Informace
Ilustrace

Jednání na rovinu, to je ve vztazích naprosto zásadní

Milujete se nebo ne? Někdy jde o složitou otázku, na níž není jednoznačná odpověď. A co když tohle řekne partner při jinak příjemné večeři? Zvláště poté, co jste spolu už pár let, takové sdělení zabolí u srdce. Plánovali jste si budoucnost, společný život pod jednou střechou a najednou nevíte, na čem vlastně jste.

Budete mít strach se znovu zamiloval, abyste tu větu už nikdy neslyšeli? Nebo půjdete dál s tím, že čas vyléčí všechny rány a zkusíte se přes minulost raději přenést?

Nemrhejte časem, upřímné jednání bude lepší

Vážíte si jeden druhého alespoň natolik, abyste si dali najevo, že už to opravdu není ono? Jistě, nemůže být pochyb, že si každý den vyměňujete spoustu informací a bylo by hodně špatné, kdybyste k sobě nebyli féroví, jinak také řečeno – co nejvíce transparentní. Upřímnost znamená, že si vážíte společně strávených chvilek a nechcete tomu druhému ubližovat, lidově řečeno jej „tahat za nos“. Lhaní samo o sobě znamená, že se zamotáte do sítí vlastních slov a dříve či později zřejmě budete odhaleni. Má to pak vůbec cenu, když si chcete vybudovat dlouhodobý partnerský vztah na pevných základech?

Ilustrace 1

Jak tedy vlastně upřímnost vypadá, s čím si ji přesně spojit? Třeba s tím, že budete společně co nejvíce komunikovat, abyste věděli, co partner nosí v hlavě, co jej trápí a tíží, nad čím zrovna teď přemýšlí. Pravda prostě šetří čas, i kdyby byla poměrně bolestná – nedá se nic dělat, právě takový je život. A kolik lží vůbec existuje? Dají se vůbec setřídit do nějakých „přehledných“ kategorií?

  • Lež takzvaně milosrdná. Možná je někdy třeba, ale pozor, ať se neobrátí také proti vám!
  • Mlžení skutečnosti. Aneb také odvádění pozornosti od toho, co jste zrovna teď řekli.
  • Polopravda. Neřeknete celou pravdu nebo si ji podstatně přibarvíte. Je to ale v pořádku?
  • Skutečně patologické lhaní. Někdo, kdo už ani neví, jak pravda vypadá – a hodí se mu to!

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

A co ještě do vztahu rozhodně nepatří?

Když jste opravdu nazlobení, je lepší nemluvit – a nenadělat tak škody, které lze napravit jen skutečně velmi obtížně. Špatná nálada znamená, že se možná i pohádáte, přitom reálně by k hádce ve vaší domácnosti jinak nebyl ani důvod. Volte téma večerních rozhovorů uvážlivě, jinak budete mít oba náladu pod bodem mrazu.

Mluvit o každé drobnosti, která vás obtěžuje? Nebo dokonce upozorňovat protějšek na zdánlivé maličkosti, co vám právě nesedí? Bohužel, právě zde je cesta do záhuby vašeho vztahu, snad i proto, že je vlastně dlážděna dobrými úmysly. Pozor na příliš mnoho výčitek, které vlastně ani nikam nevedou. Šetřete jimi a zkuste je podávat s větším citem, do budoucna se tento trend jistě osvědčí a možná i partnera přinutíte, aby se – samozřejmě relativně dosti pomalu – také změnil.

Zkuste se společně zaměřit na budoucnost

Ilustrace 2

Slabší boří, silní staví – to je známé úsloví, a právě z něj byste měli společně čerpat. Zbytečně neničit vztah, ale snažit se ho budovat s ohledem na věci další. S upřímností nejdál dojdete, to je stará pravda. Když ale někomu řeknete ta dvě slůvka – miluji tě – aniž byste to mysleli vážně, je to horší než jakákoliv jiná lež. Už třeba i proto, že se nám může časem vrátit, důvěra je křehká věc a jen málokdy se může znovu obnovit, zvláště po takové kruté neupřímnosti ze strany někoho, komu důvěřujeme.

Neví, jestli nás vůbec miluje – ale s tím se bohužel musíme smířit. Život je plný překvapení, často žel i těch nepříjemných, takže není důvod házet flintu do žita kvůli jednomu pomyslnému kvítí, když nás možná čeká za rohem celá louka. A to taková louka, ve které si lze vybírat, tedy s ohledem na realitu. Byla by škoda takové životní šance nevyužít a nedostat se alespoň jednou za čas na online seznamky, kde se nezadaní stávají lidmi žijícími v dlouhodobém vztahu. Odvážnému štěstí přeje, že?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz