Tipy a návody
Ilustrace

Čekáte přírůstek do rodiny a přemýšlíte, jak to sdělit světu co nejoriginálněji?

Blíží se radostná událost, ale jste trochu nesvá. Nikdo ještě nic netuší, ale s vaším tělem se přeci jen něco děje. Můžete pociťovat mírnou bolest na prsou, která se zvětšují. Tento malý problém vyřeší podpůrná podprsenka, kterou si vezmete i na lůžko.

Typické jsou i ranní nevolnosti, jež trochu ovlivníte zázvorovým čajem a jídly, co zbytečně nedráždí zažívání a jsou lehce stravitelná. Pokud klasické příznaky PMS nedorazí v očekávaném termínu, je lepší zamířit do lékárny a mít jistotu, zda jste nebo nejste těhotná. A když se s přítelem o výsledek aktivně snažíte, pak budou testy z lékáren také hodně ku prospěchu věci.

Unavená, opravdu jste hodně unavená…

V prvním trimestru se tělo vypořádává s mnoha změnami, což má za následek zvýšenou únavu. Přestat číst v polovině stránky a usnout, to je jedna ze známek počínající gravidity. Stejně jako častější docházka na toaletu, důvodem je prostě fakt, že tělo produkuje velké množství tekutin a ty musí neustále proudit (nejspíš také o trochu víc pijete). V těle se mění skladba hormonů, takže bolesti hlavy mohou být bohužel také na denním pořádku – pokud jste těhotná, samozřejmě neberte hned léky, ale zkuste se jen víc napít čisté vody. Jak známo, bolest hlavy je někdy následkem mírné formy dehydratace.

unavená žena

A změny nálad? Ty jsou doslova na denním pořádku. Během těhotenství si projdete ještě řadou psychických výkyvů, už jen kvůli tomu, že se méně vyspíte a pořád bude třeba podávat určitý výkon v práci, na nějž nemáte tolik energie jako v běžném režimu. Větší porce zeleniny v jídelníčku neuškodí, celým obdobím těhotenství si tak projdete v trochu větším klidu. Neřešíte už dávno nějaká vážná seznámení, máte uspořádaný život a s partnerem se na budoucnost těšíte. Teď se jen moc nehádat, protože období těhotenství je první malou krizí. Začnete prostě fungovat trochu jinak…

Pozitivní test – jak to oznámit všem svým blízkým?

Pokud jste si udělala těhotenský test a vše potvrdilo vysvědčení od lékaře a následný odběr krve, celý kolotoč vlastně ještě teprve začíná. Když už máte jistotu, je načase přemýšlet, jak vše řeknete v práci, kdy se pochlubíte rodině a především, v jakém pořadí se dozví celou věc partner. Právě tady byste měli začít, romantický večer jako vždycky. Pokud si nejste jistá reakcí, jaká přijde, raději vůbec nic neoddalujte – už právě proto! A proč vše říct zaměstnavateli také raději dřív než později?

dětské botičky

Odpověď je celkem nasnadě, práce může být náročná nebo zvedáte trochu těžší břemena. To ale těhotná žena nesmí, i kdyby šlo jen o nošení krabic. Stejně tak by neměla těhotná žena být nucena příliš dlouho stát. A v případě, že lékař označil těhotenství za rizikové, nesmíte chodit do práce vůbec. Bylo by jistě férové, aby šéf všechno věděl opravdu brzy. Po mateřské se přece vrátíte, žádný strach. A když ne, život půjde dál a nezaměstnanost přeci není vysoká. Opravdu svědomitý partner se o ekonomické záležitosti postará od A do Z.

Originalita je žádoucí, rodiče vezměte třeba na večeři

těhotenství

Poté, co ukončíte třetí měsíc a projdete rozsáhlejší formou screeningu, je už čas, abyste všechno do detailů vylíčila kamarádkám nebo rodině. Ostatně, někteří vnímavější lidé v okolí to na vás už dávno poznali, že? Na okamžik, kdy jste vše řekla svým blízkým, budete vzpomínat celý život. Takže si dejte trochu víc záležet, rozhodně se to vyplatí! Jak vše oznámit třeba budoucímu tatínkovi?

  • Diplom nebo certifikát. Třeba do něj zahrňte sken z ultrazvuku, pokud ho máte po ruce a víte si rady s nastavením Wordu. Ale můžete také vše udělat ručně a sepsat krasopisné oznámení.

  • Nastražte dudlík nebo dupačky, dětské botičky, cokoliv, co dítě připomíná, do jeho blízkosti. Až se bude ptát, kde se tady podobná věc bere, nepochopí vše hned – ale za pár okamžiků…

  • Těhotenský test, který umístíte někam, kam budoucí tatínek určitě půjde. Možná koupelna, možná stůl v kuchyni. Je to překvapení, když najde vzkaz ve stylu „přeji ti pěkné ráno, tati“.

Rodičům svým nebo partnerovým řekněte o celé události přeci jen trochu jinak. Těhotenský test dejte třeba pod stromeček nebo v balíčku k narozeninám, pokud se zrovna oba termíny nezadržitelně blíží. Ale co vše oznámit na pohodové večeři, na kterou všechny důležité osoby ve svém životě pozvete?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz