Informace
Ilustrace

Svatý Valentýn – je to den, který bychom měli vzít za svůj?

Mladým lidem poměrně dost imponuje, ti starší v něm vidí postupující proces amerikanizace každodenní kultury. A kdo byl vlastně ten svatý Valentýn? Musí tento únorový svátek zajímat jen zamilovaní a jaký bude nejvhodnější dárek právě pro vaši drahou polovičku?

Cílem je tu originalita, takže slavit můžete i tehdy, když nechcete vydávat zbytečné peníze a přidávat další a další bankovky do kas obchodů, protože máte už tak dost výdajů. Láska se dá přeci určitě vyjádřit mnoha různými způsoby, že?

Vlastní verše nebo třeba také příjemná masáž

Hlavně něco nevšedního, co dokáže zaujmout. Majitel básnického střeva samozřejmě ví, čím potěší nejlépe, manuálně zručný masér zase uspěje trochu jiným způsobem. Je sice pravda, že Valentýn k nám přichází spíše z anglosaského světa, to ale neznamená, že se mu musíme nutně nějak zuřivě bránit. Oblibu si totiž získal doslova po celém světě, také poměrně nezávisle na kultuře, náboženství nebo věku. V našich zeměpisných šířkách však může vadit, že míst, kde se seznámit v únoru, je mimo online prostor jen skutečně málo – většinou totiž venku mrzne a kavárny praskají ve švech, takže tu nemusí být zrovna moc romantická atmosféra.

Ilustrace 1
I když má pověst „amerického“ svátku, jeho původ se odvozuje už od antického Říma. Ve třetím století totiž císař Claudius II. zakázal mužům ve zbrani ženitbu, aby jistý Valentýn nařízení porušoval a milence oddával tajně. Svou opovážlivost odnesl životem a díky svému křesťanskému přesvědčení si získal budoucí slávu. Jeho svátek vstoupil do dějin a vlastně, dost možná ve starověku splynul ještě s dalším, původně spíš pohanským rituálem zamilovaných dívek a mládenců. Partnerské vztahy se nakonec až tolik nemění ani vlivem staletí, alespoň v tomto ohledu…

Láska v polovině února? Jistě, už od středověku

Čtrnácté století a svátek všech zamilovaných na samém konci zimy, alespoň to dnes tvrdí četní historikové. Tradice oslav se datuje přinejmenším do této doby. Možná má svátek mnohem delší trvání, ale báseň anglického literáta Geoffreyho Chaucera na počest zásnub Richarda II. s Annou Českou nazvaná Ptačí sněm dokladuje, že Valentýn je už v tuto dobu považován za jakéhosi patrona zamilovaných párů.

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

I když má tedy pověst zámořského svátku, je určitě evropským – a kořeny má hodně hluboko v minulosti. Je samozřejmě jasné, že v USA se dočkal značné popularity a kulturní vliv hluboce přesáhl hranice New Yorku, Kalifornie a Floridy, ale rozhodně si podobnou nálepku nezaslouží a už vůbec ne v negativním vyznění. 

Nemusí jej samozřejmě slavit jen manželské páry

Ilustrace 2
Kdo všechno smí nebo nesmí slavit Valentýna? Tady žádná pomyslná či nepsaná pravidla snad ani neexistují! Můžete jej oslavit s rodiči, přáteli nebo kamarády, mantinely nejsou a vzhledem k uvolněnosti doby nejspíš ani nikdy nebudou, což je jistě dobře. Mnoho majitelů koček a psů jednoduše slaví se svými mazlíčky, dočkají se určitě i papoušci a fretky nebo další méně obvyklá domácí zvířata. Láska totiž kvete v každém věku a v okolní přírodě ji nakonec vidíme dnes a denně. Co je pro Čechy symbolem tradičního dárku k Valentýnu?

  • Darovat květinu, to se jen tak neomrzí. Kytice pro partnerku může být i otázkou pár stokorun.
  • Nějaká sladkost také není od věci. Čokoláda nebo spíše bonboniéra je už na špici popularity. 
  • Restaurace a nějaká ta romantická večeře, tu si oblíbila každoročně už zhruba pětina Čechů. 

A to ještě nepočítáme originální oslavy, které připravujeme svým partnerům a partnerkám jen tak pro radost. Vhodným dárkem mohou být i šperky a navzdory předpokladům také nemusí vyjít na nějakou horentní sumu, vybírat se dá vkusně, a ještě celkem ekonomicky, takže potěšíte srdce dámy i peněženku zároveň. Červená mašle pro pejska, sladká snídaně nebo poslání valentýnky v podobě SMS či ručně psaného vzkazu. Atmosféru určitě vhodně doplní i svíčky, vztahy je přeci třeba patřičně utužovat – a když se nabízí podobná příležitost, kdo by odolal pokušení?
 

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz