Informace
Ilustrace

Letní láska, která vydržela? I takové případy přeci jsou…

Seznámili jste se na letní dovolené a vše šlo hodně rychle. Doba volna utekla jako voda a musíte zase každý tam, kde žijete a pracujete, zkrátka – vrátit se domů. Může jít o cizince, ale také o Čecha, který jen žije v úplně jiném regionu než vy.

Jak je to dnes se vztahy na dálku a mají vůbec nějakou šanci do budoucna uspět? Výhodou je dnes internet a letenky, které nevyjdou nijak draze. Můžete spolu být skoro pořád, stačí mít Skype a telefon v ruce. Na druhou stranu, pořád tu bude vzdálenost, která je někdy až obrovská. Cítíte se na takový životní krok? Vztah na dálku je hlavně o zodpovědnosti…

Nákup letenek za chvilku, stačí jen hledat

Ilustrace 1

Tatam je doba, kdy byla možná doprava jen vlakovými spoji a mezi Ašem a Čiernou nad Tisou byly stovky kilometrů. Ekonomické letenky aneb hledám spolucestující, protože pár hodin na palubě se musí nějak zpříjemnit. Pokud dojde ke zpoždění letu, půjde o výjimečnou situaci a tu dobu už si na sebe rádi počkáte. Žádný autobus nemá smysl, když je vaše láska na druhém konci Evropy, ještě byste se zbytečně připravili o pár dní dovolené. Dnes už na internetu koupíte letenky, se kterými je cestování vlastně zábava.

A dovedete si na sebe vůbec najít čas? I když jste začali takovým letním flirtem, měli byste mít jasno v tom, že můžete pokračovat – a každý partnerský vztah potřebuje péči podobně jako rostliny. Musí se mu dostávat vláhy, jinak začne brzy chřadnout a vláhou je samozřejmě myšlen vzájemný kontakt. Pomyslným minimem je jeden víkend do měsíce, musíte být jen spolu a nenechat se rušit. Užít si každý okamžik, to je to, oč zde kráčí!

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Spoustu trpělivosti a možná i studium cizích řečí

Vztah s cizincem, a ještě na dálku, to chce hodně důvěry a trpělivosti. Nedejte na reakce okolí, vy sami nejlépe cítíte, co je správné. Musíte si věřit, jinak to nejde – nemůžete se sledovat na každém kroku. Nejspíš spolu mluvíte anglicky, popřípadě jiným ze světových jazyků, který je vašemu milému blízký, ale na druhou stranu, zlepšit se v této řeči můžete vždycky. Zvyknout si na sebe, když má každý jinou mateřštinu, chce také velkou porci odhodlání. Jazyková bariéra může být i poměrně malá, ale pořád zde bude a je nutné, abyste na ní pracovali. Nakonec, pokud budete v cizím jazyce skoro rodilý mluvčí, můžete se třeba živit (nebo si alespoň trochu přivydělávat) překládáním textů?

Pokud se vážného vztahu, kde spolu budou oba lidé sdílet společnou domácnost, kvůli zážitkům z dřívějška stále spíš bojíte, je vztah s cizincem či cizinkou na dálku možná vhodnější – neřešíte marginálie, ale jen to, co je opravdu důležité. Máte na sebe předem vyhrazený čas a jinak si můžete maximálně volat nebo uskutečnit videohovor. To ale pochopitelně není totéž jako být vedle sebe v jedné místnosti.

A jak to vlastně bude dál? Přestěhujete se?

Ilustrace 2

Některé kultury předpokládají stěhování ženy, která bude následovat muže, v jiných zemích zase převažuje zcela opačný trend. Ve většině případů se za svou novou láskou stěhuje žena, v každém případě bude takový proces hodně složitý, minimálně zpočátku se vyskytnou jisté problémy a možná i neshody. Nad čím byste měli přemýšlet, než se sestěhujete? Co je důležité probrat a vyřídit?

  • Bydlení. Prvořadá otázka – a především – kdo ustoupí a kdo bude mít trochu navrch? Kompromisy se dělají právě proto, aby bylo vyhověno oběma stranám. Jste na ně připraveni?
  • Děti. Plánujete? A máte vybraná jména? Budete mít po svatbě odlišná příjmení nebo vůbec žádnou veselku nechcete? I to si ujasněte, ať pak není jeden z páru přímo bytostně zklamán!
  • Koníčky a záliby. Máte minimálně jeden společný? A vysokým hodnotám se tu meze nekladou, naopak, čím více věcí vás spojuje – tím určitě lépe pro dlouhodobý vztah.

Žít s cizincem je zkouška, ale také radost a velké kulturní obohacení. Dokážete milovat někoho z jiného koutu světa, být tolerantní a vstřícní? Ochutnat cizí kuchyni nebo si užít místa, na jaká byste jinak v životě zřejmě vůbec nevyrazili. I v tom je kouzlo vážného vztahu s někým, kdo se narodil v poněkud jiné zeměpisné šířce…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz