Zajímavosti
Ilustrace

Chodíte s někým, kdo je emočně inteligentní aneb co od něj čekat

Váš partner má předpoklady k tomu, aby fungoval jako lidový léčitel nebo třeba psychoterapeut. Cítíte to každý večer, když si povídáte u televize nebo před usnutím, pozná, když potřebujete vlídné slovo nebo radu a totéž o něm říkají i vaši společní známí a přátelé.

Pak je vše jasné, jde zkrátka o člověka, který je emočně inteligentní – což přináší pro opravdu vyzrálý partnerský vztah řadu výhod.  Jaké to jsou? A jak ještě můžeme poznat, že máme tu čest s někým, kdo spadá do kategorie emočně inteligentních osob?

EQ není jen moderní mantra, ale velmi důležitý ukazatel

Ilustrace 1

O tom, že je IQ důležité, minimálně v oblasti uplatnění se v pracovním procesu nebo školním vzdělávání, nemůže dnes být jistě žádných pochyb. Ale co EQ, je snad na druhé koleji nebo bychom o něm raději neměli vůbec mluvit? Opak je pravdou, protože nám pomáhá nejen na internetových seznamkách a dalších portálech, kde poznáváme nové tváře. Podle jakých znaků se pozná, že EQ je u dané osoby nad celospolečenským průměrem?

  • Jasné a stručné vyjadřování. Umění zachovat si chladnou hlavu, když se jedná pod tlakem.
  • Řešení i pro opravdu složité situace. Dokáží se vcítit do druhých, nabídnou jim variantu.
  • Vědí, kdy něco říct a kdy bude lepší nemluvit – tak, aby se dosáhlo co nejlepšího výsledku.
  • O motivaci je s nimi postaráno, ať už jde o to nabudit sebe sama nebo osobu v blízkém okolí.
  • Vliv na okolí – vědí o něm dobře a používají jej s rozvahou, rozhodně ne pro sobecké účely.

Pořádná dávka empatie – doslova si přečte vaše emoce už z pohledu tváře nebo pár vyřčených slov a vždycky ví, jak na ně zareagovat, aby vás uklidnil nebo naopak nabudil, zlepšil náladu a podpořil v každé situaci. I když je to někdy poměrně těžké, protože obecně vzato, mezilidské vztahy, bývají složité nejen v práci nebo ve škole.

Chce vždycky udržet dobrý vztah s vaší rodinou…

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

…už jen proto, že to potěší hlavně jeho drahou polovičku. Rozhodně se neizoluje, ale spíš podněcuje setkání a zapojuje se do centra dění – chce se přátelit s těmi, co jsou vám blízcí, i kdyby se mu do takových kontaktů třeba dvakrát nechtělo. A především, bude hodně upřímný, protože o takzvaných toxických vztazích jste už hodně slyšeli, ale možná netušíte, že některé z nich nevědomky udržujete. Potřebujete trochu pobídnout, naznačit od někoho, kdo vás miluje, jaká je aktuální situace. Podívat se na věc trochu víc nestranně, abyste se – nejen po duševní stránce – cítili lépe.

Emočně vyzrálý partner vám také bude naslouchat, prostě proto, že je k tomu zrozen. Diskuze je mu vlastní, nesnaží se nikoho osočovat ani napadat, jen předkládá pádné argumenty, které vedou k následnému zamyšlení – a řešení problému co nejelegantnější a nejrychlejší cestou k tomu, což je prostě skvělá věc!

Netrpí impulzivností, vše řeší zásadně s chladnou hlavou

Ilustrace 2

Žádné výbuchy hněvu, žádné partnerské vztahy, v nichž je emoční násilí. To se mu jednoduše příčí, impulzivní člověk nikoho neposlouchá, jedná svéhlavě až nepříjemně a je tedy jeho pravým opakem. Ví, kdy má dost a nesnaží se přetěžovat, dobře se ovládá a dokáže jemně usměrnit místo toho, aby dal průchod svému vzteku.

A především, člověk, který je emočně inteligentní, si uvědomuje svou nedokonalost – a snaží se, i kdyby vám zrovna přišel jako ten vůbec nejlepší posluchač na světě, své schopnosti ještě rozvíjet. Jak být na lidi kolem sebe ještě milejší? To je klíčová otázka, kterou si pokládá snad každý den a jistě ku prospěchu věci. Pokud vás proto žádá o nějakou zpětnou vazbu, tak buďte otevření a řekněte vše, co si myslíte. Nebojte se, vezme si z toho ponaučení a určitě nezačne jen tak pro nic za nic zvyšovat hlas…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz