Tipy a návody
Ilustrace

Speed dating - co vlastně tahle novinka ve světě seznamování přináší?

Zrychlená doba si žádá své. A snad i právě proto je takzvaný speed dating tak populární. Princip je poměrně jednoduchý.

Sejdou se dvě stejně početné skupiny obou pohlaví a pokouší si najít k sobě cestu – a to vše během několikaminutového rozhovoru. O tom, jak si pak dotyční padnou do oka, pak rozhodne osud. Trend speed datingu se k nám šíří z USA, kde zažil boom už v devadesátých letech. Dnes se konají seznamovací akce podobného typu nejen u nás, ale doslova po celé Evropě. Včetně menších měst, protože zájem je opravdu mimořádný.

Pravdou je, že vážné seznámení bývá někdy složité. Pokud nepracujete ve stejné firmě nebo se trochu bojíte potenciální protějšek poprvé oslovit, nastanou určité komplikace už na začátku. Ostýchavost je ale přirozená a pozvat na rande krásku přímo na zastávce MHD jistě není pro každého. Speed-dating neboli rychlá seznamka je ale o něčem úplně jiném. Odpadá trapné faux-pas, když potkáte zrovna někoho zadaného nebo osobu, která se seznamovat vůbec nechce. Tady má totiž každý touhu někoho potkat, jestli to budete zrovna vy a padnete si do oka, nechte už osudu. Rozhodně tu nebudete ve dvou, jde o událost, které se stabilně účastní větší skupina lidí.

Jednoduchý princip, který slaví opravdu velké úspěchy napříč generacemi

Speed dating není jen pro mladé, stejně tak nezvýhodňuje ani jedno z pohlaví. Obě skupiny se sejdou v uvolněné atmosféře nějaké kavárny nebo restaurace, dostanou desky se seznamem účastníků a pak dostanou pětiminutovou šanci zaujmout kohokoliv na druhé straně hřiště. Nakonec, první speed datingová agentura u nás byla založena už před čtrnácti lety.

Co to je speed dating?

Výhodou je, že nemusíte být nervózní, jde vlastně jen o první dojem – a je pouze na vás, o čem se budete chtít těch pět minut bavit. Za hodinu tak zvládnete, včetně nezbytných přestávek, krátkou seznamku klidně i s desítkou lidí opačného pohlaví. A pak se rozhodnete, zda chcete pokračovat s někým i dále. Předání kontaktů, pokud jsou sympatie vzájemné, rozhodně nic nebrání. Potom už zjistíte sami, jestli to půjde – nebo si užijete alespoň další pěkné rande. Seznamovat se chodí všichni starší osmnácti let, takže si můžete zkusit rychlé rande se skupinou protějšků z kategorie -náct, ale klidně také -cet. Samozřejmostí jsou akce přesně na míru účastníkům, někdy si užijete příjemný večer v útulné kavárničce, jindy zase přijde vhod sportovní speed dating.

Část účastníků chodí také opakovaně, někdy se prostě štěstí usměje

Pochopitelně, pokud to nevyjde napoprvé, není třeba skládat zbraně. Úspěch můžete slavit kdykoliv později, seznamování je vlastně složitý proces, který má celkem volná pravidla – a ne vždy se druhému člověku tak nějak trefíte do noty. Vstupné je v řádu stokorun, jak pro muže, tak i pro ženy, takže podobnou akci může čas od času absolvovat snad každý. Minimálně proto, aby se konečně odhodlal do akce a začal si hledat nějaký vhodný protějšek. Samota sice dočasně těší, ale mít někoho po boku je přeci jen veselejší. Oproti klasickému seznamování je to samozřejmě něco jiného – úplně nového! Takže žádný strach, těch deset nebo patnáct nových tváří ve vašem životě nemusí znamenat vůbec nic nebo také najdete životní lásku. A jaké jsou další výhody?

Jaké jsou největší výhody speed datingu?

  • Poznáte nové lidi, o nichž víte, že nemají partnera. Vyhnete se trapnému nedorozumění při oslovení někoho zadaného. Přeci jen, někdy hledáte, hledáte a doslova nikde nikdo, že?
  • Může jít také o užitečné rétorické cvičení. Naučíte se lépe komunikačním dovednostem, které se mohou tříbit v každém věku. Prostě krátké popovídání s pár lidmi, o nic více nejde.
  • Když vás někdo odmítne, hned může přijít na řadu další člověk. Negativní reakce na možné seznámení tak nebude nikoho dlouho trápit. Proč také? Podíváte se třeba ještě na další akci.
  • Osobní kontakt je klíčem. Bez toho, aniž byste protějšek viděli naživo, si nelze udělat jasnou představu, jestli se k sobě hodíte a jestli počáteční sympatie z internetu nebudou jen fantazií.
  • Stoprocentní bezpečnost. Každý vystupuje sám za sebe, ale pod anonymním jménem. Kontakt se vymění jen poté, co oba tuto skutečnost odsouhlasí. Všechno tak bude v pohodě!
  • Anonymita. Hlavně ve větších městech jistě narazíte na někoho, kdo vás nezná ani od vidění.
  • Malá škola flirtu. Jak vlastně komunikovat s opačným pohlavím? Osvěžte si své dovednosti.
  • Žádný strach z odmítnutí. Bez nervů a zbytečných komplikací. Nechce vás, tak tu jsou i další.

Samozřejmě, jsou tu i jistá negativa, jako například to, že v osobním kontaktu budou mít extroverti vždycky navrch. Ovšem, ruku na srdce, je přeci jasné, že abyste lépe zaujali, musíte se trochu otevřít a být zábavní. Bez interakce v pozitivním a veselém duchu se moc daleko nedostanete, vše se dá ale úspěšně natrénovat, a i největší introvert se může touto formou snadno seznámit, jen mít dostatek odvahy k činu.

Jak celý speed-dating vlastně probíhá?

Pohodová a odlehčená forma, vše se odehraje zhruba během dvou hodin. Každý si krátce popovídá s každým, takže nehrozí, že se na někoho zapomene nebo zůstane stranou. Svou šanci dostanete, jen si na ni počkat. Nejlepší seznamky totiž dají šanci komukoliv. Je jasné, že se u některého člověka budete snažit trochu víc, protože vám padne do oka, ale proč nedat příležitost i dalším? Byla by to přece škoda, když jste se sem už jednou vydali.

Systém funguje jednoduše, ženy jsou u stolku a pánové si postupně přesedají dál. Pět minut, během kterých se ti dva vždy trochu oťukají, pro začátek stačí. Na závěr dostanete malý dotazník, ze kterého agentura zjistí, jestli vám někdo padl do oka. Pokud bude shoda vzájemná, stačí jen slovo a vyměníte si kontakty. Následně je vše jen na vás…

Můžete se také trochu připravit dopředu

Pět minut stačí jen na základní představení, rozhodně nečekejte od takového kontaktu něco hlubšího. Je to spíš jen první jiskra. Pětiminutový monolog není třeba, naslouchejte i protějšku. A především, žádné nervy a stud, je to jen hra, při které byste se měli cítit co nejlépe. Jedině fakt, že se budete chovat zcela přirozeně, vám dává šanci uspět.

Speed dating agentury

Agentura, co podobné rychlé rande organizuje, je k mání prakticky v každém okresním městě. Stačí ji proto jen vyhledat, zaplatit registrační poplatek a dojít v určitou hodinu na určité místo. Pak už zažijete zajímavý večer, který může a nemusí vést k následnému vztahu. Možná to jen trochu zajiskří, možná se také láska projeví až po delší době. V každém případě nemůžete nic ztratit, nýbrž jenom získat. I kdyby vás poprvé nikdo nezaujal, nic se neděje – další možnost přijde brzy a můžete to zkusit od začátku znovu. Nemáte jen jeden pokus, navíc se seznámíte bezpečně a bez rizika, že vám hrozí rvačka s přítelem vaší vyvolené, jíž jste oslovili v nákupním centru a nestihli si všimnout všech detailů.

Rande

Závěr

Systém, který se poprvé ujal v americké židovské komunitě koncem devadesátých let minulého století, se rychle rozšířil do celého světa. Samozřejmě došlo k určitým změnám, ale pointa zůstává stejná. Seznámit se, bez ohledu na věk a najít partnera doslova do nepohody.

Dnešní doba je trochu uspěchaná, všechno musíme stihnout co nejdříve, nemáme ani jeden den na své koníčky. A právě během volnočasových aktivit se nejčastěji seznamujeme, nenuceně, bez složitého receptu a snad i proto také poměrně úspěšně. Naštěstí je tu zajímavá alternativa v podobě speed-datingu, moderní možnost, jak se seznámit za pár minut s někým, kdo o to zaručeně stojí. A pokud dotyčnému nebo dotyčné nepadnete do oka, dozvíte se to vlastně obratem – a můžete lovit nerušeně dál, nic se přeci nestalo…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
3 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz