Zajímavosti
Ilustrace

Existuje tisíc a jeden polibek, jaký z nich máte nejraději?

To, že se dva zamilovaní líbají, je docela přirozené. Způsob, jakým si lidé sdělují vzájemnou náklonnost, je ale hodně různorodý. Přátelský, francouzský nebo polibek na tvář? A jak se překonává ostych z prvního polibku? Co když se poprvé zapojí do akce jazyk?

Buď, jak buď, políbení je to první, díky čemu víme, že jde o skutečně pravý protějšek, se kterým také tak nějak chemicky ladíme. Samozřejmě jsou v něm i silné emoce a platí, že styl polibku je jiný ve dvaceti, třiceti nebo čtyřiceti letech.  A mimochodem, mnoho lidí líbá se zavřenýma očima. Důvod je vlastně velmi prostý, vychutnají si jen jednu jedinou věc naplno a zrakové vjemy nechá na pozdější chvilky.

Na dovolené pozor, v některých zemích můžete vyvolat konflikt

V našich zeměpisných šířkách je líbání na veřejnosti, často i hodně provokativní, společensky v maximální možné míře tolerováno. Jsou ale státy, kde tomu tak vůbec není a kdybyste nedodržovali zdejší normy, můžete se dokonce dostat i do křížku se zákonem. Samozřejmě, internetová seznamka je jedna věc, líbání na ulici zase druhá, takže se nemusíte bát, že online prostor pro turisty bude v daných končinách světa nějak výrazněji omezován. Kde je třeba polibek před dalšími lidmi spíš tabu?

 

  • Francie. Na pařížském nádraží se prý nesmí zamilované páry líbat už celých sto let. Nehrozí jim však pokuta, spíš pokárání od strážníka a zdvořilé vyprovodění z areálu. Jak krutý trest!

  • Egypt. Muslimská kultura podobné věci na veřejnosti nedovoluje. Mějte se proto na pozoru, ať nepřitáhnete zlobné pohledy. Na každé dovolené je třeba dodržet místní kulturní zvyky.

  • Turecko a SAE. Samozřejmě, opět – země, kde je islám dominantní, nebudou zrovna k hubičkování na veřejnosti moc vstřícné. Tedy snad mimo letovisko, kde trávíte dovolenou.

  • Japonsko a Indie. V Asii obecně platí, že není příliš v pořádku ani držet se na veřejnosti za ruce, natož se líbat. Polibek se bere jako intimní projev, který nepatří nikam na veřejnost.

  • Thajsko. Ani zde není moc společensky v pořádku jakákoliv intimita na veřejnosti, ale na druhou stranu – země bohatne hlavně z turismu, král je shovívavý a Thajci samotní chápou.

Americké zákony, které nám přijdou komické, ale jsou platné – i tady jsou někdy předpisy proti líbání. Boston je proti líbání žen v neděli, protože jde o den, kdy se chodí běžně do kostela. Rhode Island zase nestrpí polibek delší než tři minuty, tak si musí milenci dát krátké pauzy. V jiném americkém státu je zase podle některých zdrojů zakázáno mýt auto podprsenkou, ale kdo by to proboha dělal? Jižanské země jsou pro líbání na veřejnosti asi nejvíce tolerantním krajem, ale před termínem dovolené si raději pečlivě zjistěte, co je dovoleno a co ne – dostat se do křížku se zákonem přeci není ideální.

Líbání má celou řadu výhod, jaké to například jsou?

líbající se dvojice

Při líbání se zapojí obrovské množství svalů. Celkem 146 kvůli koordinaci, z toho 34 na obličeji. Zajímavá porce, že? Když vezmeme v potaz, že pro mračení je zapotřebí mít v akci celkem něco přes čtyřicítku svalů. Každá rozcvička je však vítaná a čím víc svalů, tím také lépe. Tak co, chcete se líbat nebo se na sebe jenom mračit?

Mimo jiné, polibky také spalují kalorie, za minutu jsou dokonce dvě až tři – takže, pokud máte dostatek odhodlání, půlhodinka líbání může být efektivní skoro jako nějaký veslovací trenažer. Což už jistě stojí za zvážení, ne? I nevinné flirt seznamky tak mohou napomoci lepší kondici i fyzickému zdraví. A jaký polibek trval nejdéle v historii, alespoň podle údajů uvedených v Guinessově knize rekordů? Šlo o thajský pár, který se líbal více než dva dny v kuse – konkrétně skoro celých 59 hodin!

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz