Zajímavosti
Ilustrace

Vztah s narcistou: Proč nás vlastně podobný člověk tolik přitahuje

Nebývají naplněné štěstím – dokonce se spíš možná kloní k tomu, že připomínají neutuchající tragédii. Přesto nás lákají a když se do nich jednou dostaneme, jsou skoro jako droga.

Potřebujeme takový vztah víc a víc! Narcisté toho využívají, ale lze jim odolat jen velmi těžko. Už jen proto, že jejich tah na branku je až mimořádný. Doslova vědí, co chtějí a umí si to vzít, schopnost přitáhnout (nejen) pozornost jiné osoby, je velmi snadné. Mají určité charisma, bez něhož pak prostě nemůžeme být…

A kdo je tedy vlastně ten narcista?

Splňuje všechny předpoklady pro extrovertního jedince, který se rád hřeje na výsluní, není-liž pravda? Většinou ano, ale narcistů jsou různé druhy a jejich chování nepoznáte vždy po prvním vzkazu nebo jej nevyčtete pozorným okem z profilové fotky na různých internetových seznamkách. Existují totiž narcisté, ale i lidé, kteří trpí určitou narcistickou poruchou a lidi spíš přehlížejí, než aby je okouzlovali na různých veřejných akcích, pěkně jednoho po druhém.

  • Narcistický exhibicionista. Ten si přeje, aby byl snad za všech okolností veleben a obdivován.
  • Skrytý narcista. Být ve spojení s člověkem, jehož favorizuje. Obvykle nějaká velká autorita.
  • Toxický narcista. Doslova a do písmene parazit, jenž touží ovládat a vlastnit, ponižovat druhé.

ponizeni

Jít do vztahu s jedním z těchto osobnostních typů? Někdy se nám to přihodí, protože hned napoprvé do duše neuvidíme a po prvním rande je zbytečné se ptát, jaký je ten druhý – ještě to ani zdaleka nevíme a musíme dávat jen na úvodní sympatie. Lidé, kteří podobnou poruchou osobnosti trpí, mají na prvním místě jen sebe. Takřka nulová empatie, snadné rozčílení se a ponižování druhých, to je jen pár klasických příkladů, s nimiž se musí smířit každý, kdo má narcistu třeba jako nadřízeného nebo naopak dlouholetého partnera, kdy je situace snad ještě horší. Narcistickým člověkem ale může být třeba i rodič…

Klasický vztah jim dělá problémy, co když vás nechtějí?

Narcista, který už partnera „nepotřebuje“, odloží jej doslova jako dítě hračku – omrzeli jste ho, bohužel, je to někdy obrovský šok. Nebere vás jako člověka, který má určité potřeby nebo přání, spíš jako figurku na šachovnici a podle toho jedná. Zaobírá se jen sebou, svým sebevědomím, takže pokud vás už nemá, jak využít ve svůj prospěch, vztah obvykle končí.

Snad vůbec nejhorší je situace, když je narcistou rodič. Roky života, které formují osobnost, strávíte právě takto – a s pocity, co vás v těchto bolestných chvílích provázejí, je možné bojovat klidně i celý život. Jste jako na horské dráze, jednou euforie z pozornosti, jindy zase pocit, že jste vlastně dokonale opuštěni. Přitom, právě ty pocity opuštění, zvláště pokud jde o stálého partnera, jsou jen varováním duše. Podobně, jako když jen obyčejně zakašlete a později se může situace vyvinout i jako chřipka nebo zápal plic.

Narcista se umí vracet opravdu ve velkém…

Když vás nepotřebuje, jste pro něj doslova vzduch. Ale pokud bude situace náhle opačná, umí se lísat doslova jako nikdy jiný! Vysvětlovat, kupovat si společnost dárky, projevovat najednou velkou míru pozornosti. Aby dosáhl svých cílů, je schopný takový člověk takřka všeho – dávejte si proto dobrý pozor, jak se v podobné situaci vlastně rozhodnete. Kývnutí na nabídku bude znamenat, že celý ten kolotoč velmi pravděpodobně absolvujete znovu a znovu. Narcisté nemanipulují vždycky jen vědomě, v každém případě platí, že ve vztahu nebudete mít prostor, jaký byste chtěli (a to i tehdy, když máte velmi nízké nároky). Chcete se seznámit, ale naživo to nějak nejde? Potom zkuste online seznamky, kde se první krok dá udělat i přes internet – a vše se tak trošku usnadní, alespoň pro introverty.

Líbil se vám článek?
Děkujeme za Váš hlas
6 0

Autor článku

Autor
Lenka S.

Vystudovala jsem psychologii a seznamování lidí mě fascinuje. Proto jsem se rozhodla ze svého profesionálního pohledu psát články o seznamování.

Slyšeli jste nebo četli o nás

Žena.cz Týden.cz Dama.cz Femina.cz Flowee.cz Lidovky.cz iDnes.cz Frekvence Evropa2 Aktuálně.cz WomenZone.cz