Zajímavosti
Ilustrace

Partneři a věkový rozdíl aneb kolik je ještě v normě?

Dva roky, pět, deset, ale i patnáct nebo třicet let, lidé se milují bez ohledu na ročník narození a je pravda, že zvláště v moderní době přibývá párů, které dělí třeba i celá generace.

Také neplatí zavedené klišé o mladší ženě a starším muži, v řadě případů může být situace i zcela opačná. Společnost takovým vztahům ne vždycky přeje a někdy je pak těžké v podobném vztahu existovat s ohledem na sociální okolí. Pro mnoho lidí ale věk prostě nehraje žádnou roli a když mají někoho rádi, tak naplno.

Páry se netvoří podle nějakých pravidel

V moderní době se setkáte s různorodými formami lásky a nikde není psáno, že věkový rozdíl musí být stanoven v souladu s nějakou rovnicí. Starší muži s mladší partnerkou a odrostlejšími dětmi už nejsou jen monopolem sportovců nebo umělců, jistě podobný pár najdete i ve vaší ulici. Nemusí jít nutně jen o milenecký vztah, řadu mladších žen přitahují muži, se kterými si mají co říci a v jejich vlastní generaci si při nejlepší vůli prostě neumějí vybrat. Pánům kolem padesáti let věku zase imponuje zájem mladší slečny a cítí se stále svěží a plní energie. Kolik ale vlastně činí optimální rozdíl mezi partnery? Jsou to dva roky nebo deset let? Na podobnou otázku si musí každý odpovědět sám…

starší žena a mladší muž

Ženy jsou hnány větší potřebou usadit se, zatímco muž je v tomto dělení lovcem, žena se soustředí obecně spíše na mateřství. Jejich biologické hodiny tikají zcela jasně, i když se věk, kdy mají první dítě, v poslední generaci poněkud oddaluje. Moderní společnost má zato, že deset let je limit, který spadá do jakési pomyslné normy a že starší muži mají jednodušší pozici než ženy v podobném věku. Pokud je věkový rozdíl větší, často se hovoří posměšně o zlatokopech a zlatokopkách. Kromě toho, že existuje seznamka pro seniory, máme na trhu i seznamky určené hlavně těm, jimž věkový rozdíl nedělá problém, ba jim přijde spíše přitažlivý.

Co je pro nás vlastně rozhodující při výběru partnera?

Když si volíme někoho, s kým budeme chtít založit rodinu, je důležitým ukazatelem právě ochota mít děti. Je však třeba počítat s tím, že padesátníkovi bude v době maturity jeho dcery dobrých sedmdesát let a nebude tou dobou patrně v nejlepší kondici. Záleží pak na toleranci a přizpůsobení se, a to neplatí jen pro mladší partnerku. Ta se sice dříve zamilovala do muže v nejlepších letech, ale po uplynutí prakticky celé generace je situace trochu odlišná. V čem například může nastat problém ve vztahu, kde je výrazně mladší muž a starší žena?

  • Partnerka má dojem (často dosti oprávněný), že její milý není dost zralý a bude mít tendenci stát se spíše jeho opatrovnicí a druhou matkou než rovnocenným partnerem se vším všudy.

  • Slabší finanční zabezpečení partnera, s ohledem na kariérní růst, co je teprve stále ještě v rozpuku nebo menší úspory. V každém případě, mladík může být označen za zlatokopa.

  • Výrazně mladší partner bude pohlížet na svou přítelkyni opravdu spíš jako na rodiče, tedy radit se s ním o různých situacích, které by měl vyřešit sám. Působí to docela nesamostatně.

  • Založení rodiny. Zatímco mladíkovi kolem dvaceti let nemusí tahle otázka vůbec připadat jako aktuální, po třicítce se už preference mohou úplně proměnit. Jak takovou situaci řešit?

Samozřejmě, velmi důležitý je i sex a touha starších partnerů přirozeně s věkem poklesne. Po pár letech plných euforie se staršímu muži snižuje potřeba intimních chvilek, zatímco partnerka je doslova v nejlepším věku a potřebovala by častější frekvenci postelových hrátek. Vždy samozřejmě jde o kompromis a dohodu dvou stran, jak si dokáží vyjít vstříc a vzájemně vyhovět. Bez tolerance není žádný vztah, ale určitě mnohdy bude zcela beze zbytku platit, že byste si měli na začátku ujasnit očekávání, s jakými do takového partnerského svazku půjdete. Pokud se povede je naplnit, je vlastně všechno v pořádku, že? Ať už jste se potkali někde u baru nebo na seznamce na internetu, v každém případě přejeme hodně štěstí!

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz