Bezpečnost
Ilustrace

Blokování seznamovacích aplikací pro nezletilé a sexuální delikventy?

Populární seznamky jako jsou Tinder, Bumble nebo Grindr jsou podezřívány s toho, že nezabraňují využívání svých služeb nezletilými a odsouzenými sexuálními delikventy.

Dle tiskové zprávy amerického Podvýboru pro dohled a reformy zaslala její předsedkyně Raja Krishnamoorti dopis společnosti Match Group, tedy mateřské společnosti většiny velkých seznamovacích aplikací. V něm požadovala vysvětlení nedávného zjištění, že seznamovací aplikace nezvládají filtrovat nezletilé uživatele, což následně v seznamovacím prostoru vytváří „nebezpečné a nevhodné situace“.

Seznamovací aplikace by měly nově zavést větší dohled nad přístupností svých služeb. Měli by také shromažďovat informace o věku svých uživatelů a dbát na jeho ověření. Dále také bude nutné řešit případy stížností na sexuální napadení, znásilnění nebo obtěžování nezletilých.

Dle Raji Krishamoorti: „Naše znepokojení nad užíváním těchto aplikací nezletilými ještě roste poté, co jsme zjistili, že mnoho aplikací na základní neplacené úrovni umožňuje přístup i registrovaným sexuálním delikventům. Těm ho odpírají až placené verze těchto aplikací. Ochrana před sexuálními delikventy by ovšem neměla být výsadou pouze platících zákazníků.“

únosce

Tvrzení Krishamoorti se opírá o vyšetřování společností ProPublica, BuzzFeed a Columbia Journalism Investigations, která proběhla minulý rok. Ta objevila více než 150 případů sexuálního napadení, které zahrnovalo online seznamovací aplikace. Z toho přibližně 10% uživatelů bylo obtěžováno či napadeno již dříve usvědčenými sexuálními delikventy.

Mluvčí společnosti Match Group označil tuto zprávu za „nevhodnou“ a „nepřesnou“, avšak odmítl se blíže k jednotlivým faktům vyjádřit. Jeho prohlášení dále uvádí, že společnost neshromažďovala o svých neplatících uživatelích dostatek informací, aby mohla ověřovat jejich bezúhonnost. 

Tvrdí že: „Jak se naše technologie vyvíjí, budeme tvrdě prosazovat opatření proti rizikovým uživatelům. A to včetně aplikací jako jsou Tinder, Plenty of Fish nebo OkCupid, kde zatím nemáme pro provádění kontrol dostatek informací." V prohlášení pro Time dále společnost uvedla, že je potřeba aktualizovat národní registr sexuálních delikventů v USA, aby mohly být jejich digitální stopy sledovány a blokovány prostřednictvím sociálních médií a služeb.

Kromě věku uživatelů byly také seznamovací aplikace vyzvány ke sdílení zásad ochrany osobních údajů spolu s jejich podmínkami a způsobem, jakým společnost tato sesbíraná data (kupříkladu včetně sexuální orientace či politického názoru) dále zpracovává.

Aplikace zatím na stížnosti podvýboru nereagovaly, jedná se vlastně jen o další připomínku toho, jak tyto společnosti vlastně fungují a jak se zákony snaží držet krok s regulací velkých technologických firem.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz