Zajímavosti
Ilustrace

Říct NE znamená prosadit vlastní názor, naučte se tohle slovo používat

Možná si budete v koutku duše myslet, že jste sobečtí, neupřednostňujete zájmy rodiny a chováte se ke svým bližním ošklivě. NE je ale znamením vyspělosti, faktu, že umíte sdělit svůj názor okolí a vůbec se nebojíte, co vám, kdo řekne oplátkou.

Pokud chcete mít život pevně ve svých rukou, musíte umět tohle slovo říct – a vědět, kdy je zcela nezbytné a poznat moment, v němž nadělá asi víc škody než užitku. Musí se dávkovat tak, aby nerozházelo partnerský vztah a spíše jej naopak upevnilo. Nikdo totiž nemůže milovat člověka, který mu všechno odkývá a plní jeho nejniternější přání, že?

Budete tentokrát spolu a party necháte přátelům

Ilustrace 1
Partnerský vztah bezesporu ani nemůže existovat bez toho, aby jej budovali oba, to je zcela jasné. A právě proto byste si měli udělat čas jen pro sebe, nechat povinnosti chvíli stranou a prohlubovat vzájemné sdílení. Společné aktivity se cení, děti pošlete k babičkám a dejte svému okolí najevo, že tento víkend bude jen váš a nepřejete si být rušeni. Uvidíte, že se podobné počínání ve všech bodech pozitivně odrazí nejen ve vašem vzájemném vztahu…
Pomáhat druhým ano – ale všechno má své meze. Neponořte se do problémů třetí osoby tak, aby takové jednání snad ohrožovalo váš vztah s životním partnerem. Co když navíc partner s takovou pomocí vůbec nebude souhlasit? Raději si o tom ještě jednou promluvte a nevrhejte se bezhlavě do samaritánské činnosti. Působí sice na první pohled ušlechtile, ale možná jen pomáháte někomu, kdo si to vůbec nezaslouží!

Problémů máte dost, nemůžete rozdávat svůj čas

Ilustrace 2
Říkejte NE dost důrazně a hlasitě, protože se může stát, že jej jinak druzí lidé přeslechnou. Vždycky můžete prosadit svůj názor, buďte ale současně laskaví – někdy je lepší říct to slovo, než si krátit zbytečně volný čas a nepomoci ani sobě, ani druhým. Občas zkrátka není důvod, abyste se zaplétali do problémů dalších osob, kterým vlastně ani nikterak nerozumíte a nemůžete jejich trápení vyřešit.
Zápor se dá vyjádřit různými způsoby, takže pokud neradi vyslovuje NE napřímo, je možné ozřejmit, minimálně tedy pro chápavější přátele a známé, podobnou věc také jinými formami. Určitě jste už někdy slyšeli o takzvané non-verbální komunikaci a určitě nejde jen o zavrtění hlavou a palec namířený směrem dolů…

  • Diář musí být plný. Ukážete, že máte pořád co na práci – a řešit další problém byste s klidným svědomím mohli až třeba za pár dnů nebo týdnů. Tyhle triky u mnoha lidí zaručeně zabírají. 
  • Mobil vás nesmí rušit, tak si vypněte zvonění. Víte, že by mohl volat někdo, kdo je žroutem vašeho drahocenného času. A také víte, že nemusíte hovor nutně zvednout, vždyť nehoří! 
  • Schovejte se. A opravdu pečlivě. Neznamená to, že se máte zamknout doma, ale snažte se na sebe co nejméně upozorňovat, pak si vás lidé nebudou všímat a zatěžovat svými starostmi. 

NE, to je i dobrý odrazový můstek pro sebevědomí

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Říct slovo NE v situacích, kdy opravdu padne na úrodnou půdu, může významně zvednout i vaši sebedůvěru, takže byste neměli svůj boj předem vzdávat – naznačení, že něco nechcete, je také naznačení určité hranice, za kterou se nehodláte v budoucnu pouštět. Platí to nejen třeba při flirtování, ale také kdekoliv jinde v mezilidských vztazích. Jinak nebude nikdy šťastní, to si uvědomte!
Vnímejte své pocity a přemýšlejte nad nimi, nenechte sebou manipulovat a staňte se postupně sebevědomým člověkem – dosáhněte pozice, o jaké jste dřív jen snili. Uvidíte, že volného času pak bude víc a zbyde třeba i na online seznamku, pokud jste toho času ještě stále nezadaní. Ono to rozhodně nebude dlouho trvat, než poznáte někoho opravdu velmi zajímavého…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz