Zajímavosti
Ilustrace

Syndrom zlomeného srdce je častější, než bychom si chtěli připustit

Zklamání z nevěry, konec všem nadějím, opuštění domácnosti, kde jsme byli léta zvyklí, odchod milované osoby ze života, a to doslova ze dne na den.

To vše jsou spouštěče, které vedou k jednomu jedinému – zlomené srdce. Světový den věnovaný tomuto orgánu slavíme na konci září a je pravdou, že jeho onemocnění jsou velmi závažná. Ba co víc, podlomená psychika je jednou z příčin, které pak vedou k infarktům a dalším problémům.

Příznaky jsou jasně vidět, přátelé je poznají hned

Ilustrace 1

Vaši blízcí si všimnou, že se zkrátka něco děje – něco hodně nepříjemného, něco, co trápí a sžírá vaši duši (a nejen ji) den co den. Příznaky problémů se srdcem jsou třeba ztráta hmotnosti, více kilogramů v poměrně krátkém čase, zadýchávání se, únava a bolest na hrudi. Někdy stačí jen malé píchnutí, abyste se následně objednali k lékaři. Bolest na hrudi nesmíte zanedbat, ať už pochází z nešťastné lásky, výrazné nadváhy nebo dalších věcí. Možná máte v rodině několik členů, kteří se už se srdcem léčí a tím se zvyšuje možnost, že budete trpět podobným druhem onemocnění, genetickou zátěž byste také neměli podcenit…

  • Arytmie. Aneb porucha srdečního rytmu, který je pak nepravidelný. Není arytmie jako arytmie, některé jsou v populaci běžné, jiné zase vyžadují lékařský dohled nebo i operaci.
  • Nepravidelná nebo zrychlená srdeční činnost. Normální počet úderů je asi 60 až 100 za minutu, v závislosti na věku, pohlaví apod. Zrychlený tlukot srdce pocítíte takřka ihned.
  • Fibrilace síní. Speciální druh arytmie, která je poměrně závažná – hlavně u starších lidí.

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

A mohli bychom pokračovat, onemocnění týkajících se přímo nebo nepřímo srdce jsou určitě celé desítky. Cílem je včasné odhalení a léčba, nic jiného se v podobných případech ani doporučit nedá. Byť byste měli jen podezření, bude lepší vydat se k lékaři. Může za to stres, alespoň v první řadě, ale také nevydařený milenecký vztah nebo například i rande, na které jste se dlouho těšili a neúspěch vás prostě fatálně zasáhl…

Zlomené srdce je dočasná záležitost, dokáže se zahojit

Ilustrace 2

Lékařství zná tento problém už dlouho, poté, co skončí stresové období, dokáže se zase pacientovo zdraví vrátit do obvyklého normálu. Jak ale se zlomeným srdcem bojovat a vyléčit je co nejdříve? Co dělat, když nás potká zlomené srdce?

  • Brečet, protože slzy mají smysl – a nejsou projevem slabé duše, spíš pomohou vyplavit žal, který vás už nebude tolik zatěžovat. Emoce byste neměli zadržovat, jinak se později uvolní v opravdu velkém množství. A je vám jistě známo, co dokáže udělat protržená velká hráz?
  • Sami tu rozhodně nejste, i když se to na první pohled určitě zdá. Máte rodinu, máte blízké, kamarády a přátele – možná také zažívají nepříjemné chvilky spojené s nějakou ztrátou.
  • Udělejte si nějakou radost. Kupte věc, po níž už delší dobu toužíte, procestujte kus světa. Možná jste necestovali právě kvůli bývalému partnerovi. Ale teď…už konečně můžete!
  • Zapomenout, to je prvořadým cílem! Pokud se s vámi rozešel, nejspíš nešlo o vztah, který by někam vedl – nechtěl sám nebo byl okolnostmi přinucen. Každopádně, dál by to nefungovalo.

Možná je namístě se také trochu pobavit – nezávazně a bez větších očekávání – protože přece nechcete přeplouvat okamžitě z jednoho vážného vztahu do druhého. Hledám milenku, hledám milence, proč se za tohle vlastně vůbec nějak stydět? Naopak, existují flirt seznamky, kde proběhne vše naprosto diskrétně, i kdybyste zrovna pocházeli z malého města, kde tamtamy šířící klepy fungují opravdu jako švýcarské hodinky. Nemusíte dělat ze všeho hned velkou lásku, naopak, najděte si zpestření, při kterém se vám životní partner bude hledat o něco snáz, se střízlivějším pohledem na věc…

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz