, a to i po letech. Nevěra po delší době někdy vzniká proto, že doma prostě není žádný sex. Pravidelné dovádění v posteli je zkrátka nutností, aby vztah opravdu dobře kvetl.
  • Respekt k tomu druhému není samozřejmost. Měl by se vyjadřovat i slovy. Třeba takové kouzelné slovíčko, které každý zná – ale bohužel, jen opravdu zřídka je pak také použije.

Pozor také na kritiku! Pokud jí bude moc, partner se zaručeně stáhne do ulity a bude jako takový komunikovat spíše méně. Pak se váš vztah dostává do kritické fáze. Kritika vůči něčemu, co ani fakticky nelze změnit, je přece nemístná, že? Partnera musíte milovat takového, jaký je, nesnažit se ho pořád předělávat k obrazu svému. Tak vážné vztahy nefungují, naštěstí…

Cizí náruč je někdy uklidňující, když vztah trápí

Ilustrace 2

Proč vlastně došlo k nevěře? Položme si tuto ožehavou otázku a nehledejme vinu vždy jen v partnerovi. Možná jsme se mu jen dostatečně nevěnovali a on pak hledal útěchu jinde, našel někoho, kdo ho vyslechne? Samozřejmě, měli jste si o tom dříve promluvit, ale bohužel, už se stalo. Jak situaci řešit? A dokážete vůbec odpustit? Na žádné nevěře nemá podíl jen jeden člověk a bez komunikace se žel už asi nikdy nedáte znovu dohromady.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz