Vztahy
Ilustrace

Společná sklenka vína znamená víc partnerského štěstí

Alkohol, který sdílíte v páru, může být skutečně velké plus – naopak mínusem je, když popíjí jen jeden z partnerů, a to v míře větší než obecně rozumné. Jak ukazují četné vědecké studie, spokojenost dlouhodobého vztahu tkví (samozřejmě mimo jiné) také na tom, jak se v páru pije alkohol.

A výsledek je obvykle zcela podle očekávání. Páry, které pijí společně, jsou spokojenější, ale partnerské vztahy, kde popíjí alkohol jen jeden, mají obvykle nějakou trhlinu.

S opilcem je bohužel těžké komunikovat i žít

Když jeden z těch dvou pije přes míru – a je úplně jedno, zda partner nebo partnerka – nastává vždycky velký problém. Opilý člověk nekontroluje své emoce, může být náchylnějším k výrobě sporů, které vlastně neexistují a mít špatnou náladu, kterou se snaží už od rána zahánět alkoholem. V takovém případě je lepší utéct co nejdříve, protože platí, že kdo uteče, ten také vyhraje, i když ne zrovna první cenu v loterii. Spíš osobní svobodu, která by s alkoholikem v domácnosti byla hodně omezovaná.

opilecká hádka

Oba jsou abstinenti nebo oba pijí s mírou, to jsou vůbec nejlepší varianty. Platí samozřejmě ono okřídlené úsloví, že všeho se má s mírou. Společně vypitá lahev vína během večerního filmu s mírou určitě je, stejně tak dva panáky tvrdého alkoholu na osobu během posezení na baru. Ale co když už je pití doslova přes čáru a bohužel to vidí jen jeden z partnerů?

Partnerovo pití už není v pořádku aneb přichází odhalení

Sklenička jednou za čas, to určitě není nějaký důvod k rozchodu. Ale když už těch skleniček přibývá a každý den se kupí, je namístě co nejrychlejší řešení, než se stane z alkoholismu opravdu velký problém. Kdy už je opravdu situace taková, že by bylo lepší přemýšlet, co vlastně dál s vašim partnerským vztahem?

alkoholik

  • Bar je jeho druhým domovem, do restaurací určitě nechodí jen na oběd o polední pauze.

  • Příležitost si vždycky najde, popíjí na dovolené, při společném večeru nebo také výletech.

  • Opilý je vlastně dost často, občas usne a pak jej musíte doslova táhnout za ruce do postele.

  • Velmi nepříjemné chování, a to prakticky vůči celému okolí a také hasnoucí intimní život.

V těchto případech se prostě něco děje – partner ztrácí osobnost, už ho nebaví ani dřívější milované koníčky a raději si dá večer osm piv, jen proto, aby měl nějaký alkohol. Zatímco muži pití tolik neskrývají a pijí častěji ve společnosti, ženy se zavřou doma s lahví vína a s nikým příliš nekomunikují. Za svou závislost se tak trochu stydí, ale těžko se s ní samy poperou.

Chce to trpělivost, ale také nějaké dílčí pokroky

Pokud si ten druhý sám od sebe přizná, že má problém s alkoholem, jen to váš partnerský vztah posílí. Sebereflexe je totiž hodně důležitá. V nejzazších případech pomůže jedině odborník, ale pokud budete řešit problém v raném stadiu, dostatek pochopení a trpělivosti pak může udělat skutečné zázraky. Můžete také přejít na kompromis, pít bude méně – jen o víkendu – jen s vámi a podobně. Když dohodu dodrží a bude na sobě opravdu dlouhodobě pracovat, určitě není důvod ze vztahu jen tak vycouvat, že?

zklamání v posteli

Závislí na alkoholu mají nejen sníženou výkonnost, ale také v posteli s nimi přestane být brzy jakákoliv zábava. Malá porce jednou za čas povzbudí, velká porce naopak všechno utlumí, přesně tak to funguje s alkoholickými nápoji nejen v ložnici. Negativní vliv na plodnost, porucha erekce, to vše s sebou přináší naprosto nezřízeně přijímaný alkohol. Bohužel, jde o takový problém, že jej mnoho lidí ani nedovede řešit samo – a bojí se požádat o pomoc odborníka. Když se užívá ve větším množství, má alkohol spoustu negativních účinků. Halucinace, přehnaná podezíravost partnera, ale také agresivita, která se náhle probudí. A to ještě zdaleka nejsme u konce – takže s alkoholem opatrně, ale rozhodně není důvod, abyste byli zapřisáhlými abstinenty i s partnerem.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz