Tipy a návody
Ilustrace

Proč se nepouštět do dalšího vztahu, sotva jeden ukončíte?

Je vůbec vhodné, abychom měli známost velmi brzy poté, co ta dlouhodobá skončila? Nebude lepší, když si vezmeme pauzu od vztahů, zamyslíme se nad životem a později, ve vhodnou chvíli, kdy už budeme lépe připravení – začneme zase trochu randit?

Rozchod bolí, a to i tehdy, kdybyste jej sami iniciovali a chtěli. Mnoho lidí se rozchodu bojí tak, že raději zůstávají ve vztahu, který jim je vlastně naprosto cizí, jen aby nebyli sami a nemuseli podstoupit trauma spojené s takovým koncem. Je pravdou, že s odstupem času tohle vidí každý jinak – ale odhodlat se k podobnému kroku chvíli trvá. A rozhodně není namístě pouštět se do dalších dobrodružství…

Opustit někoho je opravdu těžké – proč vlastně?

Ilustrace 1

Je to prostě v hlavě, každý má nějakou vizi, jak by měl partner vyhlížet, jak se chovat a tak podobně. Nicméně hlava má úplně jiný pohled na svět než srdce, protože emoce se nastavují v šedé kůře mozkové. Stačí, aby zhruba ze tří čtvrtin partnerovo nastavení odpovídalo vaším představám a už je ruka v rukávě.

Většina lidí nesnáší změny, i kdyby byly v dlouhodobém horizontu spíš k lepšímu. Je to prostě zásah do něčeho, co je už zažité, a právě možná z tohoto důvodu si partnery mnohdy idealizujeme, stejně tak partnerský vztah jako celek. Jak spolu vlastně žili rodiče nebo prarodiče? Jste z úplné rodiny, spokojených rodinných poměrů? Možná právě tady odstartoval proces tvorby modelu, který máte uhnízděný v hlavě. Zkuste porovnat vztah svých rodičů a ten váš, uvidíte, že se v mnoha bodech překrývají. Máte je totiž odmala jako takový první a jediný příklad, na tom přece není nic zvláštního.

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Proč nezačínat vztah s partnerem, co je chvíli po rozchodu?

Má ještě ne tak docela dořešený vztah, ale už by se překotně hrnul do dalšího? To není úplně nejlepší vizitka a určitě byste neměli také hned kývnout. Na co byste si měli dát pozor? Jsou to třeba velmi nevyvážené emoce, protože pokud ještě rozchod úplně nevstřebal, může to s ním být jako při sledování aprílového počasí. Možná jen nechce být sám, ale bere situaci od špatného konce, kupí se problémy a zamilovanost je pak hodně zvláštní – nebudete zamilovaní do člověka, ale spíš do jeho nynější pózy.

Možná jde jen o jeho potřeby, protože nechce být sám a cítit se opuštěný. Lepší je mít u sebe někoho, o koho se může opřít (ale naopak to už bude trochu složitější). Do doby, než si v sobě uzavře minulý vztah, bude pořád v říši vzpomínek – a ptát se sám sebe, jestli dříve bylo lépe nebo je to teď zajímavější s vámi. Neustále na vážkách, nebudete tím jediným partnerem, ale spíš alternativou. Co kdyby se ještě nedořešený vztah z dřívějška povedlo obnovit? Pak vám zbydou jen oči pro pláč. Co kdyby se po nějaké době vrátil, zvláště pokud má stále aktuální profil na online seznamce a vlastně přesně neví, co bude dál?

Oba dva musí být připraveni na nový vztah

Ilustrace 2

Bolest po rozchodu je pryč, smutnění po dřívějším partnerovi také. Pak je konečně ta pravá chvíle začít něco nového! Oba musíte být připravení, jinak nemá cenu vstupovat společně do stejné řeky. Každý minulý vztah musí být pevně uzavřen, jako když zamknete místnost v penzionu, o níž víte, že už do ní nepůjdete – odevzdáte klíč a jdete si každý svou cestou. Teprve potom je možné myslet na nějakou další lásku. Proč vlastně?

  • Minulost ovlivňuje přítomnost a pak i budoucnost. Mohli byste pak být v neřešitelném kruhu.
  • Volba a její svoboda – jsou samozřejmě na vaší straně. Ale budete se pak cítit komfortně?
  • Vztah započatý ihned po rozchodu nemá perspektivu, aby vůbec vydržel. Zřejmě budete mít za pár týdnů oči pro pláč a začnete si říkat, co jste vlastně udělali špatně? Zamyslete se…
Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz