Vztahy
Ilustrace

Domácí práce jsou dnes už rozděleny mezi oba partnery

Uklízení, vysávání, utírání prachu nebo péče o kuchyni a koupelnu. Rámec domácích povinností je někdy dost široký a řada žen má oprávněný pocit, že jsou využívány jako služky. Věnují se víc v tuzemských domácnostech uklízení více ženy nebo muži?

Odpověď na tuto otázku je hodně proměnlivá i podle generací, protože zatímco starší pánové se domácnosti moc nevěnují, ty mladší se často podaří zapojit i v míře větší, než by šlo napoprvé očekávat. Platí, že o tom, jaký je váš nový partner bordelář nebo tvor milující pořádek, se dozvíte prakticky hned, stačí vykonat návštěvu a mít oči otevřené.

Ženy a historie aneb postupný vývoj společnosti

Ilustrace 1

Nebyly vždy dávány na roveň mužům, v antice byly oslovovány zejména podle otcova jména. Ženy prošly v historických epochách velkými proměnami, například takový středověk znamenal v průměru osm dětí, domácnost a tvrdě pracujícího manžela. Devatenácté století stále ještě přinášelo velké nerovnosti, žena už sice mnohdy měla kromě péče o děti a domácnost i své zaměstnání, to ale nebylo placené tak, jako v případě mužů – hlavní zodpovědnost za rodinnou kasu tak měla samozřejmě hlava rodiny. V poválečných letech už bylo zcela běžné, že snad všechny ženy chodí do zaměstnání, ale rozdíl v příjmu tu stále byl. Šlo zejména o pomocné práce ve školství nebo zdravotnictví, mnoho žen se uplatnilo například v roli zdravotních sester. A jak je tomu dnes?

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Výchova je klíčová, pánové si obvykle vybírají protějšek podle osobnosti, kterou poznali v dětství, tedy vlastní matky. Do podvědomí se zkrátka vklínilo něco, co se nedá jen tak snadno přemazat. Tedy, pokud už vůbec – protože vštípené vzory z dětství s námi budou snad po celý zbytek života. Kdy to mohou mít ženy s partnerem opravdu těžké?

  • Matka samoživitelka. Pro syna hrdinka, často velkým právem – nahradila oba rodiče, obětovala mnohé. Což také znamená, že jakákoliv partnerka nemůže nic takového vyrovnat.
  • Jedináček. Dítě, které se narodilo do rodiny, kde mu všichni dokonale podstrojovali a milovali ho víc než sebe, bude tak trochu rozmazlené. Maminka udělala v domácnosti úplně všechno.
  • Maminka je dokonalý člověk. A to znamená, že partnerka nemůže být stejná – nikdy nebude taková hospodyně a žena v domácnosti, vzor ve výchově je už často velmi pevně zakořeněný.

Rozdělení domácích prací aneb kde vlastně začít

Pokud máte pocit, že váš partnerský vztah je spíš taková služba v domácnosti, měli byste si o stavu věcí co nejdříve trochu více promluvit. Fotka na profil byla skutečně úžasná, byt měl opravdu krásný, vytříbený vkus po všech stránkách – teď jste ale spolu už dva roky a zvykl si na full-time servis bez odmlouvání? Chyba je tak trochu i ve vás, že jste to dopustila, ale nikdy není pozdě začít situaci řešit. Pokud jste však stále na začátku, můžete si práci elegantně rozdělit, a to doslova beze ztráty kytičky.

  • O pomoc si řekněte. Ale ne formou rozkazu, raději trochu víc chvalte i za sebemenší úkony.
  • Partnera musíte zapojit hned zkraje, když spolu začnete bydlet. Jinak si zkrátka nezvykne…
  • Nechte partnera dělat ty práce, ke kterým má vlohy. Může vysát nebo pohlídat roční dítě, záleží, co mu bude bližší – každopádně by neměl zůstat v pomyslném hotelovém apartmá.

Ilustrace 2

Existují však i způsoby, které budou spíš zcestné a podle nichž byste postupovat určitě neměla, protože jinak bude celý proces až mimořádně kontraproduktivní. Oč například jde?

  • Dělba práce padesát na padesát. Může dojít k dohadům, kdo dělá náročnější práce a tím pádem bude zaděláno na nepříjemnou rivalitu tam, kde má být namístě efektivní spolupráce.
  • Velký úklid? Tak není třeba dělat nic překotně a mít vše hned hotové. Přemýšlejte, uvažujte.
  • Pánové, nepřehánějte to s pomocí! Ženy nudí, když se muž přetrhne samou ochotou.

V domácnosti jste oba a musíte přiložit ruku k dílu jeden jako druhý – a jistě není namístě, aby jeden pracoval a druhý se spíše znuděně povaloval. Každá vaše akce bude znamenat určitou reakci, musíte umět partnera navnadit, aby mu domácí práce nedělaly zásadní problém a byl ochotný pomoci. Chválou, která je dobře mířená, určitě zmůžete hodně. Nicméně pokusem rozkazovat a úkolovat jako na vojně spíš odradíte, to je zcela jednoduché…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz