Vztahy
Ilustrace

Najít toho pravého nemusí být těžké, pomůžeme vám najít cestu

Snad ani není člověk, který by nebyl rád zamilovaný – je to pocit, jenž vlastně ani nelze s ničím dalším srovnávat. Je však rozdíl, když se o lásce mluví a když se skutečně prožívá, rovnítko sem skutečně nepatří.

Je namístě srovnat představu s realitou, láska vypadá totiž pro každého trochu jinak, a právě proto je možná těžké najít alespoň rámcovou shodu, aby vám vztah fungoval opravdu dlouhodobě a bez nějakých větších komplikací.

Jaký chcete vztah? To je otázka pro vás

Rozhodně nehledejte svůj odraz v zrcadle nebo své vlastní já – to by přece byla věčná nuda, nebo snad ne? Současně ani nepotřebujete někoho, kdo vám bude na všechno kývat nebo vás rozmazlovat sladkými slovy. Měl by také mít podobné životní tempo, bez kterého bude jeden vždycky až moc vepředu. Tak například, pokud cestujete a jste cestovatelé tělem i duší, každou volnou chvíli využijete na vlak, doma jistě nesnesete vedle sebe pecivála, který spíš raději posedává u televizní obrazovky. Spíš se zaměřte na online seznamky, konkrétně v kolonce hledám spolucestující…

pár u vody

V opačném případě se připravte na pár nedorozumění a možná i rozpad vztahu, který byl od začátku odsouzen k určitému nezdaru. Příliš akční nebo naopak příliš pasivní povahy si spolu nemusí nutně sednout. Je sice pravda, že protiklady se možná přitahují, ale taková věc nemůže vždy a všude platit nějak dlouhodobě.

Láska není věc soupeření nebo měření sil

Trávit spolu co nejvíc času a nedělat ze sebe podvědomě jakési soupeře, protože takto se oslabujete oba. Nezištný pocit radosti, které si uděláte navzájem – a totéž vlastně platí třeba i pro vztahy na dálku. Druhého prostě berete takového, jaký je. A když má problémy, pomůžete mu ze všech sil, protože tak to zkrátka má být.

Někdo do života vejde – a zase z něj rychle zmizí. Jsou tu ale lidé, kteří v něm zůstanou poměrně dlouho a vzpomínky na ně nikdy docela nezapadnou. Možná i takové, co jsou spíše negativního rázu. Hodně let bereme člověka jako samozřejmost, ale když jednou bude pryč, ztratíme tím vlastně i kus svého já. Každý, kdo někdy podobnou věc zažil, tohle jistě potvrdí…

Láska se definuje jen obtížně, co pro vás znamená?

Někdo řekne, že je to nejsilnější emoce – jiný zase, že jde o radost z citů, které vám věnuje partner. Představa je člověk od člověka různá a nikdy se nedá říci, že je špatná nebo mylná, zkrátka to tak cítíme jako jednotlivci. Lásku také nemusíme cítit jen k lidem, ale také ke zvířatům, italské kuchyni nebo čemukoliv dalšímu, fantazii se meze jistě nekladou.

srdce

A je to opravdu láska? Touha se dá za lásku zaměnit, minimálně v počátcích vztahu. Klíčová je ale také vzájemná důvěra – nesmíte partnera dusit, je namístě dopřát trochu volnosti. Svázaností ještě žádný partnerský vztah nevykvetl. Být sobec se rozhodně nevyplácí, mohli byste také za nějakou dobu doslova splakat nad výdělkem. Stejně tak pozor na růžové brýle, které má na začátku vztahu snad každý. Střízlivější hodnocení můžete učinit až za pár měsíců, jistější to však bude spíš až v řádu několika let.

Problémy musíte řešit, ideálně samozřejmě společně

Spokojenost obou rovná se adekvátní míra spolupráce, toto téma je důležitější, než si možná na první pohled myslíte. Ať už jste introvert nebo potřebujete být pořád mezi lidmi, vše je o kompromisech a pomocné ruce. Podmínkou také je, abyste se do druhého člověka jaksepatří vžili. Pochopíte pak třeba i to, proč jsou vaši rodiče nebo kamarádi vůči nové lásce trochu opatrní. Trochu záleží i na vzdělání nebo sociálním postavení – dvojice si musí rozumět a vycházet z podobných poměrů, což je důležitým předpokladem pro úspěch. Ale jinak platí, že láska vlastně nemá hranic. Tak si ji nepokazte hned na začátku, vyžaduje si jisté oběti, ale odměňuje víc než sladce.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz