Zajímavosti
Ilustrace

Benching, ghosting, zombieing, co to vlastně všechno znamená?

S cizími termíny, povětšinou anglickými či latinskými, se setkáváme skoro denně. Nejen v ordinacích lékařů, pracovních schůzkách nebo při čtení odborných publikací. Stále však přibývají nové, a to i ve světě online seznamek a rande domlouvaných přes internet.

Někdy jim nerozumíme, ale to je právě chyba! Některé jsou u nás dokonce tak krátce, že ještě nemají ani český název a prostě se používá ten, který zdomácněl ve většině zemí západního světa. 

Někdo se prostě a jednoduše vypařil ze světa…

Internet kompletně změnil náš každodenní život. I lidé, kteří jej používají pouze okrajově, museli v souvislosti s ním hodně upravit své návyky. Zvláště pro starší generaci byl každý online začátek docela těžký. Orientovat se pak ve světě různých nálepek a označení je pak ještě složitější. Co to třeba znamená, když se řekne ghosting

žena s mobilem

Jednoduše řečeno, zmizet ze vzájemného (online) vztahu. Žádné SMS zprávy nebo vzkazy, nezvednuté telefony. Klidně i po společných pár měsících nebo dokonce i letech. Už si nikdy nepsat, neodpovídat, vyhýbat se jakémukoliv kontaktu. Jestli se mu nebo jí něco stalo? Ale kdeže, za nějaký čas uvidíte fotku plnou spokojených tváří na sociální síti. Jako byste jim vůbec nescházeli. Časem seznáte, že vlastně ani nemá smysl truchlit pro někoho takového. Jak by se asi zachoval v krizové situaci, kdy by bylo třeba se o vás postarat nebo třeba nějak výrazněji pomoci? 

Nejde o žádný nesmysl, tohle se bohužel děje!

Odešli a už se nikdy nevrátili. Prostě ze vteřiny na vteřinu utnuli kontakt. Nejsou to smyšlené příběhy, bohužel, existují lidé, kterým se podobný příběh stal třeba i poměrně nedávno. Je to dost zbabělé řešení situace, ale bohužel, lidé jsou prostě různí – nejen na online seznamkách. Možná jste to také se zájmem o druhou osobu moc přepískli a nyní se vám vše vrací jako bumerang – otrávením a nezájmem. Bohužel, rozluštění celé záhady asi jen tak nepřijde a zřejmě se nikdy nedozvíte, proč s vámi ten druhý už nechce nikdy mluvit. A při tom by také mělo zůstat, časem zapomenete úplně…

muž na lavičce

Dalším termínem, co se často vyskytuje v moderní společnosti, je „benching“. Dal by se přirovnat k vysedávání na lavičce náhradníků ve sportovních zápasech, kdy se opomenutý hráč nedostane vůbec na plac. A jen čeká a čeká, protože je jen jednou z variant, jak postavit tým. Jde o situaci, kdy si s vámi sice ten druhý dopisuje, ale často schůzky ruší a jako by nikam ven ani nechtěl. Nechce zrušit veškerý kontakt, ale současně pro něj nejste tak úžasní, aby s vámi trávil naprosto každý volný den.  U benchingu vlastně nevíte, co ten druhý vlastně chce – je to pouhopouhé flirtování nebo předstupeň před vážným vztahem? Hodlá si vás ještě otestovat nebo jste spíš figurka na šachovnici, přes kterou si dokazuje svou moc a velikost? Bohužel, nikdy nemáte jistotu, což může být velmi nepříjemné.

Zombieing aneb velkolepý návrat ex-partnerů

Někdo, kdo před rokem beze slova odešel, se zase hlásí o své místo na slunci a ve vaší ložnici. Náhle napsal na sociální síti, jako by se snad vůbec nic nestalo a žádá o slyšení. Zavolá z čísla, které ještě neznáte a postará se o to, že budete chvíli jen lapat po dechu překvapením. Doslova, jako by vstal z mrtvých, že? Je to divné, velmi divné, ale pořád celkem uvěřitelné. Lidé se mění a vždycky to není k horšímu. Ale možná si ten druhý prostě hraje s city, které jsou sice pryč – ale v případě, že se je bude snažit znovu vrátit do hry, hodně vám psychicky ublíží. Už třeba i proto, že máte ve svém životě někoho nového, kdo pomohl zaplnit místo, co bylo ze dne na den beze slova vysvětlení prázdné.

muž v západu slunce

Jak to celé zvládnout? Vlastně jednoduše, prostě ignorovat podobnou snahu, která může být v mnoha ohledech spíš falešnou nadějí a zábavou někoho, kdo se dokonale nudí nebo si chce užít zase trochu povyražení. Opravdu chcete, aby se do vašeho života vrátil někdo, kdo nemá ani věrohodné vysvětlení, proč vlastně odešel? Oheň se sice dá znovu rozdělat, ale co důvěra? Bude taková, abyste znovu vstoupili do stejné řeky po takovém konci?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
4 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz