Vztahy
Ilustrace

Emoce a zase jen emoce, bez nich by nebyl žádný vztah

Mění se přímo jako aprílové počasí, ale na druhou stranu, nemít je – neprojevujeme lásku ani nenávist, stejně jako spoustu dalších věcí. Emoce by měly být v rovnováze, což je velmi důležité pro naše každodenní fungování, ale ne vždy tomu tak bohužel je.

Naše pocity pomáhají ke tvorbě chemických sloučenin v mozku, které pak stojí za emocemi jako spouštěcí knoflík. Psychologové v zásadě rozlišují šestici základních emocí – překvapení, štěstí a smutek, stejně jako znechucenost, strach a samozřejmě i vztek. Výčet tím ale zdaleka nekončí…

Náladovost nebo jen krátkodobé emoce, jaký je tu rozdíl?

Ilustrace 1
Náš emoční stav především musíme plně pochopit a následně vyhodnotit, zvláště pokud je prvoplánově negativní – odhalit spouštěč a snažit se jej zvládnout. Emoce mají pokaždé nějakou příčinu, nálady jsou sice mírnější, ale také dlouhodobějšího charakteru. Naopak emocemi se myslí krátkodobá naštvanost nebo třeba radost. Se špatnou náladou se někdy ráno probudíte a vlastně ani nevíte proč – mohl to být klidně i mizerný sen. Emoce bývají mnohem konkrétnější a je nutné s nimi nějak pracovat.
Zatímco pro muže platí, že své emoce někdy docela ignorují, tak ženy jich mohou mít možná až moc na to, aby je všechny dobře zvládly. Ani jeden postup není v jádru vůbec dobrý, naopak, lhostejnost k problému je pokaždé jen podhoubím k větší a větší frustraci ze života. Rozehnat chmury pomůže třeba seznamovací večer, ale dlouhodobě se musíte zamyslet spíš sami nad sebou (nebo s pomocí odborníka, pokud to už opravdu jinak nepůjde). 

Jaký je váš emoční vzor aneb odpověď na vztahy

Proč pořád hledáte typově stejné partnery? Možná za tím může stát podvědomí, které hledá u druhých to, co nám bylo známé už v útlém dětství. Postavíme se tím vlastně svým nedokonalostem, právě proto tolik řešíme po jistém období také vztahové krize a problémy. V každém případě, emoce a myšlenky nejsou jedno a totéž, měli byste se naučit je rozlišovat – pokud na sebe totiž budou vzájemně působit, nikdy se nerozhodnete docela správně…
Seznámení přes internet nebo naživo, v každém případě hledáme někoho, s kým si budeme rozumět. Které emoce vlastně do vztahu nepatří a bortí už dopředu každou pozdější snahu něco vzájemnými silami vybudovat? 

  • Obavy. Neustálý vtíravý pocit, že děláte chybu (nebo ji brzy uděláte). Zapomenete na důležitý den, nebudete mít všechny domácí práce hotové včas. Zkuste se nad život trochu povznést.
  • Škodolibé jednání. Neberete partnera moc vážně, v duchu se usmíváte, když se něco nezdaří.
  • Výčitky. Za utrácení peněz, za špinavé nádobí ve dřezu. Důvodů se najde klidně tisíc, ale proč se neustále hádat – nejen kvůli maličkostem? Každý má své chyby, tak se raději dneska držte. 

To, co máme uložené v podvědomí, řekly v minulosti blízké osoby. Jde ale o něco, čím bychom se opravdu měli v životě řídit? Ať už šlo o rodiče, bývalého či současného partnera, přátele nebo kohokoliv dalšího, tak se musíme zamyslet nad tím, jak chceme žít – a tyto zápisy uvnitř duše trochu přehodnotit nebo úplně změnit. Pokud si takto zapíšete, že nejste sami důležití, tak si můžete najít partnera, který vás bude přehlížet a naopak. A jestli si vsugerujete, že musíte uspokojit všechny v okolí bez ohledu na své pocity, pak budete nasměrováni k partnerovi, co vás bude spíš využívat. Všechno se přitom dá změnit, ale začít musíme hlavně u sebe…

Potlačené emoce jako začátek zdravotních problémů

Ilustrace 2
Pozor, pokud se emocemi vůbec nezabýváme, mohou být spouštěčem některých onemocnění. Myšlenka o tom, že všechny nemoci pocházejí z psychiky, je přinejmenším podnětnou a měli bychom se jí dále zabývat. Potlačené emoční stavy pak jednou vybouchnou a rozhodně nechcete, aby jednání v afektu nějak ohrozilo váš vztah – nebo rovnou zdravotní stav.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz