Informace
Ilustrace

Destinace: Nebezpečí. Tinder spouští varování pro LGBTQ.

V současném světě globalizace jsme si zvykli, že můžeme na dovolenou vyrazit prakticky kamkoliv se nám zachce. Existují ale místa, která raději vynecháváme z našich hledáčků, protože tam není bezpečno. LGBTQ lidi to mají ještě o něco těžší, protože je stále spousta zemí světa, které nepodporují tuto komunitu.

Jedna z největších mobilních seznamovacích aplikací Tinder, vymyslela funkci, která má potenciálnímu nebezpečí předcházet. Seznamte se s Travel Alert. 

Tinder pro LGBTQ

homosexuálové

Seznamovací aplikace Tinder není žádnou novinkou. Poměrně nově přidanou funkcí je ovšem přidání sexuální orientace. Dříve na Tinderu stačilo zadat, zda se chcete seznamovat s muži či ženami. Nyní můžete zadat přímo svojí sexuální orientaci a zjednodušit si tak seznamování, protože Tinder vám bude selektovat jen vámi preferovanou skupinu lidí. Takové funkci tleskáme, ačkoliv nenese jen pozitiva. V předchozí verzi Tinderu, kde jste si jen zadali pohlaví, které chcete poznávat, jste nebyli ohroženi odhalením své sexuální orientace. Nebylo očividné do té chvíle, dokud jste se fakticky s někým neseznámili. Při přímé definici své sexuální orientace se LGBTQ lidé vystavují zvýšené míře rizika. 

Zvýšené bezpečností riziko

Tinder využívá denně více než 10 milionů lidí po celém světě. Konkrétně ve 190 zemích a 40 jazykových verzích. Kvůli tomuto globálnímu dosahu se Tinder rozhodl, že vedle funkce přidání sexuální orientace, přidá také varování před potenciálním nebezpečím v zemích, kde LGBTQ lidé nejsou příliš oblíbení. 

mapa

A kdy jindy tuto funkci přidat, než právě v létě, kdy je cestovatelská horečka v plném proudu. Generální ředitel společnosti produkující Tinder uvedl, že aplikace nyní dokáže upozornit na zvýšené riziko a také informovat o platné legislativě té dané země. Konkrétně tisková zpráva Tinderu hovoří o 70 zemích, které “aplikují diskriminační zákony, jež status LGBTQ kriminalizují.” Což fakticky znamená, že v 70 zemích světa můžete být zatčeni za homosexualitu. Existují i horší tresty. Saudská Arábie či Irán postihují LGBTQ trestem smrti. 

Bylo by mylné se domnívat, že zrovna vám, pakliže patříte mezi zmiňovanou komunitu, nebezpečí nehrozí. Lokalitami uplatňující diskriminační zákony jsou i vyhledávané letní destinace jako je například Maroko. 

Travel alert

Přidaná funkce Travel alert pracuje s určováním polohy. Samotný Tinder pracuje s informací o vašem aktuálním místě pobytu, aby vám umožnil se seznámit s lidmi ve vámi vybraném dosahu kilometrů. Pakliže Tinder na základě vaší polohy zjistí, že se nacházíte v místě, kde můžete být za homosexualitu stíhaní, nabídne vám kompletní skrytí profilu. Pakliže se tedy vydáte na dovolenou do Maroka, nemohou vás přes Tinder lidé kontaktovat, ani vy je, ale zůstanete v bezpečí. Když jste ale cíleně vyjeli za seznamováním a profil nechcete mít skrytý, Tinder za vás alespoň automaticky skryje informace o sexuální orientaci či genderové identitě. 

Přehledně na jednom místě, a sice přímo v aplikaci, pak budete odkazováni na legislativu dané země na stránkách lidsko-právní organizace ILGA World. Tam se můžete blíže seznámit s možnými riziky a zákony. Samotná ILGA stojí za vývojem této LGBTQ nadstavby pro Tinder a pomáhala s vytipováním nebezpečných lokalit na základě souhrnných údajů z celého světa shromažďující data o homofobii. 

Kde Travel Alert zapnout? 

Jednoduše. Nikde. Tinder sám vyhodnotí, že se nacházíte na nebezpečné půdě a funkci spustí automaticky. 

mobil s gps

„V zásadě věříme, že každý by měl mít možnost milovat toho, koho milovat chce. A jsme hrdí na to, že nabízíme funkce, které lidem umožní být v bezpečí,“ uzavírá Seidman.

CNN dokonce uvádí, že v některých zemích používá Tinder sama policie, aby identifikovala možné kriminální případy. 

Tinder passport

Protože Tinder aktuálně umožňuje seznamování jen do limitované vzdálenosti, připravuje pro uživatele další nadstavbu jménem Tinder passport. Tato funkce umožní seznamování napříč kontinenty. I zde bude fungovat Travel Alert. Ještě předtím, než budete moci někoho označit, že se vám líbí, aplikace vás upozorní, že se tato osoba nachází v jedné z problematických zemí. 

Anglicky mluvící země

Než se nadchnete pro novou funkcionalitu, je potřeba upozornit, že Tinder zatím Travel alert umožnil jen pro anglicky mluvící země a neexistuje ještě pro jazykové mutace. Je jen otázkou času, kdy dojde i na další země. Do té doby musíte předcházet nebezpečí svépomocí a vyhledat si nebezpečné země ještě předtím, než se nalodíte na palubu letadla. 

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz