Zajímavosti
Ilustrace

Mužský versus ženský mozek: V čem se vlastně odlišujeme?

Mnoho studií už proběhlo a řada se jich ještě chystá. Některé věci jsou snad jasně dané, jiné je zase třeba ještě prozkoumat. Lidský mozek je fascinujícím orgánem, jenž nás neustále překvapuje.

Zvláště pak, pokud jde o rozdíly mezi jednotlivými pohlavími. Ženám nic neříká orientace v mapách a mužům chybí empatie, to jsou obvyklé poznatky, které by zmínil mezi prvními snad každý, včetně zkušených vědců. A v čem ještě se muži a ženy tolik odlišují?

Mozek mužů je o trochu objemnější, co to znamená?

Hraje nějakou zásadní roli velikost mozku? Nikoliv, jde jen o fyzický rozdíl. Dá se ale samozřejmě usuzovat, že rozdílnosti mužského a ženského mozku jsou pozorovatelné už na první pohled. V čem konkrétně to spočívá? Třeba v lepší slovní zásobě žen a prostorové orientaci mužů, ale to jistě není jediný důvod.

mozek

  • Muži mají rádi hračky s koly – ženy zase preferují plyšáky. S čím má tohle vlastně spojitost?
  • Těhotenství může mít určitý vliv na ženský mozek, v tom se celá řada studií také shoduje.
  • Jazykové dovednosti jsou v levé hemisféře, ta pravá zase má vliv na paměť nebo řešení potíží.

A v čem se vlastně liší obě hemisféry? Levá i pravá nabídnou sice podobné procesy, ale pozor – nikdy nejde o totéž. Například lidé, kteří mají dominantní levou hemisféru, jsou umělecky založení a také se dobře učí cizí jazyky. Pokud je levá hemisféra poškozená, majitel takového mozku chápe humor jen poměrně složitě a má mezery i v sociálním jednání – například (zdánlivě neomaleně) skáče do řeči.

Lidé s pravou hemisférou jsou dobře organizovaní

Logika, organizace, to je doména těch, kteří mají dominantnější hemisféru pravou. Pokud je naopak tato hemisféra nějak porušená, nejsou pozorní, trpí zhoršenou pamětí, ale také například vůbec nedovedou řešit složitější problémy. Dokonce mají také sklony k častějším mrtvicím nebo mozkovým nádorům.

organizace

Ženy mají méně mozkových buněk než muži, ale rozdíl je v řádu jednotek procent. To souvisí s faktem, že disponují menším množstvím svalové hmoty, nic podobného nesouvisí s inteligencí jako takovou. Důležitá je také komunikace, ať už verbální nebo neverbální. Muži se dokáží lépe pohroužit do konkrétního úkolu a lépe se na něj po všech stránkách zaměřit, ženy zase zvládají více činností naráz. Komunikace je v každém případě odlišná. A v čem se ještě muži a ženy tolik odlišují?

Lepší učení se cizím řečem, horší matematické dovednosti

Vnímání prostoru? Tam jsou jedničky pánové, a to díky mohutnějšímu temennímu laloku, jenž o této schopnosti rozhoduje především. Pokud jde o matematiku, jsou to většinou opět právě muži, kterým jde počítání lépe. V oblasti zvládání cizích jazyků jsou ale lepší ženy, protože disponují kvalitnějšími vyjadřovacími schopnostmi – jazyky totiž zpracovávají v obou hemisférách, na rozdíl právě od mužů.

zrcadla

Pocity jsou také otázkou, která je ženám více vlastní – lepší navazování vztahů s druhými, ale také na druhou stranu častější možnost vzniku a rozvoje deprese. Muži neprožívají city až tak silně, takže je to pro ně někdy výhodou, nicméně v budování sociálních kontaktů nebývají tak zdatní. Rozdíly tu zkrátka jsou…

Muži chtějí vše na rovinu a pokud možno přesně

Mozek muže uvažuje logicky, chce přesnost, jasné sdělení, co se po něm chce. Žena oproti tomu mluví hlavně v náznacích a pak se rozčiluje, že jí partner nevnímá nebo nepochopil, co mu zrovna chtěla říci. Když si ale budou oba naslouchat, věci probírat a vzájemně se respektovat, jistě mohou dojít daleko, i kdyby měli mozkovou strukturu odlišnou třeba i o sto procent. Jde o téma, o kterém se hodně diskutuje, ale málokdo jej v praxi bere v potaz. Mozek mužů a žen zkrátka není stejný, každý je expertem na něco jiného…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 1

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz