Bezpečnost
Ilustrace

Nové bezpečnostní funkce společnosti Tinder nezabrání všem typům obtěžování

Seznamovací aplikace Tinder čelí jednomu nepříjemnému faktu: někteří uživatele zneužívají její funkce.

V listopadu 2019 byl usvědčen muž z Aucklandu z vraždy britské ženy Grace Millaneové, s kterou se seznámil na Tinderu. Tento incident upozornil na to, že seznamovací aplikace mohou být nebezpečné.

Na Tinder byl již v minulosti vyvíjen tlak, aby lépe chránil své uživatele. Z toho důvodu nedávno představil nové bezpečnostní prvky.

Tlačítko pro přivolání pomoci

V aplikaci ve verzi pro americké uživatele nalezneme tlačítko, jímž přivoláte policii. Tato funkce vznikla ve spolupráci s bezpečnostní aplikací Noonlight. K dispozici je také funkce ověřování fotografií, která umožňuje uživatelům ověřit nahrané fotky. Tím by se mělo zabránit tzv. catfishingu, což je označení pro chování člověka, který se vydává na sociálních sítích za někoho jiného.

bezpečnostní tlačítko

„Trápí vás to?“ To je další funkce, která automaticky rozpoznává nepříjemné a hanlivé zprávy a zeptá se uživatele, zda je chce nahlásit. V neposlední řadě Centrum bezpečnosti poskytne uživatelům prostor prohlédnout si zdroje a nástroje, jež jim pomohou udržet aplikaci v bezpečí.

Všechny tyto funkce vylepšují bezpečnost aplikace, ale stále neřeší obtěžování žen prostřednictvím seznamovací platformy.

Jak Tinder řeší obtěžování žen?

Výzkum PhD zkoumal, z jakého důvodu se ženy necítí na Tinderu v bezpečí. Ukázalo se, že předchozí pokusy omezit obtěžování žen byly nedostatečné.

V roce 2017 společnost Tinder spustila funkci, která ženám umožňuje odesílat animované zprávy uživatelům, kteří jim zaslali nevyžádané nebo sexuálně orientované zprávy. Ženy mají k dispozici sadu obrázků, jimiž mohou vyjádřit svůj názor. Tinder tvrdí, že obrázky představují zábavný a jednoduchý způsob, jak upozornit muže na nevhodné a obtěžující chování.

Tato funkce má ale řadu kritiků. Její odpůrci tvrdí, že funkce nehlídá hrubé chování mužských uživatelů.

Nové bezpečnostní prvky více ochrání ženy

Nejnovější bezpečnostní mechanismy v aplikaci Tinder jsou pro ženy přínosem. Nové bezpečnostní funkce naznačují, že Tinder bere ochranu žen vážně. Tlačítko na přivolání pomoci může ženu ochránit před fyzickým zneužitím a ublížením. Toto tlačítko je však k dispozici pouze americkým uživatelům. Vzhledem k tomu, že Tinder funguje ve více než 190 zemích světa, měla by tato společnost zvážit zavedení tlačítka po celém světě.

Funkce „Trápí vás to?“ je užitečný nástroj, který může působit preventivně proti obtěžování žen. Po obdržení nevhodné zprávy jste tázáni, jestli ji nechcete nahlásit. Výzkumy a zkušenosti sociálních médií poukazují na to, že obtěžující a hrubé zprávy dostávají uživatelé prostřednictvím služby okamžitých zpráv.

Ženy nerozeznají práh obtěžujícího chování

nevědomost

V současné době je obtěžující a hrubé chování často normalizováno. Proto není jasné, do jaké míry budou nová opatření efektivní. Mnoho žen se setkalo s obtěžujícím chování a cítilo se kvůli tomu nepříjemně. Přesto si řada z nich nemyslela, že by toto chování překonalo práh zneužívání.

Obtěžující chování může být někdy vysvětlováno jako romantické. Jedna žena z Tinderu uvedla, že obdržela od jednoho uživatele ohromný počet SMS zpráv a telefonních hovorů. Tento muž ji tlačil ke schůzce a zval ji na večeři. Ženě zpočátku mužovo chování lichotilo a považovala to za známku toho, že se mu opravdu líbí. Jakmile však počet zpráv překročil únosnou mez, začala se obávat o svou bezpečnost.

Funkce „Trápí vás to?“ by byla v takovém případě neúčinná, neboť zprávy muž odeslal jako SMS zprávy. Tinder v minulosti omezil zasílání zpráv prostřednictvím aplikace a zamezil posílání fotografií. To vedlo spoustu žen k tomu, že se s potenciálními partnery poznávaly prostřednictvím jiných digitálních médií. Tinder však nedokáže ovlivnit komunikaci přes jiná média. Zákaz odesílat fotografie zabraňuje uživatelům přijímat v aplikaci nevyžádané fotografie.

I kdyby byly obtěžující zprávy zaslány prostřednictvím aplikace, není jasné, zda by algoritmus „To vás obtěžuje“ vyzval uživatele k nahlášení zpráv, které mají zdánlivě romantický a neškodný obsah.

Tinder nereaguje na hlášení nevhodného chování

Aby byla funkce „Trápí vás to?“ účinná, musí Tinder lépe reagovat na zprávy uživatelů. Některé ženy přestaly hlásit nevhodné chování ostatních uživatelů, protože s tím Tinder stejně nic nedělal. Tinder málo používá své všeobecné obchodní podmínky, v nichž si vyhrazuje právo smazat účty uživatelů, kteří obtěžují ostatní uživatele.

Aplikace Tinder dostatečně nereaguje na uživatelské zprávy. Místo toho, aby se jimi zabývala, odešle zprávu, že upozornění na obtěžující chování není odůvodněné. Tím uživatelé nabývají dojem, že je obtěžování na Tinderu tolerováno. Nové bezpečnostní funkce pomohou uživatelům pouze v tom případě, že Tinder dokáže lépe řešit uživatelské zprávy.

Přestože nové bezpečnostní mechanismy přinášejí zlepšení, aplikace Tinder bude muset udělat více kroků pro řešení obtěžování. Důležité je naslouchat ženám, co je jim nepříjemné a v čem vidí nebezpečí.

https://theconversation.com/tinders-new-safety-features-wont-prevent-all-types-of-abuse-131375
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz