Zajímavosti
Ilustrace

Gramatika je půlka úspěchu

„Dobrí večer, pýšu vám, jelikož, mně zaujal, váš profyl. Neřekla byjste my něco vo sobje?“ Dámy, upřímně, kterou z Vás by taková zpráva zaujala? Opravdu byste fešnému nápadníkovy na takovou nabídku na internetové seznamce kývly? Pravděpodobně ne a stejně jako Vy by to neudělala ani naprostá většina žen. Perfektně zvládnutá gramatika je totiž ve světě on-line seznamování už absolutní nutností.

Výzkum

Že na pár špatně napsaných čárkách a věčnému dilematu mezi i/y vlastně nezáleží, a na správné gramatice bazírují maximálně tak sapiosexuálové (pozn. lidé, které přitahuje především vysoká inteligence protějšku)? Dle průzkumů BBC ovšem až 88% žen a 75% mužů dává gramatické správnosti větší váhu, než kupříkladu sebedůvěře (1). Podobný výzkum prováděli i nizozemští vědci z Tilburgské univerzity a dospěli ke stejnému závěru (tamtéž).

Buran

analfabet

A proč tomu tak je? Lidé, kteří píší vyloženě gramaticky špatně, jejich sloh je prvoplánový a neuhlazený, působí jako méně vzdělaní, chytří a zodpovědní. Muži i ženy zkrátka na první pohled vypadají jako burani. Jejich protějšek pak o seznámení s nimi ztratí zájem, má dojem, že tento vztah by neměl žádnou perspektivu. Ne každý si sice hledá vysokoškolského profesora, ale inteligence a kultivovaný projev imponuje snad všem. Navíc trapasů s nezdvořáky si každý zažil více než dost a rozhodně mezi ně nechce počítat i svého partnera.

Zaujmout

Situaci mají v tomto ohledu horší pánové. Na českých seznamkách je totiž poměrně značný přebytek mužů oproti ženám a každá žena je tak doslova zavalená žádostmi o setkání. Proto si logicky vybírá podle prvního dojmu – a ten tvoří právě stylistická a gramatická forma zprávy. Muži, kteří se naučí psát dobře a zajímavě, mají oproti ostatním značnou výhodu. Ženy pod takovým tlakem nebývají, ale na druhou stranu, ženu, která píše vyloženě špatně a staví ji to tak jednoznačně do nepříznivého světla pravděpodobně budou oslovovat jen zoufalci, kterým už je všechno jedno. A o ty zase nemusí mít zájem ona.

Co s tím?

Co si ale počít, pokud Vaše gramatika není zrovna hvězdná? V první řadě není třeba panikařit a znát všechno do nejmenších detailů. Kupříkladu správné psaní čárek ovládá jen málokdo, a tak se v zásadě „stačí“ naučit jen ta základní pravidla. Především vyjmenovaná slova, která kupodivu mnoho lidí neovládá a shodu přísudku s podmětem. Dobré je i umět pravidla čárek. Jedna čárka za každé sloveso v souvětí, a i nebo a ani, mě/mně a rozdíl mezi s a z. Co se stylistiky týče, je dobré používat spíše jednoduché věty než složitá a nepřehledná souvětí a dávat si pozor na přílišné opakování slov.

 

Zdroj: 1) SLADKÁ, Michaela. Překlepy a gramatické chyby vám mohou zhatit šance při online randění. In: Radio Wawe . Praha: Český rozhlas, 1997, 28.11.2019 . Dostupné z: https://wave.rozhlas.cz/preklepy-a-gramaticke-chyby-vam-mohou-zhatit-sance-pri-online-randeni-8116256)
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz