Zajímavosti
Ilustrace

Mýtus starého osamělého muže aneb to, co o samotě ještě nevíš

O osamělosti koluje spousta mýtů a nepravd, které mají za úkol vyděsit každého, kdo by mohl být v současnosti sám. Slyšeli jste už o mýtu osamělého muže? A znáte poměrně překvapující informace o tom, jak to se samotou vlastně je? Pokud ne, pusťte se s chutí do čtení.

V poslední době se téma samoty řeší čím dál víc. Samota je podle většiny osob špatná a na světě by neměl být nikdo sám. Je ale samota vážně tak špatná? V tomto článku se dozvíte nejen něco o všeobecných mýtech, ale i o tom, co znamená syndrom osamělého muže.

První mýtus: Osamělost je špatná              

Podle mnohých je osamělost něco špatného. Ano, osamělost nemusí být zrovna příjemná, rozhodně ale nejde o smrtelnou nemoc. Právě naopak – i samota má svá pozitiva. Jedním z nich je vlastní obranný mechanismus, který nám sám řekne, je už je toho na něj moc a donutí nás začít aktivně vyhledávat nové přátele.

Druhý mýtus: Osamělostí trpí zejména staří lidé

starý muž na molu

Podle nejrůznějších průzkumů patří mezi nejvíce osamělé osoby senioři a adolescenti. Ačkoliv je téměř polovina seniorů osamělých, tvrdí, že to pro ně není žádný problém, se kterým by se nedalo žít. U adolescentů jde zase o dobu, kdy se v sobě snaží sami vyznat.

Třetí mýtus: Osamělí lidé trpí na nemoci

Některé výzkumy tvrdí, že osamělí lidé jsou více osamělí. Osamělost však není hlavním důvodem onemocnění. Jde hlavně o to, že právě nemoc nutí lidi o opuštění přátel a uchýlení se do ústraní. Špatné zdraví je jakousi socializační stopkou.

Pátý mýtus: Osamělost rovná se izolace od ostatních

osamělý muž

To, že jsme fyzicky sami, nemusí nutně znamenat, že jsme osamělí. Jde o dva naprosto odlišné pojmy. Osamělí se cítíme ve chvíli, kdy máme dojem, že nám nikdo nerozumí. Nemáme nikoho, kdo by tady pro nás byl, komu bychom se mohli vyzpovídat.

Mýtus osamělého muže

V dřívějších dobách se hodně řešilo to, kdy si žena najde vztah a vdá se. Tvrdilo se, že když si nikoho nenajde co nejdříve, může na nějakého chlapa zapomenout. V současnosti se však od tohoto tvrzení upouští – tedy částečně. Právě muži se stávají těmi, kterým jsou předhazované milenecké vztahy všech kolem. Všichni mužům tvrdí, že když se brzo neožení, zůstanou navždy sami. I ženy toto tvrzení velmi často používají k tomu, aby své partnery dohnaly k závazkům. Muži se pak raději ožení, než aby se děsili, že by opravdu mohli zůstat sami a jediným jejich povyražením by byla online seznamka.

zoufalý muž

Muži jsou v takovýchto rozumných manželstvích velmi často nešťastní, ale bojí se ho opustit, protože co kdyby opravdu nikdo jiný a lepší nebyl? Problém dnešních mužů je to, že se vůbec neučí samostatnosti. Pokud by zůstali někde v bytě úplně sami, vypadalo by to úplně jinak, než kdyby žili s partnerkou. Většina mužů má tendence se z bydlení u rodičů stěhovat rovnou za přítelkyní. A tak je to stále dokola – muž se sune z jednoho vztahu do druhého, dokud se neusadí. A právě tyto zkušenosti mužům brání v samostatnosti. Muž raději zůstane v nespokojeném vztahu se snahou být lepší, a to i přes to, že se to neměl kde naučit. Protože, co kdyby měl zůstat sám? A to i přes fakt, že sám vlastně nikdy nebyl.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz