Informace
Ilustrace

Než se opravdu rozhodnete pro rozchod, je namístě zvážit pár věcí…

Nesnesete se spolu pod jednou střechou a zdá se vám, že z partnera kypícího kdysi aktivitou se stal pravý opak, tedy televizní lenoch se vším všudy? Myslíte si, že se stal spíš brzdou vašeho života a víceméně kvůli němu se už neposouváte nikam dál?

A co pak budete dělat, když další partner nebude o nic lepší – ba spíš budete vzpomínat s láskou a vděkem na toho současného? Možná by bylo namístě si ještě položit pár klíčových otázek a nerozhodovat se ukvapeně, konec ještě přijít rozhodně nemusí!

Výhrady vůči partnerovi má každý, jaké jsou ty vaše?

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Pokud si nemáte na co stěžovat, máte dokonale šťastný vztah – a přijměte naši gratulaci! V drtivé většině případů tomu tak ale není, a ne všechna partnerství jsou procházkou růžovou zahradou. Ale právě o tom je život, jenž neumí být pokaždé jenom přívětivý. Sedněte si a v klidu se zamyslete, ještě alespoň jednou. Nad čím vlastně? Jaké otázky si položit, abychom došli ke kýženému výsledku?

Tak za prvé – co vám tento konkrétní vztah dává (a co naopak bere)? Ani ty vůbec nejlepší seznamky bohužel neumí přičarovat pana Dokonalého, takže tyhle úvahy nechme stranou. Vhodný partner je spíš nejlepším kamarádem pro život, tedy pokud přemýšlíte nad dlouhodobějším vztahem a nechcete nic jen „do času“. Pokud vám chybí vztahová motivace, je něco v nepořádku. Co by se tedy stalo, pokud byste se opravdu rozešli? Bude to pro vás výhra nebo se vlastně nic konkrétního skoro ani nezmění?

  • Papír a tužku do ruky. Klasika, sepište si plusy a mínusy, pokud jedna kolonka převáží, hned víte, na čem jste – a jak se podle toho máte zachovat. Někdy bude těch mínusů opravdu moc!
  • Jste ve vztahu opravdu šťastní? Možná se občas hádáte, ale mráčky má každý vztah. Důležité je, aby tyto hádky nepřekročily únosnou míru a po bouřlivém sporu se vždy vyčistil vzduch.
  • Vize do budoucna aneb vidíte to za pár let stejně? Co děti, myslíte na ně nebo naopak nevěříte, že by byl partner ideálním rodičem? Myslíte si, že rodinu vůbec ani nechcete?

Ilustrace 1

Bez podobných vizí vztahy nefungují. Vše se může časem upravit, ale když jeden z páru rodinu založit určitě chce a druhému vůbec nevadí, že nebude mít děti, nastává velký rozpor, který může v krajním případě skončit dosti bouřlivým rozchodem. Nečekejte, že byste snad názor toho druhého radikálně změnili, když budete pořád víc a víc tlačit na pilu – takhle přece vztahy nemohou pokračovat a nějak se rozvíjet…

A najdete si na sebe během dne vůbec chvilku?

Když netrávíte společně čas, vztah uvadá. Ale co když to děláte dokonce tak trochu záměrně? Ani vám nevadí, že spolu v podstatě nejste a raději se věnujete práci, každý v jiné místnosti? Potom je vaše společné bydlení odsouzeno dopředu k nezdaru, pokud tedy nechcete stávající situaci nějakým způsobem změnit. Dnes toho máte moc, rande odkládáte, říkáte si, že víkend je blízko. Ale není tohle chování už trochu zavádějící? Chcete se vůbec potkávat, sdílet, užívat si života vedle toho druhého? Položte si i následující otázky…

Ilustrace 2

  • Máte partnera rádi takového, jaký je – včetně jeho chyb, o kterých víte, že je nejde změnit?
  • Nebudete do budoucna litovat, že jste vztah ukončili? Přemýšlejte nad tím, co by bylo za rok.
  • Život bez partnera, o samotě, alespoň dočasně. Prospěje vám, potřebujete oddechový čas?

Co můžete získat – a oč můžete přijít. To jsou dva základní body, které si musíte probrat. Není, ale lepší být spíš o samotě a čekat na někoho, kdo si s vámi bude rozumět než zbytečně trávit čas s člověkem, s nímž nenajdete společnou řeč? Žádný vztah by neměl končit jen tak, z minuty na minutu, bez rozmyslu a zvážení. Zvláště tehdy, pokud jde o něco dlouhodobého. Copak chcete končit takhle? Ještě jednou si sedněte a vše proberte, ať už s dobrým přítelem nebo rodiči, protože rozejít se sice můžete, ale až po zralé úvaze – tedy ve vlastním zájmu!

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz