Vztahy
Ilustrace

10 znaků dokonalého vztahu

Jak poznat, že vztah je zdravý a stojí za to ho udržet? Žádný vztah nemůže být doopravdy dokonalý, nad každým soužitím se občas objeví mráček. Ale jsou vztahy, kde se ony mráčky vyskytují více než zřídka a jinak je vztah vyplněn slunečnými dny.

Projevy lásky i po dlouhé době

I po několika letech vztahu nezapomínejte na drobné projevy lásky – líbání, držení se za ruce, říkání si hezkých věcí, děkování, chvála a oceňování toho druhého. Je až neskutečné, co všechno dokáže udělat pár hezkých, upřímně myšlených slov. Máte toho druhého rádi? Řekněte mu to! Za co si ho vážíte, co na něm obdivujete, co na něm milujete? Všechny tyto drobnosti mu říkejte, dávejte mu najevo jak moc vám na něm záleží.

 

 

Kompromisy a ústupky

Vztah je především o ústupcích a oboustranných kompromisech. Komfortní zony obou partnerů jsou narušeny, oba se musí stáhnout, aby dali tomu druhému prostor. A vztah je právě o tomhle, o vzájemných ústupcích bez křivd. A to, že dokážete tyto ústupky dělat, vytvářet kompromisy a omezit svůj komfort, to je znak vzácného a krásného vztahu.

Neporovnávajte se

Nesnažte se být lepší než ten druhý. Partnerství není závod, měli byste se snažit společně, jako jednotka. A nevyčítejte si vzájemné chyby. Oceňujte pozitiva a chyby – ty řešte konstruktivně s chladnou hlavou.

Manželské rande

Ideální rada pro udržení dokonalého vztahu i s dětmi. Jednou za čas děti „odložte“ k babičkám a vyražte si na manželské rande. Jen sami dva, tak jako tenkrát. Jděte na procházku, do kina, do restaurace nebo klidně zábavního parku. Užívejte si jen přítomnost toho druhého.

Poslouchejte, naslouchejte druhému, vnímejte ho

Častým problémem dlouhých vztahů je ztráta komunikace. To, že jste manželé neznamená, že se můžete přestat poslouchat. Naopak, zajímejte se o toho druhého, naslouchejte mu. Buďte tu pro něj a buďte mu oporou, aktivně mu dávejte najevo váš zájem o jeho osobu.

Odpouštějte

Odpuštění byl zde věnován samostatný článek, takže snad není nutné tento aspekt zde příliš popisovat. Jen krátce, umět odpouštět (a žádat o něj) je to nejzákladnější „vybavení“ každého dobrého vztahu.

Vzájemná přitažlivost

Zní to asi dost „povrchně“, vztah by přece neměl být založen na fyzické kráse. Nicméně nedá se nic dělat, to, že se vám ten druhý líbí je zkrátka základ. A on by se vám měl líbit pořád, pevný vztah a láska se pozná i podle toho, že pro vás neexistuje nikdo jiný. Máte oči jen pro druhého a jen on se vám jeví jako nejkrásnější – ačkoliv jistě znáte půvabnější dívky či pohlednější muže, váš partner bude nad těmi všemi stále vysoce čnít.

Upřímnost

Řeknete si cokoliv, dokážete se spolu bavit o čemkoliv a jste k sobě absolutně upřímní. Tohle zkrátka ke vztahu patří a ani „milosrdné lži“ by zde neměly mít příliš místo. Jestli se vám na druhém něco nelíbí, řekněte to přímo, nečekejte a nenaznačujte. Stejně tak mu ale říkejte, co se vám na něm líbí, chvalte.

Tahejte za jeden provaz

Partneři by se měli navzájem podporovat, pomáhat si. Je prokázáno, že páry, kteří o sobě sami přemýšlejí jako o jednotce fungují lépe. Držte se navzájem. Zájmy druhého by pro vás měly být důležitější než vaše vlastní. Jste ochotní se mu podřídit a ustoupit – ne proto, že čekáte něco na oplátku. Ale proto, že ho milujete. A to samé je on ochoten udělat pro vás.

Snažíte se být pro druhého lepším člověkem

Jste ochotní a motivovaní na sobě pracovat a pomoci vašemu partnerovi pracovat na něm. Neodsuzujete a nejste odsuzování, touha změnit se vychází z vás samých, protože chcete být hodni druhého (a on vás) zkrátka být lepším člověkem, být dobrým společníkem a partnerem.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
4 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz