Informace
Ilustrace

Vztah s narcisem může být dosti podivný, vyplatí se o něj usilovat?

Je to problém, zvláště pokud chcete harmonický režim v domácnosti. Narcismus je vlastně spíš forma duševního onemocnění, kdy člověk má problémy s jakoukoliv kritikou, byť by byla myšlená pozitivně, se snahou pomoci ze začarovaného kruhu. Pamatujte, že narcista se musí neustále chválit, jinak vznikne onen pomyslný „oheň na střeše“.

Naopak, on sám nemá pro druhé vůbec pochopení, nebere je ani jako sobě rovné a myslí si, že je tím nejlepším široko daleko (možná dokonce na celém světě, i když o tom by už šlo velmi úspěšně pochybovat, nikdy tohle téma nevytahujte na denní světlo!).

První kontakt často klame, je velmi okouzlující

Ilustrace 1

Samozřejmě, nebude se jako narcis chovat neustále a vždycky, to by se pak s ním už bavilo snad jenom zrcadlo. Naopak, v osobním kontaktu, když chce zapůsobit na někoho nového, bude z něj sálat nadšení a pozitivita. Je jako nabitá baterie, která neustále šíří do prostoru energii. Člověk, který je při prvním rande tak okouzlující, že byste si jej chtěli doslova a do písmene odnést domů. Ale co když to jen hraje, že?

Randit s někým, kdo je narcis, bývá zpočátku velmi snadné a zábavné, postupem doby, až takový člověk odhalí svou pravou tvář, nastane spíš bohužel peklo na zemi, se kterým se budete dnes a denně potýkat až do konce vztahu – samozřejmě jde o hodně křiklavé příklady, někdy se dá narcismus v malé míře dobře zvládat, ale nespoléhejte na to, že svého milého nějak změníte. Spíše to bude jen marná lásky snaha.

Jaké jsou populární seznamky?

Academic Singles logotype img-responsive
Academic Singles
Hledáte vážný vztah? Uživatelé od věku 25+ let.
Singles 50 logotype img-responsive
Singles 50
Seznamka pro starší uživatele od 40 let. Vážná seznámení.
Divoké rande logotype img-responsive
Divoké rande
Seznamka, kde najdete zejména flirt.

Psychologové mohou tuto poruchu léčit

Říká se jí narcistická porucha a samozřejmě – jako i další diagnózy související s duší – je možné ji efektivně léčit, takže žádný strach. Bohužel, je třeba pacienta přesvědčit ke spolupráci, což nebývá vždycky zrovna snadné. Existuje totiž narcismus primární a sekundární, zatímco ten první často velmi brzy odezní a týká se spíše malých dětí, sekundární je už o něčem jiném. Čeho se vlastně dotýká diagnóza narcismus?

  • Člověk, který má rád především sám sebe – má v sobě prakticky až nulovou míru empatie.
  • Chce jen jedno – bezmezný obdiv partnera, jenž mu s láskou splývá. O city partnerů nedbá.
  • Pokud protějšek nastavuje příliš často zrcadlo, nastává výměna. Za někoho, kdo neodporuje…

V případě, že se do narcise zamilujete, bude to chtít pevné nervy – hlavně poté, až růžový obláček zamilovanosti pomine a nastane realita všedního dne. Narcismu také existují různé druhy a věřte, že na seznamkách zdarma je odhalíte, ale jen v některých případech. Umí se totiž vlastně až perfektně maskovat.

Narcismus má hodně podob, znáte také nějakou?

Ilustrace 2

Může jít o velmi mírnou záležitost, ale také o něco, co je opravdu až posedlostí sebou samotným, doslova až vášní, kterou nelze nijak tlumit. Extrémní narcismus souvisí spíš s manipulací okolím, kterou není možné usměrnit nebo potlačit. Bohužel, nedá se nic dělat, jsou povahové rysy, které se neovlivní tak snadnou cestou. Manipulaci se jen těžko vyhnete a celý vztah pak bude hlavně o vaší odvaze. Nezapomeňte však ani na okřídlené úsloví o tom, že vyhraje ten, kdo uteče. Někdy to totiž bohužel ani jinak nepůjde, pokud se nechcete neustále trápit…

Vztah je hlavně o komunikaci a vzájemné důvěře. To víme už od momentu, kdy se registrujeme na placené seznamky nebo jakékoliv podobné portály, kde se potkávají nové tváře a domlouvají první rande. Vzájemná úcta je klíčem ke štěstí, s narcisem se jí budete domáhat jen dosti obtížně. Jistě, dá se s tím smířit, ale bude právě tohle plnohodnotný vztah, co jste si vždycky přáli? Každý má nějaké nároky a mezi ty nejzákladnější patří, aby nás partner cele respektoval! V opačném případě nemají vztahy příliš vysokou hodnotu, to je snad jasné každému, kdo už není náctiletým.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
1 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz