Tipy a návody
Ilustrace

Výmluvy aneb které z nich ve vztahu zrovna neletí

Známe je všichni, běžně se s nimi setkáváme a bohužel, většina z nich je skutečně zavádějící a téměř až neuvěřitelná. Samozřejmě, v mnoha případech nejde o otázku života a smrti, není nutné, abyste se za každou cenu sešli, ale některé výmluvy vás prostě rozesmějí na celé kolo. Obligátní věci, jako je nefunkční internet, nutnost zajít k zubaři nebo projet se do veterinární ordinace s pejskem a při této projížďce zapomenout na tři dny na okolí svět – to se asi stát může.

Některé jiné výmluvy jsou ale o nepochybně o to ďábelštější.

Snažíme se přikrášlit si trochu pravdu…

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Někdy vlastně ani nejde o velkou zatáčku směrem od reality, už jen proto, že si nepřejeme být viděni v roli podvádějícího a snažíme se, aby se na celou věc, pokud možno vůbec nepřišlo. Právě proto si spíše jen přibarvujeme skutečnost, než abychom použili na okomentovanou záležitost úplně jiný barevný odstín. Nesmí být na první pohled vidět, že se vymlouváme.

Velký vliv má výchova, protože pokud se vám nedařilo vymlouvání v dětství, zřejmě budou takové malé lži rozeznatelné už na první pohled. Někdejším velmi úspěšným malým podvodníkům pak ale štěstí přeje nejspíše i v dospělosti. Pocit, že s někým manipulujete, vám nedělá dobře. Potom zřejmě nebudete působit přesvědčivě ani při prakticky úplně neškodné lži – prostě to neumíte, cítíte, že podvádíte a nejste sami se sebou spokojení, to je celá věda!

Nemohli jsme najít školu, protože byla mlha

Ilustrace 1

Nejšílenější výmluvy samozřejmě patří spíš do nějaké silvestrovské hitparády, než že by je šlo použít v běžném životě. Přesto se však někteří vymlouvají tak, aby jejich nápadu vůbec nebylo možné uvěřit. Najít školu přes mlhu, zápisník s kontakty končící někde v mrazničce nebo spoustu dalších hloupostí, které jste si vymysleli tzv. na stojáka a čekáte, že je všichni kolem přijmou. Buďte si jistí, že určitě ne!

A je vůbec možné s výmluvami přestat, nějak se jim odnaučit? Jistě, ale chce to možná až obrovskou míru vynalézavosti. Pravda se v některých případech moc nenosí, zvláště pokud hovoříte o víceméně citlivých tématech, jako je velmi ostrá partnerská hádka a její následky nebo chování dětí ve škole, o němž diskutujete s širším rodinným kruhem. Nejsme zvyklí na fráze jako – nechci se s tebou už vidět. Spíše – nestíhám, nemůžu, kvůli práci to nejde. Elegantní výmluva, se kterou nebudeme za ty velmi zlé a nepříjemné, kteří se nechovají ani trochu lidsky.

A jak se vymlouvání zbavit? Pomůže nám okolí

Je to v zásadě docela jednoduché – obklopujte se spíše těmi, kteří vám nic takového už nezbaští a budou o každé podobné frázi spíše pochybovat, šťourat a vyptávat se, co za tou odpovědí vlastně doopravdy stojí. Prostě bez tolerance, aby to už podruhé nevyšlo a oba jste si takzvaně nalili čistého vína.

  • Pravda nebo výmluva? Jinak se jedná s přísným a bedlivým nadřízeným a partou přátel.
  • Ohrozila by vás nějak negativní reakce? I proto si výmluvy někdy dobře rozmýšlíme, že?
  • Víte, že už s daným člověkem nechcete nic mít? Tak se spíše uchýlíte k takové milosrdné lži.

A co třeba takové online seznamky, jak často se na nich vymlouváte? Vnášíte negativní energii do seznamování nebo si vždycky nalijete číši pravdy? Snažíte se, abyste všem odpověděli nebo naopak necháváte některé vzkazy úplně ladem? Záleží jen a jen na vás, protože seznamovací portály jsou různé a jejich nabídka mimořádně pestrá.

Nebojte se randit, internet je první krok

Ilustrace 2

Seznamovat se musíte na veřejnosti, to je jasné – nebudete si přeci donekonečna psát vzkazy, byť budou, jakkoliv milé a veselé, realita je realita a jednou se budete muset setkat takzvaně tváří v tvář. Nebojte se proto udělat ten první krok, a to i v případě, že jste žena. Možná máte tu čest s někým, kdo je trochu ostýchavější – ale možná život s ním bude o to zajímavější?

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
0 0

Autor článku

Autor
Tomáš P.

Seznamky jsem dříve přehlížel, ale našel jsem díky nim svoji životní partnerku. Proto jsem se rozhodl začít psát na blog o seznamkách, abych pomohl i dalším ve hledání partnera.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz