Vztahy
Ilustrace

Koho ve vztahu hledáme a co v něm můžeme nabídnout

Mnoho z nás při seznamování se hledí hlavně na vzhled toho, s kým se seznamují. Ano, vzhled je důležitý. Nikdo nechce být ve vztahu s někým, kdo nás nepřitahuje. I zde ale platí, všeho s mírou. Poté, co zhodnotíte vzhled, se zaměřte hlavně na to, jaký by váš partner měl být. Zohledněte navíc i to, co můžete ve vztahu nabídnout vy.

Co můžu ve vztahu nabídnout?

Podívejte se na sebe objektivně. Kdo jste? Co můžete ve vztahu nabídnout? Každý z nás je naprosto jiný, každý z nás je v jiné životní situaci. I proto se liší to, co můžeme ve vztahu nabídnout. I přesto bychom ze sebe ale měli dát to nejlepší, co v nás je.

Jako první bychom si měli ujasnit, co vlastně od partnera očekáváme. Nikdy bychom neměli brát prvního člověka, který je k dostání. V tuto chvíli totiž nebudeme ve vztahu nabízet úplné maximum ani my samotní. Pokud nám někdo nesedí, nemá smysl se snažit o něco, o čem víme, že nevyjde.

otevřená náruč

Pokud chceme jít s „kůží na trh“, musíme myslet na to, že tak jako my máme svá kritéria v tom, co od partnera očekáváme, i náš partner půjde do vztahu s jistou představou o tom, co mu přijde samozřejmé. Minimálně důvěra, čas a láska by měly být základem toho, co nabídneme. Dobré sociální zabezpečení, dokonalý vzhled nebo štíhlá postava jsou už jen detaily. Každý z nás chce něco jiného.

Co od vztahu očekávám?

Každý z nás od vztahu očekává něco trochu jiného. Jeden vyžaduje od partnera to, druhý zase ono. Existuje však několik věcí, které by měly být v partnerském vztahu naprostou samozřejmostí. Promyslete si tedy, co ve vztahu hledáte vy konkrétně a nezapomeňte ke svým požadavkům přidat i námi zmíněné, které by měly být samozřejmostí.

Bez citů to nejde

zamilovaný pár

Vztah bez citů je jako kytka bez vody. Uvadá. Pokud tedy berete váš vztah vážně, vznikl pravděpodobně na základě vašich společných citů, nikoliv na výšce bankovního konta vaší polovičky. Způsobů, jak můžeme svoji lásku projevovat, je mnoho. Od přikrytí peřinou, když usnete. Přes objímání, líbání a držení se za ruce, až po pomoc, když si s něčím nevíme rady.

Soucit                                                                

Mnoho vztahů troskotá na nedostatku soucitu. Ne každý umí dát najevo svůj soucit a empatii s tím, když se tomu druhému přihodí něco špatného. Soucit neznamená, že když bude vaše polovička smutná, musíte být smutni také. Znamená to ale, že nabídnete vlídnou náruč, která toho druhého utiší. Nezlehčujte to, co vašeho partnera trápí.

Respekt

Oba partneři by měli být ve vztahu rovnocenní. Doba, kdy byl muž hlavou rodiny a rozhodoval o všem, co se doma dělo, jsou dávno pryč. Každý vtah by měl spojovat dvě osoby s vlastními názory. S názory, které musí partneři navzájem respektovat, případně i podporovat. Ne vždy se musíte ve svých názorech s partnerem shodnout, pokud se ale neshodnete ani v zásadních věcech, je někde chyba.

Čas

přesýpací hodiny

Každý z nás má hranici toho, kolik času chce trávit se svým partnerem, nastavenou jinak. Někdo by chtěl být s partnerem pořád, někomu stačí pár dní v týdnu. Jedno je ale jisté. V představě o tom, jak často chcete být spolu, byste se měli shodnout.

Ohleduplnost

I když jsme ve vztahu, najde se stále mnoho příležitostí k dělání vlastních rozhodnutí. Ta by se měla řídit primárně podle našeho vlastního pocitu, ale stále i s ohledem na svoji polovičku. Není třeba skákat, jak si partner/ka píská, současně je však potřeba brát na ni ohled.

Zájem

Mnoho mužů se snaží hlavně ve chvíli, kdy vztah mezi ním a ženou teprve vzniká. Dále pak v době, kdy je jejich vztah teprve na začátku. Potom se zcela běžně stává, že snaha z jeho strany opadá a žena má pak pocit, že je si s ní natolik jistý, že už není třeba stejné snahy jako dřív. A to je chyba. Je jasné, že s časem začne partnerský vztah upadat do stereotypu. Ale je jen na nás, abychom dávali svůj zájem najevo i pak. Zajímejte se o to, jak se partner cítí. Plánujte společnou budoucnost. Prostě projevte svůj zájem.

Důvěra

Vztah bez důvěry nemůže nikdy fungovat. Důvěra je totiž základním stavebním kamenem každého dlouhodobého vztahu. Pokud ji zradíte, zpět se získává jen těžko.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz