Vztahy
Ilustrace

Pauza ve vztahu. Pokus o restart vztahu nebo cesta ke konci?

Máte mezi sebou s partnerem neshody a napadlo vás, že byste si mohli dát pauzu? Tímto způsobem se snaží partnerskou krizi vyřešit spousta párů. Mají pocit, že si od sebe odpočinou, zapomenou na to, co si provedli, na to, co jim vadilo. A že se jim po sobě začne stýskat, takže se k sobě potom vrátí. Bohužel, ne vše funguje jako ve filmu se šťastným koncem a pro spoustu párů se stává pauza ve vztahu cestou ke konci.

Když se do vztahu dostane stereotyp a problémy

odvrácený pár

Každý partnerský vztah se časem změní. Už to mezi vámi nejiskří jako na začátku. Právě naopak. S jistotou víte, co vám vaše polovička odpoví. Víte, jak v dané situaci zareaguje, prostě jej znáte jako své vlastní boty. Ve vašem vztahu vám začne chybět vášeň, nenajdete zde ani žádné překvapení. Když se k tomu všemu stereotypu přidají takové nešvary, že si lezete na nervy a partner vás vytočí i maličkostí, začnete přemýšlet, co dál. A pauza se jeví jako ideální řešení ve chvíli, kdy si chcete od druhého odpočinout, ale na rozchod se necítíte. Je to ale opravdu tak?

Pauza ve vztahu aneb opravdu jde jen o pauzu?

Proto mnoho párů se pauza ve vztahu stává jakýmsi pomyslným osvobozením, něčím, co jim pomůže najít si k sobě se svojí polovičkou zase společnou cestu, tentokráte s chladnou hlavou. Důvod většiny vztahových pauz je jednoduchý. S partnerem se máte rádi, ale už delší dobu vám to neklape. A do definitivního rozchodu se vám nechce. Ještě stále doufáte, že se to může opravit. Proto se snažíte najít co nejsnazší řešení, které vám může váš život usnadnit. Bohužel, občas to dopadá, jako by se tonoucí stébla chytal. Je to prostě zbytečné. Velmi často to totiž dopadá tak, že zjistíte, že se do plně funkčního partnerského a mileneckého vztahu nemáte šanci vrátit.

Pauza ve vztahu lidem pomůže odpočinout si od sebe navzájem, ale s klidnou hlavou, protože nejde o rozchod, který klid rozhodně nepřináší. Odůvodnění pro to, proč se některé páry rozhodly pro vztahovou pauzu, jsou různé. Někteří si myslí, že když budou s partnerem nějakou dobu od sebe, uvědomí si, že bez sebe nemohou existovat. Další mají pocit, že když nechají partnera, aby se o sebe musel starat sám (vaření, uklízení, praní), bude si po návratu své přítelkyně více vážit. Nebo oba doufají, že si uvědomí, že jim ve vztahu vlastně nic nechybělo. A že být singl není zas až taková výhra, jak se jim mohlo na první pohled zdát.

Co na to odborníci?

Dle odborníků je pauza ve vztahu něčím, co se vztahem stoprocentně nepomůže. Oba partneři (pokud se mají opravdu rádi) se na sebe budou upřímně těšit, první dny až týdny se budou snažit, aby vše fungovalo. To ale nevyřeší příčinu problému, který mezi nimi byl. Pokud jste mezi sebou měli nějaké opravdu vážné problémy, pauza je za vás nevyřeší. A vše se po čase rozjede znovu. Pokud chcete, aby vám váš partnerský vztah fungoval, měli byste se snažit. A to pořádně. Napravit svůj vztah nemusí být lehké. Ale to není v dnešní době nic. Pokud chcete mít fungující vztah, budete o něj muset pečovat, společnými silami jej přetvářet v něco hezkého. Pokud se snažit nechcete, volte raději rozchod. Pokud má člověk opravdový zájem o druhého, snaží se o nápravu.

odchod

Žádná pauza však nemůže trvat donekonečna. Ti, kteří se během ní nerozejdou, protože si uvědomí, že je jim od sebe vlastně líp, se opět vrátí do svého vztahu. Je však jen otázkou času, kdy se vše vrátí tam, kde to už bylo. Protože problém se neřešil, jen se nechal vyšumět. Pokud však na pauze trváte, nikdo vám to vymlouvat nebude. Odpočiňte si, uklidněte se. Ale po návratu k partnerovi se snažte vaše problémy reálně řešit. Ideálně s klidnou hlavou. Tohle je u pauzy výhoda. Emoce ve vás ochladnou a vy budete k potížím přistupovat více v klidu.

Jak na pauzu, která neskončí rozchodem?

Ačkoliv je více těch, kterým pauza nepomůže, netvrdíme, že není na světě nikdo, kdo by to neměl naopak. Pokud jste ve vztahu nešťastní a chcete to s pauzou risknout, měli byste stále dodržovat určitá pravidla, díky kterým to nemusí dopadnout jako u většiny.

Určete si přesný termín a toho se držte. Pokud se nedomluvíte na tom, jak dlouho bude vaše pauza trvat, jinak je dost možné, že se z neurčité doby stane nikdy. Domluvte se na měsíci či kratší době. Delší doba je kritická, protože je stále větší šance, že se nakonec rozejdete.

To, že jste v pauze, neznamená, že nejste ve vztahu. Proto si s partnerem oba ujasněte, že to, že si od sebe chcete odpočinout, nutně neznamená, že jde o svolení k tomu, abyste vlezli do postele s cizími lidmi. Své povinnosti i závazky vůči sobě se tímto nijak neruší.

I když si od sebe chcete odpočinout, buďte spolu v kontaktu. Jednou za pár dní si napište nebo zavolejte. Bavte se o tom, jak se máte, co jste dělali apod. Klidně se jednou za čas můžete i sejít a probrat vše osobně.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
4 1

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz