Tipy a návody
Ilustrace

Rozvodů narůstá, jak co nejlépe vyjít s ex a společnými dětmi?

Žádný baby boom se sice v poslední generaci nekoná, je ale pravdou, že se rozvádí prakticky každé druhé manželství – a rozchází se i řada nesezdaných párů.

Podstatná část z nich pak má i děti, o něž je zapotřebí se starat a z rodného hnízda někdy nevylétnou ani po dvacátých narozeninách, jak bylo obvyklé dříve. Někdy je to lehké, jindy zase až nebývale obtížné – ale vycházet spolu musíte, protože v opačném případě trpí nejvíc váš společný potomek. Pokud je hodně malý, bude o to více citlivý na každé slovo nebo skutek, který se kolem něj stane…

Nic nezakazujte, domluvte se na společném postupu

Ilustrace 1

Navzájem si zakazovat komunikovat s druhým rodičem, to přeci nemá žádný smysl. Naopak, měli byste spolu všichni v rámci možností vycházet nebo se o to alespoň snažit. Nemějte ani příliš velká očekávání, zvláště pokud je rozchod poměrně čerstvé téma nebo probíhal za velmi bouřlivých okolností. Pak si k sobě budete hledat cestu o poznání hůře než jiné dřívější páry, to je snad i zákonité.

Snažte se být milí, i když vám bohužel ani nejlepší seznamky nepřinesly štěstí v lásce – máte přece společné dítě, o které je důležité pečovat, postarat se, aby se mělo co možná nejlépe a cítilo lásku a podporu od obou rodičů. Chce to občas i držet jazyk za zuby, jak se říká – nedělejte si navzájem žádné naschvály, předávejte si děti z víkendů včas a uvidíte, že za určitou dobu budete spolu vycházet lépe než dřív. Už jen proto, že čas hojí všechny rány, i ty zdánlivě osudové a v životě nejtěžší…

Jasná dohoda, neopakujte pořád tytéž chyby

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Proč si navzájem pomstychtivě čeřit vodu? Nemá to smysl a veškeré akce by se mohly časem obrátit dokonce přímo proti vám, je proto lepší zakopat válečnou sekeru a žít v míru. Komunikace je jasná, bavte se hlavně o dětech, není důvod řešit společně cokoliv jiného. Co nejvíce srozumitelně, co nejvíce stručně, pokud to situace vyžaduje. Nejste přece povinni vést dlouhé rozhovory a donekonečna se ujišťovat o tom, že jeden druhého respektujete, nebo snad ano? Každý přece máte jiného partnera, věnujte se raději jemu (bez náznaků žárlení, samozřejmě). Mimochodem, nenechá se váš ex trochu manipulovat k jednání, které jste dříve nepozorovali, svou nynější láskou?

Bohužel, takový rádce je pak strůjcem řady problémů – komunikace vázne, našeptávání je naopak na denním pořádku. Přitom ale nemůžete, jakkoliv zakročit a není radno pouštět si takzvaně pusu na špacír, protože v opačném případě riskujete dlouhodobý konflikt bez vítěze. Bohužel, tento scénář je dnes docela častý, rozpadlých vztahů je dost, ale současně platí, že nějaký nový partner se najde poměrně lehce.

Jde jen o děti – pozor na uražené jednání

Ilustrace 2

Oba dva jednáte v nejlepším zájmu svých dětí, kdyby tomu tak nebylo, jdete přece sami proti sobě! Život rozchodem neskončil, stejně tak není vhodné se nějak vracet do minulosti a neustále vytahovat to špatné mezi vámi. Soustřeďte se raději na věci budoucí, život vám pak bude jistě dělat větší a větší radost. A na co se ještě zaměřit, když jde o vztah s ex a dětmi?

  • Chvíle klidu neuškodí. Nebojujte o každou minutu s dětmi, naopak, občas si s novým partnerem odpočiňte a svěřte ratolesti vašemu ex. Třeba i na celý víkend, proč vlastně ne?
  • Nečekaný rozchod vás určitě zasáhl, ale když svěříte děti babičce a zůstanete v sobotu doma nebo se budete procházet odpoledne v parku, dostanete zase do žil trochu životní energie…
  • Začněte být spolu zajedno. V důležitých věcech, pokud jde o výchovu. Nesmíte připustit scénář, ve kterém jeden rodič zakáže a druhý dovolí, aby se tomu druhému nějak pomstil.

Takže, jaký z toho vyvodit závěr? Snažte se o minimum konfliktů a třecích ploch, protože jak jistě uznáte oba – nemá to smysl a poškozujete jen psychiku dítěte, tedy ještě kromě té své, protože pomsta a hádky plné vulgarit nic nevyřeší. Bojovat? K tomu přece není důvod, zvláště pokud je rozchod už ztracen někde v minulosti…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz