Vztahy
Ilustrace

Nebezpečná závislost na partnerovi. Jak ji poznat?

Nerada se hádáš, proto partnerovi všechno odsouhlasíš, i když máš jiný názor? Dáváš si pozor na všechno, co uděláš, jen aby se nenaštval? Pokud se neustále bojíš toho, abys neudělala chybu a tvůj partner je pod neustálým dohledem, koleduješ si o problém zvaný závislost na partnerovi.

Není nic krásnějšího než vidět pár, který si spolu skvěle rozumí. Máte stejné zájmy, názory, ale i plány do budoucna? V tom případě můžete být šťastní. Pokud ale vše přeháníš a úzkostlivě se snažíš, aby bylo vše dokonalé a tvůj partner s tebou byl co nejvíce a nejdéle, koleduješ si o problém. Jak se typicky závislý člověk na partnerovi projevuje?

Nemá vlastní názor

Máš pocit, že ti tvůj partner musí vše odsouhlasit? Nechceš jít bez jeho svolení ke kadeřníkovi a oblečení si kupuješ jen tehdy, pokud se mu v něm líbíš? Je normální brát na zřetel přání našeho partnera, ale to neznamená, že bez něj neuděláte sami absolutně nic. Tímto způsobem na něm vzniká nebezpečná závislost.

Hádka? Ne, raději vše odsouhlasím

hádka partnerů

V každém páru se diskutuje na nejrůznější témata. Ať už jde o názor na přátele, určitou akci nebo finance. Tyto diskuze slouží k tomu, abychom zjistili, jaký názor má každý z nás. Někdy se naše názory shodují, jindy zase ne. Pokud ale s partnerem souhlasíte ve všem, i v tom, o čem si myslíte opak, v pořádku to není. Pokud vás partner miluje, bude váš opačný názor akceptovat. Nemějte strach, že jiný názor vyvolá hádku.

Snaží se přetrpět i to, co nesnáší

Dalším znakem nezdravé závislosti na partnerovi je výměna všech svých koníčků a zájmů za ty partnerovy. A to i v případě, kdy vás jeho koníčky nijak nebaví, ale chcete být s ním. V takových případech nejdete s kamarádkou na kafe, ale díváte se s ním na fotbal, i když jej nesnášíte. Ve vztahu bychom měli mít společné zájmy, ale i ty, u kterých si odpočineme každý zvlášť.

Je silně žárlivý

žárlivec

Lidé, kteří jsou ve vztahu na partnerovi závislí, mají většinou velmi nízké sebevědomí a sebeúctu. Proto není nic neobvyklého, že se cítí neustále ohroženi ženami s okolí svého partnera, leckdy ale i jeho rodinou, pokud s ní dobře vychází. Tato žárlivost vychází ze strachu z toho, že o partnera můžete přijít. Důsledkem jsou velmi často žárlivé scény, které mají na vztah, ale i psychiku velmi negativní vliv.

Neustálý dohled je na denním pořádku

Je normální, že si se svým partnerem občas zavoláte, nebo si napíšete. V případech, kdy ale tyto komunikační prostředky využíváte k neustále kontrole, jejíž součástí jsou věčné dotazy typu: Kdy dojdeš, kde jsi, s kým jsi apod.; můžete si být jistá, že to partnera přestane velmi rychle bavit. Vztah má být o důvěře a nemáme si připadat jako ve vězení.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
2 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz