Vztahy
Ilustrace

Výchova dítěte jistě nemusí být překážkou k seznámení

Máte dítě – dceru nebo dva syny – a jste pár let po rozvodu, takže by bylo jistě načase hledat do života někoho nového. Přitom je to ale těžší než dřív, protože stále existuje řada lidí, kteří vás budou považovat za trochu méněcenné.

V jejich očích jste prostě něco zanedbali, nezvládli svou životní úlohu a nemají zájem se seznamovat. Ovšem, takových je naštěstí na seznamkách minimum a snadno je odpálkujete, stačí kliknout na list ignorací. Proč se lidé rozcházejí a jak se seznamovat, i když pečujete o malé děti?

Rozvod probíhá za přispění dvou stran

Je to jako u misek vah – nikdy není nic stoprocentní, nikdy neplatí, že za rozvod manželství nese odpovědnost pouze muž nebo výhradně žena. Důvodů by se jistě našlo celkem dost, a kromě neslučitelnosti povah, což se obvykle nezjistí za týden společného soužití, je to také nevěra, která bohužel hýbe světem kolem nás. Milostná vzplanutí se někdy povede utajit, jindy zase vedou k rozchodu dlouholetého vztahu, tak už to v životě bývá. Rozhodně tedy neplatí, že rozvedený člověk je neperspektivní do budoucna – vždyť se dnes rozvádí zhruba polovina manželství. Odsoudíme proto automaticky k doživotní samotě každého druhého Čecha nebo Češku? Naopak, seznamky pro zadané jsou rozvedených doslova plné.

rozchod

Často může právě rozvod zapůsobit jako sebereflexe, podruhé už člověk svou šanci určitě nechce promarnit, nehodlá udělat zbytečně žádnou chybu. Rozvedení lidé se určitě nebojí závazků, jen si je mnohem lépe vybírají a přemýšlejí nad nimi. Mají navíc životní zkušenosti, ať už jsou jakékoliv a mnohdy se poučili z předchozích omylů a životní naivity, kterou v sobě měli dřív.

Nehledejte partnera týden po rozvodu…

Když máte po konci nepovedeného vztahu, dítě zůstalo ve vaší péči a jste na všechno sami, rozhodně to není důvod se okamžitě vrhnout na nějakou seznamku a napsat obsáhlý seznamovací inzerát, ve kterém vylíčíte všechny své strasti. Naopak, je takřka jisté, že by působil přesně v opačném duchu, než si od něj slibujete. Byla by to velká taktická chyba, dáváte tím najevo, že ještě ani nejste s rozvodem pořádně smířeni a už chcete hledat nějakou záplatu – moc tlačíte na pilu a odezva bude skoro nulová.

relax

Vyřešte si bydlení, věnujte se koníčkům, najděte si třeba novou práci, jděte se s dcerou projít do přírody, relaxujte – ale zatím ještě nechoďte na žádnou seznamku a nehledejte profilovou fotku, kterou zaujmete nejvíc potenciálních protějšků. Nechcete přeci po novém objevu, aby řešil vaši bytovou otázku, to by přece přidělalo do budoucna řadu dalších problémů. Pokud dáte vztahu čas, určitě přijde nějaký, co bude stát za to, jen mít trochu víc té pověstné trpělivosti…

Jste stále sami? Ale to vůbec nevadí!

Není důvod objímat plyšáka a brečet do polštáře, protože jste po měsíci od uvedení inzerátu ještě nikoho nenašli. Vše v životě chce svůj čas, dítě potřebuje svého rodiče a musíte se mu teď věnovat trochu víc, protože dobu kolem rozchodu maminky a tatínka prožívá někdy až mimořádně silně. Podívejte se společně na výlet, ke známým, kamkoliv, jen ne sedět doma a litovat se, nebo dokonce trávit den s alkoholem. Zatím můžete trochu popřemýšlet, jaký by měl být budoucí partner, rozvažte nároky, které máte. A kde se vlastně seznámit?

sport

  • Kamarádi jistě pomohou. Možná znají někoho, kdo prožil podobný rozvod a rád by tím pádem už konečně potkal někoho, s kým by si rozuměl. S trochou štěstí to můžete být i vy.
  • Internetové seznamky jsou jasná věc. Digitální doba vlastně podobným trendům spíš přeje než naopak, také je dost pravděpodobné, že kontakty tu získáte poměrně brzy – jen si vybrat.
  • Sportovní aktivity. Možná rádi jezdíte na kole, běháte v parku (se psem či bez něj, to už nehraje roli) nebo chodíte do fitness center. Všude přece někdo čeká, rozhlédněte se!

Seznámení se s dítětem? Hlavně ať to působí nenuceně…

seznámení s dítětem

A teď zbývá to nejdůležitější – váš potomek musí nového strýčka nebo tetičku také přijmout do života. Nemůžete to však rozkázat nebo cokoliv lámat přes koleno, takže bude lepší promyslet zevrubně celou strategii, která povede k úspěšnému seznámení. Vyberte si vhodné prostředí, kde se bude dítěti líbit a pomalu představte váš nový objev. Když budou mít oba dobrou náladu, úspěch je skoro zaručen. A když se nový partner bude zdráhat nebo dítě v podstatě nepřijme? Patrně nebude tím pravým, to je celkem jednoduché.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Nejlepší seznamky 2024
Velké srovnání

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz